REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikos gyvensenos ypatumai susideda iš daugelio skirtingų aspektų. Vieni sportuoja ir stengiasi maitintis tikslingai dėl siekio atrodyti geriau, o kiti – geresnės savijautos. Tiesa, dažnam iškyla svarbūs klausimai: o kaipgi neprarasti motyvacijos, reikalingos pasiekti užsibrėžtiems tikslams, ir kaip nedaryti klaidų sportuojant?

Sveikos gyvensenos ypatumai susideda iš daugelio skirtingų aspektų. Vieni sportuoja ir stengiasi maitintis tikslingai dėl siekio atrodyti geriau, o kiti – geresnės savijautos. Tiesa, dažnam iškyla svarbūs klausimai: o kaipgi neprarasti motyvacijos, reikalingos pasiekti užsibrėžtiems tikslams, ir kaip nedaryti klaidų sportuojant?

REKLAMA

Jau ne vienus metus sportinius patarimus suteikiantis vieno populiaraus sporto klubo treneris Saulius Jusius pabrėžia, kad didžiausia motyvacija žmonėms atsiranda po didžiųjų metų švenčių, todėl labai svarbu, kad vėliau sportuojantis asmuo ir toliau neprarastų motyvacijos, o tam gali padėti specialistai.

„Didžiausios nuodėmės, susijusios su sveiku gyvenimu, pasirodo, yra padaromos per šventes metų gale ir per atostogas arba net per visą vasarą. Sporto klubuose kaip tik tuo metu būna antplūdis, žmonės puola išpirkti nuodėmes: stengiasi sveikiau valgyti, daugiau judėti ir sportuoti, net ir atsisakyti kenksmingų įpročių ar priklausomybių. Jų motyvacija kaip tik tuo metu – stipriausia.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu svarbiausia tą motyvaciją palaikyti, treniruoti, stiprinti. Čia gali padėti sveikiau gyvenantys draugai, sveikos gyvensenos propaguotojai, treneriai, dietistai ir dietologai. Žinoma, didelę įtaką daro ir masinės informavimo priemonės. Būtų gerai jose matyti daugiau realių sėkmės istorijų, bet ne vienkartinių ir trumpalaikių“, – kalba treneris S. Jusius.

REKLAMA

Sunkiausia treniruotės dalis – į ją ateiti

Kaip aiškina treneris S. Jusius, namų sąlygomis gali pradėti sportuoti visi, tačiau, siekiant išlaikyti aukštą motyvaciją sportui, pagelbėti gali žmonių draugija. 

„Apsilankymas sporto salėje jau savaime motyvuoja. Labai svarbi aplinka bei tai, kad aplink sutinkame kitus sportuojančius žmones ir pasijaučiame to sportiško gyvenimo dalyviais. Deja, sunkiausia treniruotės dalis – tai į ją ateiti. 

Namų sąlygomis sportuoti nuolat ir tikrai sėkmingai gali tik labai motyvuoti, atkaklūs ir ryžtingi intravertai. Tokiems žmonėms nereikia daug įrangos. Jiems pakanka kelių svarmenų, gumų, dabar madingų diržų ar net kilimėlio“, – teigia treneris.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejotina sporto nauda

Pašnekovas A. Jusius tikina, kad sveika gyvensena ne tik padės jaustis geriau, bet ir prailgins jūsų gyvenimo trukmę.

Visgi, treneris pastebi, kad vieną ar kitą fizinį pratimą vertėtų daryti atsakingai, įvertinant savo asmenines galimybes. 

„Moksliniais tyrimais nustatyta, kad sveikatai ir gyvenimo trukmei labai svarbu daugiau judėti. Žinoma, reikia atsižvelgti į kiekvieno žmogaus sveikatos būklę ir galimybes. Tačiau nereikėtų vengti sunkių treniruočių. Tiesiog lengvai pajudėjus, nebus rimtesnio rezultato“, – pastebi S. Jusius.

Naudotis telefonu – nevertėtų

Treneris S. Jusius, paklaustas apie išmaniųjų įrenginių daromą įtaką treniruočių atlikimo kokybei, primena, kad jeigu telefonai nėra naudojami tam, kad skirtingų programėlių pagalba galėtumėme sekti savo treniruotės eigą, tuomet išmaniojo įrenginio vertėtų vengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai telefonai pas mus yra didelė problema. Tik vienetai naudojasi mobiliomis treniruočių programėlėmis, kuriose kasdien rašo visą treniruotės eigą, gauna pranešimus apie asmeninius rekordus ar silpnesnes treniruotes, kontroliuoja pertraukėles tarp priėjimų. Tos programėlės turi daug privalumų, o esminis trūkumas – nuolatos reikia imti telefoną ir pranešti apie pabaigtą priėjimą ar naudotą svorį.

Visais kitais atvejais mobilieji telefonai tik blaško dėmesį, trukdo susikaupti ir dėl jų treniruotės būna žymiai prastesnės. Todėl galima pagirti sporto klubus, kurių salėse mobilieji telefonai draudžiami arba bent kuriuose kabo skelbimai, kad sportuojant telefonų naudoti negalima“, – įsitikinęs S. Jusius.

REKLAMA

Taip pat pašnekovas priduria, kad treniruotė be telefono vėliau gali kaip tik pagerinti emocinę būklę.

„Dažnai sakau taip: jūsų draugai, giminės bus tik laimingesni, kai jiems perskambinsite po sporto, būdami geresnės nuotaikos, nes gausite endorfinų dozę“, – pastebi S. Jusius.

Verta išklausyti specialistų patarimų

Be kita ko, treneris priduria, kad jeigu trūksta žinių, vertėtų nebijoti pasikonsultuoti su savo srities specialistais, kurie galėtų nurodyti, kuria kryptimi link vertėtų judėti. 

„Pradedant sportuoti ir gyventi sveikiau, būtina trenerio konsultacija. Turintiems rimtesnių problemų su kūno svoriu, prireiks dietisto arba dar geriau – dietologo konsultacijos. Jei yra sveikatos problemų, būtina gydytojo konsultacija, o geriausia – sporto gydytojo ir kineziterapeuto.

REKLAMA

Jei pasiklydome nepažįstamame miške, paprašykime pagalbos iškart, neklaidžiokime pusę metų, miegodami po atviru dangumi ir misdami uogomis, grybais ir pumpurais. Labai svarbu kiekvienam žmogui ir pačiam domėtis sveiku gyvenimu. Tai tos žinios, kurios mums praverčia kasdien, visada, ir tikrai pajusime jų naudą“, – kalba S. Jusius. 

Sveikos mitybos planas – privalumas

Pašnekovas tikina, kad geresnei savijautai svarbus ne tik miego, bet ir mitybos režimas. Pasak S. Jusiaus, tokia disciplina turėtų būti pasitelkiama visą gyvenimą.

„Pravartu pamažu susitvarkyti savo mitybos režimą, racioną: stengtis valgyti numatytomis valandomis ir pasirinkti, ką valgome. Taip pat reikėtų pasirinkti sveikesnį maistą: vaisius, daržoves, šviežiai pagamintus patiekalus, o ne greitą maistą arba pusfabrikačius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškime, kad valgyti – tai vienas iš malonumų gyvenime. Neatsisakykime to malonumo. Tačiau turime jausti, kada, ko ir kiek galime suvalgyti. Pamažu pradėdami vis sveikiau maitintis, surasime savo skanų ir naudingą maisto racioną, mitybos režimą ir galėsime taip gyventi visada. Sveikas gyvenimo būdas – reikalingas visą gyvenimą. Visiems mums labai pravers specialisto, žinovo konsultacija. Ir sveikatos reikalais domėtis reikia nuolatos“, – mano S. Jusius.

Drastiškos dietos gali pakenkti

Treneris priduria, kad neretai žmonės, turintys antsvorio, griebiasi alinančių dietų, o kartais net vartoja preparatus, galinčius pakenkti organizmui. S. Jusius įsitikinęs, kad, jeigu žmogus nori numesti svorio, viskas priklauso nuo jo pradinio tikslo, kurio pradinis pamatas – noras.

REKLAMA

„Pirmiausia, reikia kad žmogus pats turėtų tikslą sumažinti savo svorį ir to norėtų siekti. Žinome geriausią formulę: 70-80 proc. savo dėmesio turime skirti sveikai mitybai ir būtinai 30-20 proc. fiziniam aktyvumui. Sportas padės išsaugoti raumenis ir formuoti naują kūną.

Deja, labai populiarios drastiškos dietos, kurios žada greitą rezultatą, bet gali tikrai pakenkti. Visų svorio metimo dietų pagrindas – kad gautume mažiau kalorijų, negu sunaudojame. Jei taip, tai kam rizikuoti sveikata? Susiformuokime sveikus mitybos įpročius ir pamažu siekime savo tikslo.

„Stebuklingi“ papildai, tabletės, tepalai svoriui mesti gali rimtai pakenkti mūsų organizmui. Be to, visų instrukcijose rašoma: derinti su dieta. Gal viskas tuo ir pasakyta?

REKLAMA

Svarbiausia – paties žmogaus noras. Reikia apsispręsti. Jei turėsime tikslą mesti svorį, taip ir padarysime, sveikiau gyvensime visada“, – reziumuoja treneris. 

Projektas finansiškai remiamas iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo, kurį administruoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų