REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno kelių policija jau skaičiuoja milžinišką naujų kilnojamų greičio matuoklių laimikį pažeidėjų – įamžinta beveik 1000. Pareigūnai džiaugiasi, kad šių prietaisų neveikia jokie „priešnuodžiai“ ir nėra būdo kelių ereliams likti nepastebėtiems.

Kauno kelių policija jau skaičiuoja milžinišką naujų kilnojamų greičio matuoklių laimikį pažeidėjų – įamžinta beveik 1000. Pareigūnai džiaugiasi, kad šių prietaisų neveikia jokie „priešnuodžiai“ ir nėra būdo kelių ereliams likti nepastebėtiems.

REKLAMA

Trikojais pavadinti mobilūs greičio matuokliai Kauno regiono keliuose darbuojasi dar tik savaitę. Jų yra šeši, o kelių erelių užfiksuota jau tūkstantis, nors prietaisai kol kas reguliuojami taip, kad reaguotų į keletu ar kartais keliolika kilometrų viršytą greitį. Pareigūnai sako, jeigu būtų nulinė tolerancija, sistema veikiausiai užstrigtų nuo pranešimų apie pažeidėjus gausos.

„3 km paklaida iki 100 km, virš 100 km – 3 procentai paklaida, su tolerancija – čia dalykas subtilus, kai dirbam tamsiu paros metu, lyjant, esant blogoms oro sąlygoms, tai toleranciją mažinam iki minimumo, kai eismo sąlygos pakankamai geros, tai tolerancija gali siekit ir iki 10 km“, – sako Kelių patrulių kuopos viršininkas Ramūnas Kemzūra.

REKLAMA
REKLAMA

Jau yra ir greičio rekordininkas, skridęs štai šia itin judria Kauno gatve sutemus. Jis rizikavo ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių gyvybėmis, mat čia eismas intensyvus, daug perėjų, įvyksta ir nemažai nelaimių.

REKLAMA

„Važiavo 118 km/val. greičiu, kai leistinas buvo 50 km/val. greitis. Tai vyko mieste, Juozapavičiaus prospekte, tamsiu paros metu lyjant, tai va čia kalba eina apie neatsakingumą mūsų eismo dalyvių“, – pasakoja Kelių policijos vadovas Vigintas Lukošius.

Trikojų galingumo net nėra ką lyginti su štai tokiais naudotais sovietmečiu.

Naujų matuoklių rodmenys itin tikslūs, trikojams nebaisūs jokie antiradarai, o ir pažeidėjui nepastebėtam pravažiuoti vietą, kur stovi prietaisas, neįmanoma – aparatas aprėpia net tokią plačią gatvę kaip Taikos prospektas. Per parą matuokliai darbuojasi 5–6 vietose.

REKLAMA
REKLAMA

„Prietaisas vykdo kontrolę visų eismo juostų. Apibrėždamas valstybinius numerius kvadratu. Taip pat sistemoje pažymi, kurioj eismo juostoj greičio viršijimas buvo, trečioj, antroj, pirmoj. Ir ar tai atvažiuojanti transporto priemonė, ar nuvažiuojanti. Informacija pilna“, – teigia R. Kemzūra.

Kai kurie variuotojai sako, kad tokie mobilūs greičio matuokliai – sveikintinas dalykas. Nors esą girdėję kalbų, kad jie naudojami pasipinigauti. Ar reikia statyti apie juos perspėjančius ženklus – kauniečiai dvejoja:

„Sudrausmins vairuotojus, iš kitos pusės, pasipinigavimas kažkoks gaunasi, nes jokių perspėjimų nėra nieko, jie slepiasi ir gaudo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atkreipia vairuotojų dėmesį, kad reikėtų laikytis greičio, Lietuvoj gi mes turim tendenciją, kad vairuotojai važiuoja vidutiniškai 7–9 km greičiau.“

„Drausmina vairuotojus, labai profilaktikai gerai, yra tokių „naglų“, kad tikrai.“

„Jeigu tu žinai, kad būsi nubaustas, tai žinoma, kad pristabdai. Bet tada jau bus nevalingas pristabdymas.“

Statistika skelbia, kad 2019-iais Kauno apskrityje žuvo 27 eismo dalyviai, iš jų – dešimt pėsčiųjų. Daugiausia nelaimių įvyko nesilaikant saugaus greičio, tad džiugina, kad po naujųjų matuoklių pasirodymo pastebėta, jog bendras transporto srautų greitis gatvėse mažėja.

„Reikia paminėti ir savivaldos indėlį į saugų eismą, nes ypatingai Kaune daug kur pagerėjus infrastruktūra, taip pat inžineriniai sprendimai ir atitinkamos policinės priemonės vykdomos“, – kalbėjo V. Lukošius.

Pasak pareigūnų, vis pasitaikantys atvejai, kai greičio matuoklį bandoma tyčia užstoti, nebus toleruojami. Ir remiantis ankstesne praktika – asmenų laukia baudos. Kai kuriais atvejais jos siekia net iki 600 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų