REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kaip ir kiti augintiniai, triušiai serga specifinėmis, tik jiems būdingomis ligomis. Anksti jas pastebėjus ir suteikus pagalbą galima išvengti rimtų bėdų bei padėti mylimam gyvūnui kuo greičiau pasveikti. 

Kaip ir kiti augintiniai, triušiai serga specifinėmis, tik jiems būdingomis ligomis. Anksti jas pastebėjus ir suteikus pagalbą galima išvengti rimtų bėdų bei padėti mylimam gyvūnui kuo greičiau pasveikti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiame straipsnyje rasite pagrindinius ligų profilaktikos būdus, o taip pat kelis dažniausiai pasitaikančius susirgimų aprašymus. Vis dėlto vertėtų nepamiršti, kad kvalifikuoto gydytojo akis gali pastebėti tuos simptomus, kurie prasprūsta triušių šeimininkams. Dėl šios priežasties apsilankymas veterinarijos klinikoje pastebėjus pirmuosius ligos požymius yra daugiausiai šansų greitam išgijimui suteikiantis žingsnis. 

REKLAMA

Profilaktika 

Prieš aptariant triušių ligas, reiktų prisiminti pagrindinius susirgimų profilaktikos metodus. Triušiai Lietuvoje skiepijami nuo 2 ligų: triušių hemoraginės ligos (maro) ir miksomatozės. Gyvūnai turi būti vakcinuojami nuo 10 sav. amžiaus. Revakcinacija vykdoma vieną arba du kartus per metus (dėl to, kiek kartų skiepyti savo augintinį reiktų tartis su veterinarijos gydytoju). 

Kita ligų prevencijos forma yra gyvūno kastracija. Ji užtikrina ilgesnį ir ramesnį (be nereikalingo streso auginant ne vieną triušį) augintinio gyvenimą, tačiau yra atitinkamos narkozės rizikos (šie gyvūnai ypač jautrūs kai kurioms anestezijos priemonėms). Taip pat auginant kelis gyvūnus tai yra puiki prevencija nuo neplanuoto neštumo. Triušiai gali susilaukti jauniklių 7-8 kartus per metus, o vadoje vidutiniškai būna 4 naujagimiai. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kitus gyvūnus, triušius profilaktiškai reiktų vieną kartą per metus užregistruoti vizitui pas veterinarijos gydytoją. Klinikoje bus patikrinta augintinio sveikatos būklė, suteiktos rekomendacijos auginimo ar mitybos klausimais. Vertėtų nepamiršti, kad tai yra puikus metas sužinoti atsakymus į jums rūpimus klausimui, todėl drąsiai juos užduokite gydytojui vizito metu! 

Kaip pastebėti, kad augintinis serga? 

Dr. Leo veterinarijos klinikos gydytoja Justyna Makovska pateikia kelis būdus kaip pastebėti, jog jūsų triušis serga? Būtina atkreipti dėmesį net į ir mažiausius elgsenos pasikeitimus. Toliau aptarsime dažniausiai šeimininkų pastebimus simptomui ir būdus kaip padėti gyvūnui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

· Nesuformuotos, minkštos išmatos. Tai parodo, kad triušio virškinamajame trakte yra mikrofloros disbalansas. Šis simptomas gali būti sukeltas dėl antibiotikų kurso, netinkamo maisto, žolės. 

· Mažos, sausos išmatos. Dažniausiai tai yra indikacija, kad gyvūno organizme trūksta vandens ir tai nėra specifinis ligos požymis. Tačiau kartais tai gali reikšti žarnų dalinį užsikimšimą, kitaip vadinamą obstrukcija. 

· Išmatų nebuvimas. Tai rimtas ligos požymis. Sveikas triušis tuštinasi kas keliolika minučių. Pastebėjus, kad Jūsų augintinis nesituštino parą ar ilgiau būtina kreiptis į veterinarijos gydytoją. 

REKLAMA

· Kraujo priemaišos šlapime. Kaip ir kitiems gyvūnams tai yra lėtinės arba ūminės ligos požymis. Pastebėjus šį simptomą laiku dažnai išvengiamos rimtos ligos. 

· Čiaudulys ir/arba apsunkintas kvėpavimas. Retas ir nepasikartojantis čiaudėjimas yra visiškai normali organizmo reakcija į nosies gleivinės dirginimą. Tai gali atsitikti dėl dulkių įkvėpimo. Tačiau dažnas ir pasikartojantis čiaudėjimas gali reikšti svetimkūnį, uždegimą, dažniausiai tai yra viršutinių kvėpavimo takų negalavimas. Tuo tarpu apsunkintas, dažnas arba negilus kvėpavimas gali būti plaučių ligos požymis, pastebėjus tokį augintinio kvėpavimą reiktų iš karto kreiptis pas veterinarijos gydytoją, dažnai bus paskirtas gydymas antibiotikais. 

REKLAMA

· Vizualiai peraugę priekiniai dantys. Dėl šios priežasties triušiai nustoja ėsti, pasirenka minkščiausią prieinamą pašarą. Nepastebėjus dantų peraugimo gyvūnas galiausiai nustoja maitintis, išsenka. Šią problemą padės išspręsti tik kvalifikuotas veterinarijos gydytojas. Tokiam gyvūnui bendros narkozės metu bus nukirpti, o vėliau nušlifuoti dantys, apžiūrėta burnos ertmė. Svarbu žinoti, kad negalima ir nerekomenduojama seduoti išsekusio triušio dėl labai didėles narkozės rizikos, todėl nusilpusius triušius reikia tinkamai paruošti šiai procedūrai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

· Apsunkintas kramtymas, seilėtekis. Tai dar keli burnos ertmės ligų požymiai, dažniausiai tai reiškia, kad triušio dantys yra peraugę. Peraugti gali ne tik priekiniai, bet ir kramtomieji dantys, jų neįmanoma apžiūrėti be specialios įrangos. Kartais tiksliai diagnostikai reikia atlikti ir rentgeninį tyrimą. 

· Žaizdos ant pėdučių. Labai dažnai praktikoje pastebima problema yra pododermatitas. Žaizdelės gali atsirasti tiek ant priekinių tiek ant galinių kojų, o jų priežastis yra per kietas kraikas, narvelio pagrindas. Pastebėjus pirmus simptomus – paraudimą būtina paminkštinti augintinio narvelio dugną. Svarbu paminėti, kad paminkštinimui visiškai netinka medžio drožlės. Nors žmogui jos atrodo gan minkštos, bet tuo pačiu metu jos yra labai aštrios. Norint pakeisti kraiką į minkštesnį būtina pasirinkti celiuliozės kraiką. Jeigu po kraiko pakeitimo praėjus 4 savaitėms nematote pagerėjimo – kreipkitės į veterinarijos gydytoją. 

REKLAMA

Gydytoja išskiria svarbiausius ir pirmiausiai pastebimus ligos požymius tai, mitybos poreikių pasikeitimas, ėdalo atsisakymas, apatiškas elgesys, tupėjimas kampe ir judėjimo stoka, juos laiku pastebėjus ir apsilankius veterinarijos klinikoje galima išvengti rimtų triušio sveikatos bėdų. Labai rekomenduoju kreiptis į gydytoją tik pastebėjus „kažką įtartino“, nes mes gydytojai neesam visagaliai ir pradėjus gydymą per vėlai jis dažniausiai jau būna nebeefektyvus. 

Jei triušį dar tik planuojate įsigyti, apie jo laikymo sąlygas, priežiūrą ir mitybą skaitykite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų