REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimui pritrūkus vieno balso siekiant iki trijų procentų nuleisti rinkimų kartelę, valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad prie šio klausimo šis Seimas greičiausiai nebegrįš.

Antradienį Seimui pritrūkus vieno balso siekiant iki trijų procentų nuleisti rinkimų kartelę, valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad prie šio klausimo šis Seimas greičiausiai nebegrįš.

REKLAMA

„Aš nemanau, kad verta begrįžti prie šio klausimo, klausimas išspręstas. Belieka tik džiaugtis, kad ta partija, kuri 2000 metais priėmė sprendimą nedaryti antrojo turo Seimo rinkimuose likus trims mėnesiams iki rinkimų, šiandien taip garsiai plojo“, – žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Jis tvirtino, kad už tai, jog prezidento Gitano Nausėdos veto būtų atmestas, balsavo visi koalicijos atstovai išskyrus keturis, kurie balsavime nedalyvavo.

„Tiesiog nebuvo Seimo salėje keturių narių. Šioje vietoje mums ir pritrūko. Vienas serga – tikrai žinau, antras nežinau kur yra, vienas ar du Seimo nariai tikriausiai turėjo kitą nuomonę, todėl nebalsavo“, – sakė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstiečių“ lyderis taip pat tvirtino, kad prieš pat balsavimą jam ir kitiems valdantiesiems skambino prezidento patarėjas vidaus politikai Povilas Mačiulis ir jis „siūlė, įkalbinėjo, agitavo“ palaikyti veto.

REKLAMA

„Aš jums nesakysiu teksto, kurį jis sakė, bet toks tekstas, kuris man buvo sakomas, neturėtų būti sakomas Seimo nariams. Tokių skambučių buvo daug ir Seimo narių tokių, kuriems skambino, taip pat yra labai daug. Aš vertinu tai kaip patarėjo tam tikrą iniciatyvą iš savo pusės. Aš netikiu, kad tokį nurodymą davė prezidentas“, – sakė R. Karbauskis.

Savo ruožtu P. Mačiulis teigė, jog prezidentas įsipareigojo palaikyti dialogą su visais politikais, o to daryt „nebendraujant yra neįmanoma“.

„Todėl natūralu, kad ir patarėjai bendrauja ir su Seimo nariais, ir su ministrais, ir panašiai. Su Karbauskiu mes esam diskutavę apie rinkimų slenkstį, bet nuomonės kardinaliai išsiskyrė“, – teigė prezidento patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad būtų atmestas prezidento veto ir įstatymas, nustatantis mažesnę 3 proc. kartelę, būtų priimtas, antradienį balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 51 ir du parlamentarai susilaikė. Veto įveikti reikėjo ne mažiau nei pusės, t.y. 71 Seimo nario balso „už“.

Pataisas dėl rinkimų kartelės mažinimo Seimas priėmė gruodį, daugiausiai valdančiųjų balsais. Jie laikėsi pozicijos, kad nuleidus kartelę Seime būtų atstovaujama didesniam rinkėjų skaičiui. 

R. Karbauskio nuomone, valstiečiai dėl nepakeistos kartelės rinkimuose nenukentės.

Prezidentas pataisas vetavo argumentuodamas, kad žemesni rinkimų slenksčiai lemtų didesnį Seimo susiskaldymą į smulkias frakcijas ir mažesnį Vyriausybės stabilumą. Jis taip pat pažymėjo, kad toks sprendimas likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų prieštarauja gerajai tarptautinių institucijų įtvirtintai rinkimų praktikai.

Dabar partijos dalyvauja mandatų dalybose daugiamandatėje apygardoje pasiekusios 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Prezidentas anksčiau buvo reiškęs paramą siūlymui mažinti kartelę iki 4 ir 6 procentų.

Seimo rinkimai vyks šiemet spalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų