REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išmanieji telefonai mūsų gyvenime užima labai svarbią vietą – dauguma žmonių kasdien prie jų praleidžia bent kelias valandas. Nenuostabu, kad telefonas daro didelę įtaką daugeliui mūsų gyvenimo ir santykių su kitais žmonėmis aspektų.

Išmanieji telefonai mūsų gyvenime užima labai svarbią vietą – dauguma žmonių kasdien prie jų praleidžia bent kelias valandas. Nenuostabu, kad telefonas daro didelę įtaką daugeliui mūsų gyvenimo ir santykių su kitais žmonėmis aspektų.

REKLAMA

„Bright Side“ publikuoja sąrašą išmaniojo telefono įpročių, kurie kenkia santykiams.

1. Nerodote partneriui, dėl ko šypsotės žiūrėdami į telefoną

Kai fiziškai artimas žmogus yra šalia, bet kažkuo džiaugiasi žiūrėdamas į išmanųjį, tai verčia jaustis nepatogiai ir gadina nuotaiką. Be to, partneris taip pat gali pradėti nepasitikėti savimi ar pavyduliauti, jei mato, kad šypsotės kažkam telefone.

Situaciją galima nesunkiai pakeisti, su partneriu pasidalinus tuo, kas privertė jus nusišypsoti. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tos poros, kurios kartu juokiasi, draugauja ilgiau, todėl nebūkite tokie nedėmesingi ir pasidalinkite su artimaisiais tuo, kas jus džiugina.

REKLAMA
REKLAMA

2. Visuomet su savimi nešiojatės telefoną

Visi taip darome – išeidami iš kambario be jokios priežasties su savimi pasiimame ir telefoną. Kartais atrodo, kad jis tarsi priklijuotas prie mūsų rankų. Šis įprotis turi tam tikras pasekmes – pirmiausia, partneris gali pagalvoti, kad kažką slepiate, todėl ims jumis nepasitikėti, pavyduliauti ir įtampos poroje padaugės.

REKLAMA

Be to, jei su savimi visuomet nešiojatės telefoną, turbūt iškart reaguojate į pranešimus ir pamirštate realų gyvenimą bei šalia esantį žmogų, kuris jūsų laukia realybėje. Vietoj to, kad leistumėte laiką su jums svarbiai žmonėmis, nuolat esate išsiblaškę – tikrinate, kas vyksta feisbuke, instagrame ar tviteryje.

3. Fabinimas

Fabinimas (angl. phubbing, iš phone – telefonas ir snub – žeminti, niekinti) – tai įprotis nuolat tikrinti telefoną gyvo pokalbio su kitu žmogumi metu, taip pašnekovą ignoruojant. Prieš keletą metų toks dalykas dar buvo visiškai nepriimtinas ir nemandagus, bet dabar ši praktika taip paplitusi, kad žmonės jau nebekreipia į ją dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai atliktas tyrimas apie fabinimo poveikį santykiams parodė, kad 46,3% žmonių pastebi, kai partneris juos fabina, o 22,6% pripažino, kad tai santykiuose sukelia problemų.

4. Noras nedelsiant peržiūrėti visus pranešimus

Išmaniųjų įrenginių dėka prieinamos informacijos kiekis yra begalinis, todėl atrodo, kad jei tuoj pat nepasitikrinsime telefono, praleisime kažką svarbaus. Pasistenkite pranešimus susiskirstyti į prioritetinius ir ne tokius svarbius – tikrai ne visus juos reikia peržiūrėti tuoj pat – ir mažiau svarbiems pranešimams išjunkite garsą. Juk galiausiai tokiam blaškymuisi skiriame per daug laiko, kurį sutaupę jį galėtume investuoti į santykius su artimaisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Į darbinius el. laiškus atsakote ne darbo valandomis

Greičiausiai tiek jūs, tiek jūsų partneris esate labai užsiėmę ir gyvenate dinamišką gyvenimą. Kai kuriems žmonėms kartais nelengva įsivertinti karjeros svarbą. Nors jums gali atrodyti normalu atsakinėti į su darbu susijusius skambučius ir el. laiškus, jūsų partneris dėl to gali būti nepatenkintas.

Net jei jūsų darbas negali laukti, nepamirškite, kad šalia yra žmogus, norintis jūsų dėmesio. Todėl palaukite iki ryto, o gal net iki pirmadienio ryto, prieš atsakydami į tokius el. laiškus, o vakarais ir savaitgaliais stenkitės nepamiršti tų, kurie jums svarbiausi.

6. Telefoną tikrinatės vakarienės metu

Šiuolaikiniame pasaulyje žmonės nuolat skuba, todėl vakarienė daugeliui yra reta proga kartu kokybiškai leisti laiką. Tad vakarienės metu labai svarbu išjungti mobiliuosius telefonus. Neįtikėtina, kaip kai kurie žmonės gyvena po tuo pačiu stogu, bet jaučiasi svetimi būtent dėl bendravimo ir kartu leidžiamo laiko trūkumo.

REKLAMA

7. Jausmaženklius pakeiskite švelnumu

Dėl telefonų įtakos dažnai pamirštame švelnumą, rūpestingumą ir rodome nepakankamai meilės ir palaikymo. Kartais tiesiog paprasčiau nusiųsti paveikslėlį, nei jį parodyti. O tuomet tikrus bučinius pradedame keisti mažyčiais jausmaženkliais.

Psichoterapeutai įsitikinę, kad žmonės kuria santykius išmaniaisiais įrenginiais, o tai – nesveika ir santykiuose kelia problemų. Jei norite sveikų santykių, turėkite omenyje, kad apsikabinimai, bučiniai, prisilietimai ir dovanos nėra pakeičiamos skaitmenine komunikacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų