REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies parduotuvių lentynose žmonės galės rasti dar daugiau produktų su mažesniu druskos, cukraus ir sočiųjų riebalų kiekiu. Tą daryti įsipareigojo dar 2 socialiai atsakingos Lietuvoje veiklą vykdančios įmonės, prisijungusios prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį. Be to, 4 jau anksčiau prisijungusios bendrovės atnaujino susitarimus, stiprindamos įsipareigojimus gaminti sveikesnius produktus. 

Šalies parduotuvių lentynose žmonės galės rasti dar daugiau produktų su mažesniu druskos, cukraus ir sočiųjų riebalų kiekiu. Tą daryti įsipareigojo dar 2 socialiai atsakingos Lietuvoje veiklą vykdančios įmonės, prisijungusios prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį. Be to, 4 jau anksčiau prisijungusios bendrovės atnaujino susitarimus, stiprindamos įsipareigojimus gaminti sveikesnius produktus. 

REKLAMA

Šįkart nauji susitarimai pasirašyti su maisto pramonės bendrovėmis UAB „Vilniaus duona“, kuri įsipareigojo mažinti cukraus kiekį ir didinti skaidulinių medžiagų kiekį ruginėje ir ruginėje / kvietinėje duonoje, taip pat UAB „Arimex“, numačiusia dalyje mišinių iš viso nebenaudoti cukraus. 

Ankstesnius įsipareigojus naujais papildė ir kitos 4 įmonės. UAB „Mantinga“ mažins druskos ir cukrų kiekį savo gaminiuose, „Mars Lietuva“ numatė sumažinti druskos ryžių produktuose. Tuo metu, UAB „Orkla Foods Lietuva“ įsipareigojo gaminti dalį pomidorų padažų, kečupų ir javainių be pridėtinio cukraus, o UAB „Kėdainių konservų fabrikas“ jau trečią kartą įsipareigojo mažinti druskos kiekį padažuose, kečupuose ir užtepėlėse bei sočiųjų riebalų kiekį sriubose.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, džiugina tai, kad atsakingo verslo šalyje daugėja, kad vis daugiau bendrovių atsiliepia į viešojo sektoriaus kvietimą kartu rūpintis žmonių sveikata.

REKLAMA

„Dėkoju įmonėms, savanoriškai prisijungusioms prie itin svarbaus susitarimo, nepabūgusioms pokyčių, supratusioms jų būtinybę. Džiugu, kad šis bendradarbiavimo pavyzdys jau tampa tradicija, kas iš esmės leidžia nedideliais, bet užtikrintais žingsniais judėti į priekį, gerinant gaminių, kuriuos kiekvienas įsigyjame prekybos centruose, sudėtį. Bent dalinai maiste sumažinus cukraus, druskos, riebalų kiekius galima maitintis sveikiau, net nekeičiant savo įpročių. Neabejoju, kad ir ateityje tiek viešasis sektorius, tiek verslas dirbs išvien ir tęs šią tradiciją“, – sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorės Irmos Pilipienės teigimu, kad prieš kelerius metus prasidėjusi SAM iniciatyva svariai prisideda skatinant vartotojus rinktis sveikesnį maistą. 

„Džiaugiamės, kad ši puiki SAM iniciatyva tęsiasi ir toliau. Man labai malonu pastebėti, kad vienos pirmųjų prie šios iniciatyvos prisidėjo mūsų asociacijos įmonės, kad jos tesėjo ir toliau tęsi savo pažadus, mažina gaminamuose produktuose cukraus, druskos, riebalų kiekius, siūlo vartotojams sveikesnius, kokybiškus produktus. Džiugina ir nuolat besiplečiantis prie šios iniciatyvos prisidedančių gamintojų ratas. Tai rodo, kad įmonių įsipareigojimai, gerieji pavyzdžiai gali būti ta varomoji jėga, kuri skatintų vartotojus susimąstyti ir rinktis sveikatai palankesnio maisto alternatyvas“, – sako I. Pilipienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos „Lietuvos gėrimai“ direktorė Gintė Levišauskaitė džiaugiasi, kad būtent lietuviški gėrimų „startuoliai“ rinkai pristato vis daugiau inovatyvių, sveikų gaiviųjų gėrimų alternatyvų, turinčių mažiau cukraus ar jų neturinčių visai, o vartotojai vis dažniau renkasi būtent tokius produktus.

„Mes vienareikšmiškai palaikome šią maisto produktų kokybės gerinimo iniciatyvą, kuri atliepia vartotojų poreikius ir prisideda mažinant visuomenės sveikatos problemas. Mūsų nariai skiria ypatingą dėmesį šiai temai ir dalis jų jau yra pasirašę savanoriškus susitarimus dėl cukraus kiekio mažinimo savo produktuose. Labai džiaugiamės, kad gėrimų pramonė daro pažangą ir aktyviai prisideda prie SAM iniciatyvos įgyvendinimo“, – sako G. Levišauskaitė.

REKLAMA

Mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį kasdieninėje mityboje rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei Europos Komisija (EK). Mitybą gerinti siūloma vartojant mažiau druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį bei mažinant šių medžiagų kiekius rinkai tiekiamuose maisto produktuose.

2018 m. pasirašyti du SAM inicijuoti susitarimai su maisto produktų gamintojais. Pasižadėta keisti gaminių receptūras, gerinti maisto produktų sudėtį, juose mažinant cukraus, druskos ir riebalų kiekį. Pirmą kartą susitarimą pasirašė vienuolika įmonių, o vėliau – dar penkios. Įsipareigojimai sėkmingai įvykdyti.

REKLAMA

UAB „Eckes-Granini Lietuva“ buvo įsipareigojusi kai kuriuose nektaruose ir sulčių gėrimuose cukrų kiekį sumažinti 10-čia proc., UAB „Kėdainių konservų fabrikas“ – sumažinti po 5 proc. druskos kiekį pomidorų padažuose ir konservuotose daržovėse, UAB „Mars Lietuva“ – sumažinti cukraus kai kuriuose padažuose. UAB „Orkla Foods Lietuva“ buvo numačiusi trečdaliu sumažinti druskos ir cukraus kiekį kečupe, o visuose dribsniuose, javainiuose, greitai paruošiamose košėse ir batonėliuose – atsisakyti pridėtinio cukraus. UAB „Rūta“ buvo įsipareigojusi mažinti kai kurių saldainių ir užkandžių batonėlių porcijas, jų gamyboje atsisakyti pridėtinio cukraus ir riebalų, žemės riešutų svieste nenaudoti pridėtinio cukraus ir riebalų bei nutraukti cukrinės dražė gamybą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu UAB „Malsena Plius“ buvo įsipareigojusi greito paruošimo avižinėse košėse trečdaliu sumažinti cukraus, o druskos kiekį – 15 proc. UAB „Vilniaus margarino gamykla“ – visoje „Vilniaus“ margarinų ir tepiųjų riebalų grupėje 10–12 proc. sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, o margarine „Vilniaus lengvumas“ – 15 proc. sumažinti riebalų kiekį. 

UAB „Rokiškio pienas“ buvo numačiusi kai kuriuose jogurtuose cukraus kiekį sumažinti 10–20-čia proc. Tuo metu, UAB „Kėdainių konservų fabrikas“ nurodė 3-uose padažuose 30-čia proc. sumažinsiantis cukraus ir ketvirtadaliu druskos kiekį. UAB „Mantinga“ buvo įsipareigojusi kai kuriose bandelėse mažinti cukrų kiekį, kai kuriose duonos rūšyse – 30-čia proc. druskos kiekius, o kai kuriuose keksiukuose – cukraus turėjo sumažėti net 40-čia proc. Taip pat ši bendrovė buvo nurodžiusi, jog šaldytuose sluoksniuotuose gaminiuose išvis neliks iš dalies hidrintų riebalų. 

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc., cukrų − 22 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų