REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva jau senokai turėjo tokius efektingus pasirodymus Eurolygoje kuriantį krepšininką, kaip tą šį sezoną įvairiose arenose darantis Rokas Giedraitis. Aplink save vis daugiau dėmesio pritraukiantis puolėjas tapo tikru Berlyno ALBA klubo lyderiu ir šį penktadienį lankysis Kaune, kur bandys antrą kartą parklupdyti „Žalgirį“.

Lietuva jau senokai turėjo tokius efektingus pasirodymus Eurolygoje kuriantį krepšininką, kaip tą šį sezoną įvairiose arenose darantis Rokas Giedraitis. Aplink save vis daugiau dėmesio pritraukiantis puolėjas tapo tikru Berlyno ALBA klubo lyderiu ir šį penktadienį lankysis Kaune, kur bandys antrą kartą parklupdyti „Žalgirį“.

REKLAMA

ALBA pirmose tarpusavio rungtynėse Berlyne buvo stipresnė 69:62 ir šiuo metu turi viena pergale daugiau už kauniečius.

7 laimėjimai per 20 turų – ganėtinai neblogi skaičiai į Eurolygą sugrįžusiai ekipai, dar nežaidusiai čia nuo naujojo formato įvedimo.

Viena šios sėkmės priežasčių – puiki Eurolygoje debiutuojančio R. Giedraičio transformacija iš Europos taurės, kurioje praėjusį sezoną lietuvis pateko į pirmąjį simbolinį geriausių žaidėjų penketą.

Kita – išlikęs branduolys ir tęstinis trenerio Aito Garcios Reneseso darbas Vokietijos sostinėje.

Būtent tai buvo viena priežasčių, kodėl vasarą 27-erių puolėjas nusprendė likti ALBA gretose ir nepriimti Rimo Kurtinaičio kvietimo į Maskvos srities „Chimki“ bei kelių kitų viliojančių pasiūymų.

REKLAMA
REKLAMA

„Sudėliojau pliusus ir minusus. Su žmona nusprendėme, kad apsimoka metus pabūti Eurolygoje su ALBA, kadangi viską žinau – miestą, komandą, branduolys lieka tas pats. Berlyne būsiu starto penketo žaidėjas pagal viziją, o kitur reikėtų viską įrodinėti iš naujo, viskas būtų naują. Pagalvojau, kad nesu dar žaidęs Eurolygoje ir geriau pabandysiu tai su ALBA“, – dar vasarą bendraudamas su tv3.lt savo pasirinkimą motyvavo R. Giedraitis.

REKLAMA

Neprašovęs lietuvis tapo ALBA lyderiu.

R. Giedraitis yra daugiausiai laiko aikštėje praleidžiantis (27,7 min.) ir rezultatyviausias (13,5 tšk.) Vokietijos vicečempionų žaidėjas. Pagal pastarąjį rodiklį iš Tauragės kilęs Rokas patenka į Eurolygos geriausių penkioliktuką, kuriame – vien žvaigždžių statusą turintys krepšininkai.

Šie ir kiti skaičiai, kuriuos dar aptarsime vėliau, atkreipė ir Eurolygos ekspertų dėmesį. Vienas jų, italas Luca Chiabotti, R. Giedraitį įvardijo kaip geriausiai rungtyniaujantį lygos lengvąjį kraštą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais laikais, kai pozicijos vis labiau susilieja, sunku tiksliai pasakyti, kas yra tas tikrasis trečios pozicijos žaidėjas, bet Rokas ją atitinka idealiai.

Ūgis, ilgos rankos, greitis ir atletiškumas išskiria puolėją ir leidžia jam žibėti laisvose, ispaniško stiliaus schemose, kuriose gynyba neužima svarbiausio vaidmens.

Būtent dėl gynybos R. Giedraitis buvo ilgai tarkuojamas karjeros pradžioje. Ji buvo įvardijama kaip didžiausias trukdis kilti aukštyn ir vis užverdavo duris į nacionalinę rinktinę.

Jas krepšininkas pravėrė praėjusią vasarą, kai dalyvavo pasaulio čempionate Kinijoje, o silpną gynybą palaipsniui gerino bėgant metams. Ji vis dar nėra pati stipriausia vizitinėje krepšininko kortelėje, bet ne taip bado akis ir nėra blogiausia ALBA komandoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši yra viena iš šešių Eurolygos komandų, kuri per 100 atakų praleidžia daugiau nei 100 taškų (102,1 tšk.).

Pagal šį rodiklį tarp krepšininkų, septyni ALBA nariai rodo geresnius skaičius nei R. Giedraitis, su kuriuo komanda per 100 atakų praleidžia 101,7 tšk. Tik penki jų yra nuolatinės rotacijos nariai, bet visi jie yra sužaidę mažiau rungtynių dėl traumų nei lietuvis, kuris dar nepraleido nė vieno mačo.

Tačiau vidutinius skaičius gynyboje atperka puikūs skaičiai kitoje aikštės pusėje. Pagal puolimo reitingą R. Giedraitis yra penktas ekipoje, jeigu neskaičiuosime vos 6 minutes šį sezoną žaidusio Malte Delowo.

Puikiai lietuvis įsipaišo ir į ALBA rodomą krepšinio stilių. Tritaškius realizuodamas 40,8 proc. tikslumu lietuvis yra vienas iš septynių Vokietijos klubo narių, kurie tą daro aukštesniu nei 40 proc. tikslumu.

REKLAMA

Tiesa, nors procentas ir nėra aukščiausias, bet snaiperis iš toli atakuoja dažniausiai – jau atliko 103 metimus (daugiau nei penkis per kiekvienas rungtynes), kai antras daugiausiai tritaškių išmetęs ALBA narys Marcusas Erikssonas tą padarė tik 74 kartus.

Net 36,8 proc. ALBA taškų ateina iš taiklių tolimų metimų ir pagal šį rodiklį vokiečiai yra penkti visoje Eurolygoje.

Daugiau taškų tritaškiais renka tik Maskvos CSKA, Madrido „Real“, Maskvos srities „Chimki“ ir Stambulo „Anadolu Efes“.

Savo ruožtu R. Giedraitis beveik pusę (46,7 proc.) savo taškų surenka tolimais metimais.

Tokie elitiniai lietuvio skaičiai neabejotinai atkreips vis didesnį Eurolygos grandų dėmesį. Pats lietuvis yra sakęs, kad tiki turintis visus reikiamus duomenis tam, kad pakliūtų į NBA.

REKLAMA

Ir tai yra tiesa – tokie krepšininkai yra vertinami už Atlanto, ypač, jeigu R. Giedraitis pagerintų gynybą.

Jis vis dar turi metus galiosiančią sutartį su ALBA, bet ji nėra tokia finansiškai gera, kokias sąlygas gali pasiūlyti kiti klubai. Jau dabar R. Giedraitis vertinamas apie 900 tūkst. eurų, o tv3.lt žiniomis Berlyne lietuvis uždirba apie 350 tūkst.

Beveik dvigubai didesnius pinigus jam vasarą siūlė žvaigždyną Rusijoje surinkęs R. Kurtinaitis, bet lietuvis pasirinko patikrintą variantą skrydžiui Eurolygoje.

Ir nesuklydo – tą penktadienį jis galės įrodyti ir Kaune, kur lankams grasins tritaškiais ir dėjimais.

„Žalgirio“ ir ALBA rungtynes penktadienį tiesiogiai stebėkite TV3 Sport kanalus ir go3.lt. Karščiausias naujienas iš arenos pateiksime ir tv3.lt skaitytojams!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų