REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės ir jai pavaldžių ministerijų darbuotojų darbo užmokestį ir su juo susijusias išmokas reguliuoja tie patys įstatymai. Tačiau panašu, kad metų pabaigoje vieniems tarnautojams buvo išmokėtas tryliktas atlyginimas, o kiti papildomai negavo nė cento.

Vyriausybės ir jai pavaldžių ministerijų darbuotojų darbo užmokestį ir su juo susijusias išmokas reguliuoja tie patys įstatymai. Tačiau panašu, kad metų pabaigoje vieniems tarnautojams buvo išmokėtas tryliktas atlyginimas, o kiti papildomai negavo nė cento.

REKLAMA

Praėjusio gruodžio pradžioje naujienų portalas tv3.lt paklausė visų ministerijų, ar jose darbuotojams planuojama išmokėti šventines premijas. Į šį klausimą tuomet gavome gana aptakius atsakymus – niekas konkrečių sumų neatskleidė.

Tačiau visi duomenys apie tarnautojams išmokėtas sumas patenka į „Sodrą“. Šiai paskelbus informaciją apie ministerijose mokėtų atlyginimų vidurkį, aiškėja gana įdomus vaizdas: kai kurios įstaigos metų pabaigoje išmokėjo pusantro karto ar net dvigubai didesnes sumas, o kai kuriose darbo užmokesčio vidurkis išliko toks pats.

Didžiulius skirtumus valdininkai aiškina įvairiai. Vienose įstaigose esą visiems išmokėtos vienodo dydžio premijos, o kitose premijos nemokėtos, bet buvo labai svarbių, ypatingų darbų, už kuriuos darbuotojai ir buvo paskatinti.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiuliai skirtumai bado akis

Bene didžiausių atlyginimo vidurkio svyravimai fiksuoti Energetikos ministerijoje. Jeigu 2019 m. spalį jis buvo 2047 eurai neatskaičius mokesčių, tai lapkritį padidėjo dvigubai ir siekė 4149 eurus, o gruodį vėl sumažėjo iki 2105 eurų. Per šį laikotarpį darbuotojų skaičius ministerijoje beveik nesikeitė ir jokio panašaus algų šuolio joje nėra buvę per pastaruosius trejus metus.

REKLAMA

Tame pačiame pastate įsikūrusios Ekonomikos ir inovacijų ministerijos darbuotojų atlyginimų vidurkis lapkritį, palyginti su spaliu, išaugo beveik 80 proc. – iki 3688 eurų, o gruodį vėl nusileido iki įprastinių 2178 eurų. Panašaus atlyginimų šuolių šioje ministerijoje anksčiau taip pat nėra buvę.

Sveikatos apsaugos ministerijoje atlyginimų vidurkis praėjusį lapkritį šoktelėjo beveik 60 proc. – iki 3430 eurų neatskaičius mokesčių, o gruodį nusileido iki maždaug tokio, koks buvo visus metus – 2128 eurų. Pastarąjį kartą šioje ministerijoje 50 proc. algų šuolis fiksuotas tik 2018 m. gruodį.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje lapkritį algos išaugo beveik 37 proc. – iki 2938 eurų, o gruodį sumažėjo iki 2435 eurų (tai būtų beveik 300 eurų daugiau nei spalį). Tokio algų vidurkio šuolio šioje ministerijoje taip pat nėra buvę.

Lapkritį, gruodį arba vieną iš šių dviejų praėjusių metų mėnesių algos keliais šimtais eurų taip pat didėjo Aplinkos, Kultūros, Susisiekimo ministerijose. Tačiau, pvz., Vyriausybės kanceliarijoje, Finansų, Krašto apsaugos ministerijose darbo užmokestis paskutinį 2019 m. ketvirtį beveik nesikeitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veiklos rezultatai ir didelis krūvis

Energetikos ministerija informavo, kad atlyginimai darbuotojams padidinti du kartus atsižvelgus į 2019 m. veiklos rezultatus ir įvertinus jiems tenkantį padidėjusį darbo krūvį. Išmokėtos priemokos ir vienkartinės išmokos atsispindi lapkričio mėnesio atlygyje.

„Pažymėtina, kad mažiausioje iš visų Energetikos ministerijoje 2019 m. dirbo apie 20 proc. mažiau darbuotojų nei numatyta pareigybių, todėl darbų apimtys buvo objektyviai padidėjusios.

Iš skirto darbo užmokesčio asignavimų 2019 m. Energetikos ministerija sutaupė ir į valstybės biudžetą grąžino 192 tūkst. eurų. Ministerijos iniciatyva šiemet buvo įgyvendinta energetikos sektoriaus priežiūros institucijų reforma, kuri leido sutaupyti iki 0,5 mln. eurų“, – aiškinama ministerijos komentare.

REKLAMA

Ekonomikos ir inovacijų ministerija nurodė, kad atlikus tarnautojų neeilinį vertinimą, nuo 2019 m. lapkričio 1 d. buvo padidinti jų pareiginės algos koeficientai (įvertintiems veiklą labai gerai).

„Taip pat Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje nemažai laisvų pareigybių (apie 30 proc.), tad ministerijos valstybės tarnautojai ir darbuotojai gavo priemokas už papildomas užduotis ir darbo krūvį viršijančias veiklas vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymu ir Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo ir komisijų narių atlygio už darbą įstatymu“, – informavo ministerija.

Neįtikėtinos išeitinės už atostogas?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pranešė, kad jos darbuotojų darbo užmokestis kaip niekada anksčiau padidėjo dėl Valstybės tarnybos įstatymo pokyčių ir neeilinio darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimo padidinus pareiginės algos koeficientus.

REKLAMA

„Be to, lapkričio mėnesį dviem ilgamečiams ministerijos valstybės tarnautojams sukako 65 metai ir jie buvo atleisti iš pareigų išmokant kompensacijas už sukauptas neišnaudotas atostogas iki trejų metų“, – komentavo SADM.  

Taip pat lapkričio mėnesio darbuotojų darbo užmokestis išaugo dėl išmokėtų vienkartinių skatinamųjų premijų:

„Skatinamosios vienkartinės premijos išmokėtos atsižvelgiant į ministerijoje atlikto darbuotojų psichologinio-emocinio tyrimo duomenis, rodančius ypač didelius darbuotojų darbo krūvius, darbo procesų intensyvumą ir dėl to patiriamą stresą. Vertinant tai, kad aukšto lygio naujų specialistų pritraukimas į valstybinį sektorių reikalauja didelių laiko ir finansinių išteklių, siekiama ministerijoje dirbantiems ekspertams sudaryti kiek galima geresnes darbo sąlygas, atliepti jų poreikius, skatinti ir juos išlaikyti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vyriausioji patarėja Rasa Kiūdytė tikino, kad Sveikatos apsaugos sistemoje 2019 m. buvo pilni reikšmingų pokyčių: įdiegtas „žalos atlyginimo be kaltės“ modelis, odontologo ir burnos higienisto praktikos licencijavimas perduotas Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai, priimti pakeitimai, kad medicinos pagalbos priemonės būtų išduodamos ne tik vaistinėse, bet ir kitose pardavimo vietose.

Be to, numatytas reguliavimas, kuriuo mažas pajamas gaunantiems ir 75 metų ir vyresniems asmenims sudarytos sąlygos nemokant paciento priemokos gauti kompensuojamuosius vaistus ir kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones, taip pat įvykdyta daug kitų reikšmingų sveikatos apsaugos sistemai iniciatyvų.

REKLAMA

„Vertinant SAM darbuotojų indėlį į esminės reikšmės asmens ir visuomenės sveikatai turėjusius pokyčius ir esant darbo užmokesčio fondo sutaupymams, dalies darbuotojų veikla 2019 m. spalio pabaigoje įvertinta labai gerai, nustatant jiems didesnį pareiginės algos koeficientą, o kai kurie buvo paskatinti finansiškai už atliktas ypač svarbias ministerijos veiklai užduotis“, – pranešė patarėja.

Vienodos premijos visiems

Susisiekimo ministerija informavo, kad vadovaujantis įstatymais, taip pat aktyviai veikiančios Darbo tarybos siūlymu, 2019 m. pabaigoje priimtas sprendimas paskatinti ministerijos darbuotojus (išskyrus politinę komandą), skiriant jiems vienodo dydžio vienkartines išmokas. Jos esą buvo skirtos iš sutaupyto darbo užmokesčio fondo.

REKLAMA

Susisiekimo ministerijos kancleris Gintaras Aliksandravičius patikslino, kad valstybės tarnautojams ir darbuotojams, pagal darbo sutartis, skirtos vienodo dydžio vienkartinės išmokos – 380 eurų iki mokesčių.

Aplinkos ministerija nurodė, kad jos darbuotojams buvo skirta vienkartinių išmokų už skubių ar svarbių užduočių atlikimą ir priemokų už laikinai nesančių darbuotojų funkcijų atlikimą.

Kultūros ministerija nurodė, kad jos darbuotojų vidutinis darbo užmokestis praėjusių metų gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričiu, padidėjo dėl išmokėtų vienkartinių piniginių išmokų valstybės tarnautojams ir premijų už atliktas vienkartines svarbias užduotis darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios ministerijos darbuotojams buvo išmokėtos vienodo dydžio priemokos – po 300 eurų iki mokesčių (vidutiniškai po 181 Eur „į rankas“). Vadovybės sprendimu metų gale priemokos buvo išmokėtos atsižvelgiant į profesinės sąjungos raštą.

Paprašyta pakomentuoti, kodėl metų gale taip išsiskyrė atlyginimų vidurkiai ministerijose, Vyriausybės kanceliarija apeliavo į jau minėtų įstatymų nuostatas ir kiek vėliau patikslino: „Kiekviena įstaiga pati priima sprendimus dėl premijų skyrimo, neviršijant biudžetinei įstaigai darbo užmokesčiui skirtų lėšų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų