REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas šeštadienį pripažino šią savaitę netyčia numušęs Ukrainos oro bendrovės lėktuvą, kuriuo skridę visi 176 žmonės žuvo, ir pareiškė, kad tai yra „neatleistina klaida“.

Iranas šeštadienį pripažino šią savaitę netyčia numušęs Ukrainos oro bendrovės lėktuvą, kuriuo skridę visi 176 žmonės žuvo, ir pareiškė, kad tai yra „neatleistina klaida“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas sudužo trečiadienį ryte tuojau po to, kai Iranas paleido virtinę balistinių raketų į karines bazes Irake, kuriose laikoma amerikiečių karių, atsakydamas į savo įtakingo generolo Qasemo Soleimani žūtį per praeitą savaitę Bagdade surengtą JAV bepiločio orlaivio smūgį.

REKLAMA

„Irano Islamo Respublika giliai gailisi dėl šios pragaištingos klaidos“, – per „Twitter“ parašė Irano prezidentas Hassan Rouhani (Hasanas Rouhanis).

„Per ginkluotųjų pajėgų vidaus tyrimą buvo padaryta išvada, kad, deja, dėl žmogaus klaidos paleistos raketos sukėlė Ukrainos lėktuvo siaubingą katastrofą ir 176 nekaltų žmonių žūtį“, – pridūrė jis.

„Tyrimai bus tęsiami, siekiant nustatyti ir nuteisti [atsakinguosius] už šią didžią tragediją ir neatleistiną klaidą“, – pažymėjo prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA paskelbė kariškių pranešimą, kad MAU laineris „Boeing 737“ buvo palaikytas „priešišku lėktuvu“, kai priešų keliama grėsmė buvo pasiekusi aukščiausią lygį.

Tačiau dar penktadienį Irano civilinės aviacijos vadovas neigė pareiškimus, kad lėktuvas buvo numuštas, didėjant tarptautiniam spaudimui Teheranui atlikti patikimą tyrimą, kai kelios Vakarų vyriausybės apkaltino šiitišką respubliką raketų smūgiu.

Irano kariškiai savo ataskaitoje, kurios ištraukas paskelbė iraniečių žiniasklaida, nurodo, kad kariuomenės ekspertų grupė, dirbusi atskirai nuo civilinės aviacijos tarnybų, nustatė, jog klaida buvo padaryta šalies oro erdvės sistemoms laikantis aukščiausio lygio parengties, atsižvelgiant į galimų JAV aviacijos smūgių grėsmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esant šioms „sudėtingoms ir įtemptoms sąlygoms“ ukrainiečių lėktuvas tuojau po pakilimo iš Teherano oro uosto pakeitė kursą.

„Tuomet jis [Irano radarų ekranuose] tapo visiškai panašus į priešo orlaivį, priartėjusį prie Revoliucinės gvardijos svarbaus objekto. Esant šioms aplinkybėms dėl žmogaus klaidos ir be išankstinio nusistatymo šis taikinys buvo numuštas. Tai lėmė mūsų brangių tėvynainių, taip pat užsienio piliečių kankinišką žūtį“, – sakoma ataskaitoje.

Kariškiai pažadėjo „iki nulio sumažinti tokių katastrofų pasikartojimo tikimybę. Tam reikia radikaliai pakeisti operacijų vykdymo metodus.“

REKLAMA

„Kaltieji stos prieš karo teismą“, – pabrėžė ataskaitos autoriai.

Nelaimė įvyko regione tvyrant didelei įtampai dėl Q. Soleimani nužudymo, didėjant nuogąstavimams dėl galinčio kilti JAV ir Irano karo.

Vašingtonas sakė, kad Q. Soleimani buvo likviduotas, siekiant užkirsti kelią „artimiausiu laiku“ turėjusiai įvykti atakai prieš JAV ambasadas. Prieš paleisdamas raketas į bazes Irake Iranas pažadėjo „žiaurų kerštą“ už generolo nužudymą.

„Prie šios katastrofos atvedė žmogaus klaida per krizę, sukeltą JAV avantiūrizmo“, – savo tviterio žinutėje rašo Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

REKLAMA

„Reiškiame gilų apgailestavimą, atsiprašymą ir užuojautą mūsų žmonėms, visų aukų šeimoms ir kitoms paveiktoms valstybėms“, - pridūrė jis.

Iranas pakvietė JAV, Ukrainą, Kanadą ir kitas šalis prisidėti prie katastrofos tyrimo.

Daugumą MAU reiso PS752 keleivių buvo Irano ir Kanados pilietybę turintys asmenys. Lėktuve taip pat buvo ukrainiečių, afganų, britų ir švedų.

Iš civilinės aviacijos katastrofa yra didžiausia Irane nuo 1988 metų liepą įvykusio incidento, kai JAV kariuomenė virš Persijos įlankos per klaidą numušė oro bendrovės „Iran Air“ lainerį. Tąsyk žuvo visi 290 juo skridusių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Momentas, kai ukrainiečių „Boeingui“ smogė raketa, regis, yra matomas vaizdo įraše, kurio autentiškumą patvirtino dienraštis „The New York Times“.

Padangėje matyti greitai judantis kylantis objektas, tuomet blyksteli ryškus žybsnis. Po kelių sekundžių pasigirsta sprogimas ir dangus nušvinta.

Po šios katastrofos daugelis pasaulio oro bendrovių atšaukė skrydžius į Iraną ir iš jo arba nukreipė savo maršrutus, kad aplenktų šiitiškos respublikos oro erdvę.

Daugelis šalių ragino mažinti įtampą ir elgtis santūriai, bet nuogąstavimai dėl galinčio kilti didelio konflikto šiek tiek sumažėjo, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) trečiadienį pareiškus, jog Iranas atrodo atsitraukiantis po smūgių amerikiečių bazėms Irake.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų