REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Gajanai vis dar reikia tęsti gydymą Vokietijoje, kurio kaina siekia daugiau nei 16 tūkst. eurų (nuotr. asm. archyvo)

Kai dar prieš šv. Kalėdas naujienų portale tv3.lt dalijomės itin skausminga vos 32-ejų sulaukusios Gajanos Mkrtchyan istorija, tada dar nenutuokėme, kokį stebuklą mums pavyks sukurti drauge su skaitytojais. Vos per keletą savaičių moteriai buvo suaukota įspūdinga pinigų suma, tačiau sukaupusi visą savo drąsą, šiandien moteris vėl kreipiasi į visuomenę.

13

Kai dar prieš šv. Kalėdas naujienų portale tv3.lt dalijomės itin skausminga vos 32-ejų sulaukusios Gajanos Mkrtchyan istorija, tada dar nenutuokėme, kokį stebuklą mums pavyks sukurti drauge su skaitytojais. Vos per keletą savaičių moteriai buvo suaukota įspūdinga pinigų suma, tačiau sukaupusi visą savo drąsą, šiandien moteris vėl kreipiasi į visuomenę.

REKLAMA

Vilnietei Gajanai gyvenimas dar pernai nutarė atsiųsti itin sunkų išbandymą. Vietoj ilgai svajotų vestuvių, iš karto po sužadėtuvių su savo mylimuoju, ji išgirdo baisią diagnozę – vėžys.

Lietuvoje taip ir nesulaukusi reikiamo gydymo, Gajana pati susirado itin profesionalius gydytojus Vokietijoje. Tačiau tokio gydymo kaina tuomet siekė net 17 tūkst. eurų. Čia Gajanai padėjo mūsų skaitytojai, vos per keletą savaičių buvo surinkta daugiau nei 15 tūkst. eurų, likusią sumą surinkti padėjo moters giminaičiai.

Gruodžio 12-ąją Gajana išvažiavo gydytis į Vokietiją ir ištvėrė dvi alinančias chemoterapijas. Tačiau gydymo pabaigos dar tikrai nesimato, mat jaunai moteriai reikalingos dar dvi papildomos chemoterapijos, kurių kaina yra tokia pat įspūdinga – 16,5 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyko darinį sumažinti 10 proc.

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Gajana, moteris patikino, kad šiuo metu ji jaučiasi „normaliai“, kadangi apibūdinti tokios būsenos kaip geros, tikrai neįmanoma.

REKLAMA

„Šiuo metu jaučiuosi jau normaliai. Prieš maždaug dešimt dienų buvo atlikta antra chemoterapija, po kurios gydytoja sakė, kad po 9–10 dienų turėčiau jaustis normaliai, tai šiuo metu tikrai taip ir yra, palyginus, kaip buvo prieš tai“, – pasakoja pašnekovė.

Po pirmos chemoterapijos darinys Gajanos kepenyse sumažėjo apie 10 proc. Nors dariniai yra tiek Gajanos kepenyse, tiek burnoje, Vokietijos medikai pirmiausia nusprendė gydyti kepenis, mat jos yra pirmo svarbumo klausimas.

Kiek darinys kepenyse sumažėjo po antros chemoterapijos, aišku dar nėra, kadangi kaip patikino Gajanos gydytojas, tam, kad būtų atlikti tyrimai, turi praeiti bent penkios savaitės.

REKLAMA
REKLAMA

Negalėjo nei valgyti, nei atsigerti vandens

Ištverti abi chemoterapijas Gajanai buvo itin nelengva. Moteris pasirinko chemoterapijas atlikti Vokietijos ligoninėje, tačiau iš karto po jų ji važiuodavo atgal į viešbutį, mat toks pasirinkimas buvo daug pigesnis nei gydytis ligoninės stacionare.

Kaip pasakoja Gajana, iškęsti skausmus po chemoterapijos viešbutyje buvo tiesiog neįmanoma. Todėl dažnai tekdavo kviesti greitąją pagalbą, kuri moterį nuveždavo į ligoninę. Čia jai būdavo atliekami tyrimai, paskiriamos lašelinės, po kurių Gajana vėl keliaudavo atgal į viešbutį.

„Vokietijoje prabuvau aštuonias dienas ir visas aštuonias dienas labai prastai jaučiausi. Negalėjau nei valgyti, nei nieko atsigerti. Po pirmos chemoterapijos iš tikrųjų sekėsi labai sunkiai, aštuonias dienas negalėjau net paprasto vandens išgerti. Po antrosios buvo lengviau“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikalinga dar 16,5 tūkst. eurų suma

Šiuo metu Gajanai reikalinga ir trečia chemoterapija, o gal net ir ketvirta. Medikai negali atlikti reikalingos kepenų operacijos tol, kol darinys chemoterapijų metu nesumažėja iki reikalingo dydžio.

Gajaną gydantis profesorius patikino, kad jis tęsti chemoterapijas galėtų jau po penkių savaičių, jeigu atlikus tyrimus, situacija pasirodysianti esanti gera.

Tačiau reikalinga tolimesnio gydymo suma siekia 16,5 tūkst. eurų. O tokių pinigų vos 32-ejų sulaukusi Gajana, deja, neturi. Todėl ji pagalbos prašo visų geros valios žmonių.

Atsirado moteris iš vaikystės 

Žiniasklaidoje išplitus Gajanos istorijai, atsirado ir dalis skaitytojų, kurie abejojo tokios istorijos tikrumu. Todėl norime patikinti, kad naujienų portalo tv3.lt redakcija turi visus Gajanos gydymo išrašus, taip pat ir bankinių pavedimų informaciją ir gydymo kainos patvirtinimą.

REKLAMA

Šios jaunos vilnietės istorija žaibiškai ėmė plisti internete ir, deja, atsirado žmonių, kurie iš jos bandė net ir pasipelnyti.

Su Gajana iš karto po publikacijos atsiradimo susisiekė viena pažįstama moteris iš Gajanos paauglystės laikų. Ji siūlė savo pagalbą ir žadėjo padėti surinkti pinigus.

„Dar anksčiau, tiksliai nepasakysiu prieš kiek metų, paauglystėje gyvenau su tėvais Šalčininkų rajone. Vėliau, kai man sukako maždaug 15-iolika, išsikraustėme iš ten, bet kai ten gyvenome, mano tėtis dirbo kriminalinėje policijoje, todėl mūsų šeimą ten visi pažinojo.

Vieną dieną man parašė mergina iš tų laikų, mes susipažinome vaikystėje, bet draugystės niekada nebuvo. Tiesiog ji gyveno netoliese ten, kur dirbo mano tėtis“, – prisimena moteris.

REKLAMA

Apgaulė išviliojo beveik 4 tūkst. eurų

Prisiminusi moterį iš vaikystės, Gajana nieko blogo neįtarė ir maloniai priėmė moters pagalbą. Pasak Gajanos, minėta moteris šiuo metu gyvena Anglijoje ir ėmė savanoriškai rinkti pinigus Gajanos gydymui, tiesa –  aukas ji rinko į savo nurodytą sąskaitą.

Netrukus moteris ėmė skambinti Gajanai kiekvieną dieną, primygtinai reikalavo, kad Gajana rašytų padėkas savo feisbuko paskyroje. Toks elgesys iš karto sukėlė įtarimų.

„Supratau, kad ji rezga kažką negero. Liepdavo ji man rašyti padėkas žmonėms, aš jai kartojau, kad aš visada padėkoju žmonėms per žiniasklaidą, neturiu tam sveikatos. Supratau, kad ji nori tyčia, kad parašyčiau padėkas, kad žmonės galvotų, jog tuos pinigus gavau“, – atskleidžia vėžį besigydanti pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gajana iš minėtos moters pinigų taip ir nesulaukė, o ši ėmė nemandagiai bendrauti ir kartoti, kad pinigus ji grąžins aukojusiems žmonėms. Pasak Gajanos, jeigu minėta moteris sakiusi tiesą, tuomet ji buvo surinkusi net apie 4 tūkst. eurų į savo banko sąskaitą.

„Ji daug pinigų surinko, aukojo ir mano pažįstami, mamos draugės. Tačiau supratau, kad aš jų tikrai negausiu, ji sakė, kad išsiųs juos atgal žmonėms. Aš labai norėčiau, kad visi tie žmonės atgautų pinigus, nes mano sąskaita yra tik viena... Kam daryti tokius dalykus, rinkti pinigus mano vardu, žmonės norėjo tik padėti“, – skaudžiai kalba moteris.

Gajanos sveikata šiuo metu yra labai silpna, tačiau ji nuoširdžiai dėkoja visiems žmonėms. Dabar moters gyvybę išgelbėti gali padėti tik šis gydymas Vokietijoje. Jeigu ir jūs norite prisidėti prie jaunos moters gydymo, tai galite padaryti vieninteliu būdu, apačioje nurodytais rekvizitais. Tiek Gajana, tiek naujienų portalas tv3.lt ragina neapsigauti ir norint suteikti moteriai pagalbą, nesiųsti savo lėšų į bet kokias kitas banko sąskaitas.

REKLAMA

Gavėjas: Gayane Mkrtchyan; Banko sąskaita: LT264010051001343281; Paskirtis: Gajanos gydymui; Paypal: [email protected]

Primename anksčiau aprašytą Gajanos istoriją:

Beveik visą savo gyvenimą Lietuvoje gyvenanti iš Armėnijos kilusi Gayane Mkrtchyan (32) nuotraukose plačiai šypsosi ir spinduliuoja savo nuoširdumu. O dar prieš kurį laiką moteris išgyveno patį gražiausią savo laikotarpį – piršlybas. Deja, būtent tada gyvenimas jai nusprendė atsiųsti sunkią ligą, kurios gydymui surinkti pinigus medikai davė apie 10 dienų. 

Kaip jau tikriausiai supratote, Gajana (Gayane) yra kilusi iš Armėnijos, bet jos tėtis dar 1987 metais atvažiavo į Lietuvą ir čia įsidarbino policijoje. Taip paskui šeimos galvą į Lietuvą atkeliavo ir jo žmona su judviejų dukrelę – tuomet aštuonių mėnesių Gajana.

REKLAMA

Šiandien Gajanai jau yra 32-eji, o susitikti su ja atvažiuojame į Vilniuje įsikūrusius Valakampių socialinių paslaugų namus. Būtent čia bėga Gajanos dienos, čia ji dirba ir padeda sergantiems žmonėms.

Prieš septynerius metus Gajanos mama susirgo krūties vėžiu, o tuomet merginai teko vienu metu ne tik mokytis, bet ir dirbti, prižiūrėti mamą. Būtent dėl mokslų Gajana ieškojo naktinio darbo, todėl darbas Valakampiuose nuo ketvirtos valandos dienos iki kitos dienos ryto Gajanai tiko idealiai. Taip nejučiomis ji čia ir liko.

Ir nors Gajana kiekvieną dieną padeda aplink esantiems žmonėms ir it vijurkas sukasi socialinių paslaugų namų koridoriais, vis dėlto šiai dienai Gajana kreipiasi į visus. Ir sukaupusi visą įmanomą drąsą, ji šiandien pagalbos prašo sau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietoj romantiškų piršlybų – mėlynės

Sveikatos problemos Gajaną pradėjo kankinti prieš daugiau nei 1,5 metų. Ir kaip bebūtų liūdna, jos atsirado pačiu netinkamiausiu gyvenimo laiku – per Gajanos ir jos vyro piršlybas.

„Paprašiau direktorės neapmokamų atostogų, mes su vyru vis kalbėjome apie vestuves. Nuvažiavome pas mano vyro tėvus į Armėniją ir ten jis man pasipiršo. Būtent tada man atsirado ant kojų mėlynės, jos buvo tokios didelės... Nuo klubo iki kelio, kas pamatydavo, sakydavo, kad atrodo tarsi būtų stipriai sumušta“, – prisimena moteris.

Netrukus Gajana ėmė stipriai karščiuoti, tačiau viešėdama Armėnijoje, ji nutarė pas medikus geriau apsilankyti Lietuvoje, kai grįš iš kelionės, mat čia ji turėjo visas garantijas.

REKLAMA

Kraujas nieko nerodė

Grįžusi iš kelionės, Gajana iš karto nuskubėjo į polikliniką, kur jai buvo atliktas kraujo tyrimas. Jis nieko blogo neparodė – kraujas atrodė geras.

„Kitų tyrimų gydytoja ir nesakė darytis, išleido namo. Mėlynės ant kojų praėjo, tačiau po gero pusmečio jos ir vėl atsirado. Šį kartą šalia jų buvo ir bėrimas, ar tai susiję vienas su kitu, nežinau, bet bėrimas buvo labai smulkus, niežtintis ir beveik nematomas“, – sako pašnekovė.

Apsilankius poliklinikoje Gajanai pasakė tik tiek, kad jos kraujas yra tikrai geras. Po šio apsilankymo atsirado ir dar vienas prastos sveikatos simptomas – moteriai ant kaklo vis išlįsdavo limfmazgis, kuris pulsuodavo taip stipriai, kad trūkčiodavo net akis.

REKLAMA

„Gydytojai iki tol kitų tyrimų ir nedarė, todėl susisiekiau su vyro teta, kuri turėjo pažįstamų gydytojų. Jiems nusiunčiau mėlynių nuotraukas, o jie man pasakė tris tyrimus, kuriuos man reikėjo pasidaryti. Parodžiau tuos tyrimus poliklinikos gydytojai, bet ji apie tokius nebuvo girdėjusi“, – pasakoja moteris.

Dėl pulsuojančio limfmazgio kakle, gydytoja Gajanai išrašė vitaminų. Kalbėdama dabar moteris tik priduria – „Dabar jau žinau, kad man vitaminų iš viso nebuvo galima gerti“.

Pateko į lemtingą avariją

Prieš pusę metų Gajanos gyvenimą sukrėtė dar viena nelaimė – ji kartu su savo vyru pateko į automobilio avariją. Jos metu moters vyro vairuojamas automobilis susidūrė su ant kelio išbėgusiu didžiuliu šunimi. Tuomet Gajanai lūžo stuburas.

REKLAMA
REKLAMA

Po avarijos Gajana gulėjo vienoje Vilniaus ligoninėje, tačiau ten po stuburo lūžio medikams net nešovė į galvą patikrinti moters vidaus organus.

Po kurio laiko jai pradėjo bėgti kraujas iš nosies, todėl greitosios medicinos pagalbos darbuotojai ją nuvežė į kitą ligoninę.

„Čia medikai pastebėjo ant kepenų darinį, paklausė, ar sutinku daryti kompiuterinę tomografiją. Tuo metu man buvo lūžęs stuburas, todėl ne tiek daug dėmesio skyriau kitiems organams“, – priduria ji.

Burnoje – dar vienas darinys

Dabar Gajana prisimena, kad tos dvi valandos, kuomet ji laukė kompiuterinės tomografijos, jai atrodė tarsi pragaras. „Ištisai verkiau, laikydama vyro ranką“, – sako ji.

Kompiuterinė tomografija nieko blogo neparodė. Medikai Gajanai nustatė kepenų hemangiomą ( red. gerybinis kraujagyslių navikas, kuris jokių simptomų nesukelia). Gydytojai rekomendavo stebėti šį darinį ir tiek.

Tuo pat metu gydytojai aptiko ir darinį moters burnoje, tačiau Gajanai taip rūpėjo jos lūžęs stuburas, kad siūlomos medikų biopsijos ji tuomet atsisakė.

„Vieną dieną pastebėjau, kad man yra sunku ryti, priėjau prie veidrodžio ir pamačiau, kad darinys burnoje užaugo iš viršaus. Priminė lyg anginą, todėl kreipiausi vėl į polikliniką, ten gydytojai labai piktai mane sutiko, o priedo man prasidėjo ir dešinėje klubo skausmai, naktiniai prakaitavimai“, – atvirai pasakoja ji.

REKLAMA

Nedelsiant ir vėl užsirašius vizitui poliklinikoje, Gajana pas gydytoją laukė daugiau nei dvi valandas, nors vizitas buvo numatytas antrai valandai, ją priėmė tik vakarop. Visą tą laiką moteris privalėjo kęsti itin didelius dūrius klubo šone.

Burnoje – piktybinis navikas

Kai galiausiai gydytoja poliklinikoje priėmė Gajaną, čia prasidėjo dar vienas siuntimų maratonas. Ši gydytoja nusiuntė moterį pas kitą gydytoją poliklinikoje, kad būtų apžiūrėtas darinys. O ji nusiuntė Gajaną į kitą Vilniaus ligoninę tam, kad būtų atlikta darinio burnoje biopsija.

Medikai Gajanai atsiimti atsakymų rekomendavo ateiti po mėnesio.

„Tiek laukti aš negalėjau, supratau, kad čia yra tikrai rimta. Mano vyras net klausė, ar galima sumokėti ir gauti greičiau atsakymą, bet gydytojai patikino, kad tikrai ne“, – patikina Gajana.

Jausdamasi visiškai bejėgė, Gajana kartu su vyru nusprendė išsiregistruoti iš buvusios poliklinikos ir užsiregistravo kitoje privačioje klinikoje „MediCA klinika“ pas gydytoją Iriną Goldiną. Būtent ši gydytoja Gajanai pirmoji pasakė, kad jos situacija yra labai rimta.

„Ji man pasakė, kad kiekviena diena man yra labai svarbi, todėl reikia bandyti kaip įmanoma greičiau sužinoti biopsijos rezultatus. Kaip tik prisiminiau gydytoją, kuri gydė mano mamą, kai ji sirgo vėžiu ir nuėjusi pas ją, paprašiau pažiūrėti, ar nėra mano biopsijos rezultatų“, – prisimena moteris.

REKLAMA

Pažiūrėjusi į kompiuterį, gydytoja kaip reikiant nustebo – Gajanos tyrimų rezultatai buvo jau dvi savaites, o moteriai to niekas nepranešė. O ir rezultatai buvo iš tiesų nieko gero nežadantys – piktybinis seilių liaukų navikas.

Kepenyse – dar keturi dariniai

Netrukus Gajanai buvo paskirta gydytoja ir jau planuojama operacija, bet prieš ją reikėjo atlikti minkštųjų audinių MRT tyrimą. Tačiau nuvažiavus jam užsiregistruoti, išaiškėjo, kad tokį tyrimą Gajanai atlikti gali tik sausio mėnesį.

„Mes negalėjome tiek laukti, nusipirkau bilietus į Armėniją ir išskridau. Ten gydytojai žaibišku greičiu atliko man dvi biopsijas, kompiuterinę tomografiją.

Per tą laiką spėjau grįžti atgal į Lietuvą, o man čia iki šiol reiktų laukti atsakymų su piktybiniu naviku. Žmogui gyvybė galima gal išgelbėti, o čia sėdi ir lauki“, – svarsto pašnekovė.

Armėnijoje Gajanos laukė dar liūdnesnės žinios. Čia moteriai nustatė ne tik dviejų centimetrų seilių liaukų naviką, bet taip pat aptiko ir kepenų metastazes – keturis darinius, kurių vienas yra net šešių centimetrų.

Gydymui reikia beveik 40 tūkst. eurų

Armėnijoje kepenų metastazės yra gydomos sunkiai, tačiau Gajanos gydytojas susisiekė su Europos medikais ir čia moteriai nušvito viltis – gydymui ją priimti galėtų klinika Vokietijoje.

REKLAMA

Susisiekus su gydytojais, Gajana sužinojo, kad gydymui Vokietijoje eilių nėra – ją priimtų per savaitę. Šiandien susisiekusi su medikais, Gajana sužinojo, kad jai reikalinga skubi chemoterapija, o praėjus 2 mėnesiams, jai būtų atlikta ir operacija.

Prieš tai Gajana pasiteiravo dėl operacijos ir Vilniuje, tačiau gydytojai patikino, kad šiuo metu pas juos eilės yra didžiulės.

Vienintelė kliūtis į Gajanos pasveikimo kelią – 38 tūkst. eurų – tiek kainuoja gydymas Vokietijoje. Pradžiai Gajanai reiktų sumokėti 18 tūkst. eurų, o vėliau ir likusią sumą.

Todėl moteris, sukaupusi visą savo drąsą, nuoširdžiai kreipiasi į visuomenę ir kukliai prašo pagalbos.

„Gydytojai man sakė, kad yra svarbi kiekviena diena, todėl jie man davė septynias, dešimt dienų, kad surinkčiau bent dalį pinigų ir aš atvažiuočiau į Vokietiją“, – prasitaria ji.

Neblėstanti viltis

10 dienų – tiek laiko turi vos 32-ejų metų sulaukusi Gajana. Nors gyvenimas moteriai vietoj ilgai planuotų vestuvių numetė negailestingą diagnozę, moteris vis dar nepraranda vilties ir plačiai šypsodamasi sako, kad dabar ji vertina kiekvieną naują gyvenimo dieną.

„Dabar daugiau vaikštau, viską labiau permąstau. Jeigu ne mano vyras, aš tikrai to visko viena neatlaikyčiau. Jis tiki, kad viskas bus gerai, o kartu su juo tuo imu tikėti ir aš“, – su viltimi kalba Gajana.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų