REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę baigtas tyrimas dėl įtariamo Ūkio banko turto iššvaistymo veda į Londoną. Didelė dalis teismui perduodamos baudžiamosios bylos susijusi su pastatu Jungtinės Karalystės sostinėje, kurį iš Ūkio banko lėšų įsigijo Vladimiro Romanovo dukterėčios kontroliuota bendrovė.

Šią savaitę baigtas tyrimas dėl įtariamo Ūkio banko turto iššvaistymo veda į Londoną. Didelė dalis teismui perduodamos baudžiamosios bylos susijusi su pastatu Jungtinės Karalystės sostinėje, kurį iš Ūkio banko lėšų įsigijo Vladimiro Romanovo dukterėčios kontroliuota bendrovė.

REKLAMA

Tai tiriamosios žurnalistikos centrui „Siena“ patvirtino Generalinė prokuratūra. Taip pat paaiškėjo, kad tarp trylikos įtariamųjų šioje byloje yra ne tik Rusijoje besislapstantis V. Romanovas, bet ir jo sesuo Olga Gončaruk, figūruojanti su sandoriais Londone susijusiuose dokumentuose iš Paradise Papers tyrimo. V. Romanovo dukterėčia Julija Gončaruk taip pat buvo teisėsaugos akiratyje, bet jos atžvilgiu tyrimas nutrauktas.

Vietoj statybų Vilniaus pakraštyje – namas Londone

Tarptautinis „Paradise Papers" tyrimas, kurį koordinavo Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos organizacija „International Consortium of Investigative Journalists", atskleidė viešumoje neminėtas operacijas tarp Ūkio banko ir V. Romanovo aplinkos. Tuomet paaiškėjo, kad Lietuvos teisėsauga jau kurį laiką domisi nekilnojamojo turto sandoriais Londone, o teismuose vyksta batalijos dėl milijonų, kurie gali grįžti į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

Nutekėję teisinių paslaugų įmonės „Appleby“ laiškai ir dokumentai parodė ne tik pastato Londone įsigijimo istoriją, bet ir V. Romanovo giminaičių Julijos ir Olgos Gončaruk vaidmenis.

REKLAMA

Viskas sukasi apie štai šį pastatą Londone, Grosvenor Street 43.

Gali nuskambėti keistai, tačiau šis pastatas tolygus statybvietei Vilniaus pakraštyje. Tiksliau – Daniliškių kaime, esančiame netoli Baltosios Vokės. Būtent statyboms Daniliškėse skirti Ūkio banko milijonai staiga pavirto jau pastatytu pastatu Londone.

Kaip rodo nutekėję dokumentai, Ūkio bankas 2008 m. ėmėsi finansuoti nekilnojamojo turto projektą Daniliškėse, suteikdamas milijoninę paskolą bendrovei „Tristanas“. Tačiau „Tristanas“ Daniliškėse nepadėjo nė plytos ir, panašu, neketino to daryti.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj Daniliškių, pinigai žaibiškai nukeliavo į Jungtinei Karalystei priklausančioje Meno saloje registruotą bendrovę „Vintage Holdings“. Teisėsauga nustatė, kad faktinė šios bendrovės savininkė – V. Romanovo dukterėčia J. Gončaruk. „Vintage Holdings“ milijonus nukreipė ne į Daniliškes, o į pastato Grosvenor Street 43 įsigijimą.

(Ne)sėkmingas pardavimas

2013 m. žlugus Ūkio bankui, teisėsauga ėmė sekti šios ir kitų įtartinų operacijų pėdomis. Praėjus kiek daugiau nei metams, pastatas Londone jau nepriklausė J. Gončaruk įmonei – jį spėta parduoti už 21 mln. svarų. Tačiau pinigai iš šio sandorio nespėjo išsivaikščioti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiku pritaikius turto areštą, pinigai, uždirbti per neegzistuojančias statybas Daniliškėse, liko banko sąskaitoje. Dėl šių lėšų į kovą stojo Ūkio banko bankroto administratorius bei ofšorinė įmonė „Exclusiva General“, prisistačiusi kaip stambi J. Gončaruk įmonės kreditorė. Advokatai iš Lietuvos bandė įrodinėti, kad šios įmonės savininkas – Tomas Leščiukaitis, buvęs teisėsaugos pareigūnas, turintis sąsajų su V. Romanovo imperija ir pastaraisiais metais dirbantis Kauno butų ūkyje.

Viskas pasisuko kurioziškai, kai nutekėjusiuose laiškuose pasirodė visiškai kitoks „Exclusiva General“ valdymo modelis. V. Romanovo dukterėčia Julija advokatams tvirtino, kad ši įmonė faktiškai priklauso jos motinai Olgai Gončaruk. Tai reikštų, kad iš Ūkio banko galimai nugvelbtus ir įšaldytus pinigus siekiama nukreipti į V. Romanovo aplinkos kišenes.

REKLAMA

Didžioji dalis lėšų, gautų iš pastato Grosvenor Street 43, tebėra įšaldyta. „Taip, taikomas laikinasis nuosavybės teisės apribojimas”, - „Sienai“ pateiktame komentare teigia Generalinė prokuratūra. Tiksli įšaldytų lėšų suma – 18,194 mln. svarų (apie 21,6 mln. eurų).

Šie pinigai sudaro daugiau nei pusę sumos, kuria teisėsauga vertina žalą, padaryta per galimai nusikalstamas operacijas tuštinant Ūkio banko aruodus. Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje prokuroras Ugnius Vyčinas nurodė, kad žala vertinama 41,6 mln. eurų.

Teisėsauga informavo, kad įtarimai pareikšti trylikai asmenų, įskaitant Rusijoje besislapstantį V. Romanovą. Esą visi, išskyrus pabėgusį bankininką, Lietuvos teisėsaugai yra pasiekiami.

Paprašius patikslinti, koks byloje yra V. Romanovo sesers ir dukterėčios statusas, Generalinė prokuratūra nurodė, jog Olga Gončaruk yra tarp įtariamųjų dėl galimo turto iššvaistymo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, piktnaudžiavimo, įsteigimo ir vadovavimo juridiniam asmeniui, naudojama neteisėtai veiklai nuslėpti. V. Romanovo duktrėčia Julija Gončaruk taip pat figūravo ikiteisminiame tyrime, tačiau jos atžvilgiu tyrimas nutrauktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų