REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsistatydino Slovėnijos premjeras

papildyta 14:21 val.

Slovėnijos premjeras Marjanas Šarecas pirmadienį paskelbė atsistatydinantis ir paragino surengti pirmalaikius rinkimus, jo finansų ministrui anksčiau nusprendus pasitraukti iš mažumos vyriausybės.

Slovėnijos premjeras Marjanas Šarecas pirmadienį paskelbė atsistatydinantis ir paragino surengti pirmalaikius rinkimus, jo finansų ministrui anksčiau nusprendus pasitraukti iš mažumos vyriausybės.

REKLAMA

„Su šiais parlamento nariais ir šia koalicija negaliu išpildyti žmonių lūkesčių“, – per spaudos konferenciją pareiškė jis.

„Sąžiningiausia, ką dabar galėtume padaryti, yra pirmalaikiai rinkimai... – atsiklausti žmonių, ar jie manimi pasitiki ir ar nori, kad tęsčiau darbą“, – pridūrė M. Šarecas.

Jis premjeru tapo 2018-ųjų rugsėjį, po pirmalaikių rinkimų.

42 metų M. Šarecas yra jauniausias Slovėnijos ministras pirmininkas. Prieš pasukdamas į politiką jis buvo populiarus komikas ir politinis satyrikas.   

Kiek anksčiau finansų ministras Andrejus Bertoncelj'is paskelbė atsistatydinantis, penkių partijų koalicijoje kilus konfliktui dėl sveikatos priežiūros finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Vos pradėjusią dirbti M. Šareco centro kairiųjų vyriausybę ėmė purtyti skandalai ir vidaus nesutarimai, dėl kurių buvo praktiškai neįmanoma priimti svarbių įstatymų.

REKLAMA

A. Bertoncelj'is yra jau šeštas atsistatydinęs dabartinės vyriausybės ministras.  

Gruodį koalicija vos įstengė paskirti naują plėtros, strateginių projektų ir sanglaudos ministrę, populistinei Slovėnijos nacionalinei partijai sutikus susilaikyti nuo balsavimo.

Per 2018-ųjų rinkimų kampaniją M. Šarecas akcentavo savo proeuropinę darbotvarkę ir lygino savo politiką su Prancūzijos prezidento centristo Emmanuelio Macrono.   

Didžiausia opozicinė dešiniojo sparno Slovėnijos demokratinė partija (SDS), per kampaniją griežtai pasisakiusi prieš imigrantus, laimėjo daugiausiai vietų parlamente, bet nesugebėjo suburti pakankamai koalicijos partnerių.   

REKLAMA
REKLAMA

Šalies prezidentas Borutas Pahoras dabar pradės derybas su parlamento partijomis dėl galimybės kuriai nors ši jų imtis formuoti naują koaliciją, turėsiančią daugumą parlamente.

Privačios televizijos POP TV užsakymu neseniai atliktas viešosios nuomonės tyrimas parodė, kad pirmoje vietoje pagal populiarumą yra „Marjano Šareco sąrašas“ – paramą jam išsakė 15,1 proc. respondentų. Remiantis šios apklausos duomenimis, SDS nuo jo atsilieka vos 1 procentu.      

Socialdemokratų partija (SD), jaunesnioji partnerė dabartinėje koalicijoje, ir opozicinė kairiojo sparno partija „Kairė“ („Levica) su 7,2 proc. dalijasi trečia vieta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų