REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Narkotikų prekeiviai (nuotr. tv3.lt)

Vilniuje narkotikus platinusios organizuotos gaujos nariai griebėsi paskutinio šiaudo, kuris leistų anksčiau laiko atsidurti laisvėje. Jie pateikė skundus Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), tai paskutinė instancija, į kurią dar buvo galima kreiptis.

7

Vilniuje narkotikus platinusios organizuotos gaujos nariai griebėsi paskutinio šiaudo, kuris leistų anksčiau laiko atsidurti laisvėje. Jie pateikė skundus Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), tai paskutinė instancija, į kurią dar buvo galima kreiptis.

REKLAMA

Šioje byloje nuteisti šeši asmenys – Darius Pavlovskis, Jevgenijus Levickis, Genrikas Šafranovičius, Dmitrijus Kravcovas, Marekas Gečis ir Remigijus Byčius. Skundus LAT pateikė penki iš šešių.

M. Gečis jau apeliacinėje instancijoje pasiekė savo, kai jam 10 su puse metų bausmė buvo sušvelninta iki 6 metų ir 6 mėnesių. Įdomiausia tai, kad bausmę skundžia ir iki šiol nuo paskirtos bausmės besislapstantis R. Byčius.

Nagrinėjant bylą teisme, prokurorai yra patvirtinę, kad nusikalstama grupuotė iš narkotikų uždirbo milijonus eurų. Narkotines medžiagas jie slėpdavo užkasdami miškuose.

REKLAMA
REKLAMA

Skyrė griežtas bausmes

2015 metais ne pirmą kartą buvo suimti vieni aktyviausių Lietuvoje narkotikus platinančių organizuotų nusikalstamų grupuočių „Dančenkovų“ ir „Lapinų“ lyderiai ir nariai. Prieš tai į laisvę jie buvo paleisti 2013-2014 metais.

REKLAMA

Policijos duomenimis vienas iš organizuotos nusikalstamos grupuotės „Lapinų“ lyderių R. Byčius, net ir paleistas į laisvę kartu su bendrininkais toliau įžūliai tęsė nusikalstamą veiklą.

Jis organizavo ir vykdė narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą. R. Byčius, drąsiai gali būti vadinamas tikrų tikriausiu sėkmės džentelmenu – ne kartą įkalintas ir kartu su kitais nusikalstamo pasaulio autoritetais dėl labai sunkių nusikaltimų baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras vis sulaukdavo išskirtinio teisėjų palankumo. 

REKLAMA
REKLAMA

2016 metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro su kolegomis atlikę sudėtingą ir didelės apimties tyrimą dėl organizuotos grupės asmenų neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais, šių medžiagų platinimo, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, dokumentų klastojimo ir disponavimo netikrais pinigais, baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

2018 metais Vilniaus apygardos teismas minėtų organizuotų nusikalstamų grupuočių lyderiams ir jų nariams paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje.

Teismas R. Byčiui skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę. Kitiems organizuotos grupės nariams už apysunkius, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus teismas taip pat skyrė griežtas bausmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Kravcovas, pravarde Demonas, buvo nuteistas 14 metų nelaisvės, G. Šafranovičius – 11 metų nelaisvės, J. Levickis – 13 metų nelaisvės, D. Pavlovskis – 11 metų nelaisvės. Nesutikdami su nuosprendžiu, organizuotos grupės nariai ir jų gynėjai pateikė apeliacinius skundus, prašydami sušvelninti skirtas bausmes.

2019 metais Lietuvos Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, apeliacine tvarka išnagrinėjusi baudžiamąją bylą, organizuotos grupės narių išplatinusių itin didelį kiekį narkotinių medžiagų Lietuvos apeliacinis teismas atmetė apeliacinius skundus ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės.

REKLAMA

Tačiau teismo sprendimu organizuotos grupės nariai iki nuosprendžio įsigaliojimo datos palikti laisvėje. R. Byčius išklausęs Apeliacinio teismo sprendimą pasislėpė ir slapstosi nuo teisėsaugos institucijų bei iki šios dienos vengia atlikti paskirtą laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistųjų skundai

Jau minėtas R. Byčius kasaciniu skundu prašo pakeisti jo atžvilgiu priimtą nuosprendį. Jis prašo perkvalifikuoti jam pateiktus kaltinimus ir atitinkamai sumažinti bausmę. Maža to, jis prašo paskirti mažesnę nei nustatytas bausmės minimumas bausmę.

13 metų nuteistas J. Levickis neprašo išteisinimo, tačiau taip pat siekia švelnesnių kaltinimų. Atitinkamai J. Levickis nori, kad jam būtų paskirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA

14 metų už grotų pasiųstas D. Kravcovas pasirinko kitokį kelią. Pirmiausia, jis prašo išteisinimo, neįrodžius, jog jis dalyvavo nusikaltimų padaryme. Tuo pačiu jis prideda, kad, jeigu teismas nuspręstų, jog dėl visų jam inkriminuotų nusikalstamų veikų padarymo jis nuteistas teisėtai ir pagrįstai, tada bent jau tegul teismas paskiria švelnesnę bausmę.

11 metų nuteistas G. Šafranovičius siekia, kad jo veiksmai būtų perkvalifikuoti ir jam būtų paskirta švelnesnė bausmė. Ir taip malonės jau sulaukusio M. Gečio advokatas prašo, kad jo klientui būtų su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė.

Prokurorai teismo prašo visų nuteistųjų skundus atmesti. Sprendimą LAT žada skelbti jau vasarį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskelbta paieška

Anksčiau skelbta, kad Lietuvos policija ieško R. Byčiaus (gim. 1981 m.), besislapstančio nuo teisėsaugos institucijų ir vengiančio atlikti paskirtą laisvės atėmimo bausmę. Nuo 2019 m. birželio 18 d. paskelbta oficiali jo paieška.

Pareigūnai ragina ieškomą R. Byčių prisistatyti į artimiausią policijos įstaigą ir primena, kad jeigu nuteistasis po nuosprendžio įsiteisėjimo vengia atlikti bausmę, senaties eiga sustoja. Šiuo atveju ji atsinaujina nuo tos dienos, kurią nuteistasis pats atvyko atlikti bausmės ar buvo sulaikytas.

Dėl vengimo atlikti laisvės atėmimo bausmę R. Byčiaus atžvilgiu Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už šio nusikaltimo padarymą Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas papildomai numato iki 2 metų laisvės atėmimo bausmę.

Pažinusius šį asmenį ar žinančius ką nors apie jo buvimo vietą, prašytume paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Anonimiškumą garantuojame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų