REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis nežino, kad liežuvio išvaizda yra bendros organizmo sveikatos indikatorius, rašoma theepochtimes.com. Geriausias laikas apsižiūrėti liežuvį, kad rezultatas būtų kuo tikslesnis – iš pat ryto, ką tik atsibudus, dar prieš valantis dantis, geriant vandenį ar ką nors valgant.

Daugelis nežino, kad liežuvio išvaizda yra bendros organizmo sveikatos indikatorius, rašoma theepochtimes.com. Geriausias laikas apsižiūrėti liežuvį, kad rezultatas būtų kuo tikslesnis – iš pat ryto, ką tik atsibudus, dar prieš valantis dantis, geriant vandenį ar ką nors valgant.

REKLAMA

Turėdami tai omenyje, skaitykite toliau – pateikiame 13 sveikatos sutrikimų, kuriuos atskleidžia liežuvio būklė, sąrašą:

1. Rožinis liežuvis

Pasak „1MD“, jei liežuvis yra rožinės spalvos, bet jokių formos ar dydžio pokyčių nepastebite, ir jis nepažeistas, tuomet bendra jūsų sveikatos būklė yra gera. Tokiu atveju net ir dėl plono balto apnašų sluoksnio ant liežuvio neverta jaudintis.

2. Raudonas liežuvis

Jei jūsų liežuvis raudonas ir atrodo patinęs dėl uždegimo, o ant jo paviršiaus matote pakitimų, tai ženklas, kad organizme vyksta uždegiminė reakcija arba sergate infekcine liga. Pasak „Healthline“, dėl uždegimo paraudęs liežuvis taip pat gali reikšti, kad jums trūksta vitamino B12, sergate celiakija arba anemija. Bet kuriuo atveju, jei liežuvis paraudęs ir patinęs, reikėtų kreiptis į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

3. Skaisčiai raudonas liežuvis

Kaip jau minėjome, raudonas, uždegimo paveiktas liežuvis gali reikšti infekcinę ligą. Tačiau jei jūsų liežuvis yra skaisčiai raudonas, ištinęs, o jo paviršius net primena braškę, tuomet labai gali būti, kad problema rimtesnė. Toks liežuvis gali reikšti rimtą uždegiminę kraujo ligą, vadinamą Kavasakio liga, arba tai gali būti skarlatinos požymis.

REKLAMA

Pasak Amerikos akademijos dermatologijos asociacijos, dar viena dažna skaisčiai raudono liežuvio priežastis yra širdies ligos ir aukštas kraujospūdis. Jei jūsų liežuvis atrodo būtent taip, reikėtų pasimatuoti kraujospūdį ir užsiregistruoti elektros kardiogramai (EKG).

4. Geltonas liežuvis

Kartais pageltęs liežuvis nieko nereiškia. Pasak „The Mayo Clinic“, tai gali būti tiesiog negyvų ląstelių sankaupos ant papilių, kurios suteikia geltoną spalvą.

Tačiau jei jūsų liežuvis yra geltonas, neverta manyti, kad tai – nekaltas dalykas – reikėtų atkreipti dėmesį į kitas galimas priežastis, pavyzdžiui, išsekimas, dujų perteklius ir dažnas pykinimas bei šleikštulys. Pageltęs liežuvis gali reikšti ir geltą, o tai rodo, kad kepenų ir tulžies pūslės veikla yra sutrikusi.  Taip pat gali būti, kad turite rimtų virškinimo problemų, o apie tai reikia pasikalbėti su gydytoju, ypač jei liežuvio pageltimas nepraeina ir pradedate justi kitus kepenų ar virškinamojo trakto ligų simptomus.

REKLAMA
REKLAMA

5. Violetinis liežuvis

Jei ką tik suvalgėte violetinės spalvos ledinuką ar čiulpinuką, tuomet violetinio liežuvio reikėtų tikėtis. Kitu atveju, jei liežuvį apžiūrinėjate iš ryto ir jis atrodo būtent tokios spalvos, tai – nerimą keliantis kraujotakos problemų ar vitamino B12 trūkumo ženklas. Net jei kitų simptomų nepatiriate, violetinis ar violetinėmis dėmėmis nusėtas liežuvis jau yra pakankamai rimta priežastis kreiptis į gydytoją.

Pasak „Healthline“, violetinį atspalvį gali suteikti kraujo tiekiamo deguonies trūkumas visoms organizmo ląstelėms, o tai gali ženklinti plaučių ar širdies ligas, todėl reikėtų nedelsiant išsitirti. Kuo ilgiau problemą ignoruosite, tuo sunkesnės bus pasekmės ilguoju laikotarpiu, kadangi organizmas gyvena deguonies trūkumo sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Mėlynas liežuvis

Visai kaip ir violetinio liežuvio atveju, pamėlęs liežuvis yra aiški nuoroda, kad trūksta deguonies – tikėtina, dėl plaučių ir širdies veiklos sutrikimų. Skirtumas tas, kad mėlyna spalva paprastai susijusi su antinksčių liaukų sutrikimais, o tai, pasak „Austin Publishing Group“, reiškia rimtą antinksčių nepakankamumą, dar vadinamą Adisono liga, kuomet nepakanka antinksčių gaminamų hormonų – aldosterono ir kortizolio.

7. Blyškus liežuvis

Pasak „Merck Manual“, jei liežuvis yra blyškus ir lygus, tuomet tikėtina, kad jums trūksta vitamino B12. Ši situacija gali būti gan rimta, jei ja nesirūpinama. Toks trūkumas gali sukelti pražūtingą anemiją – ligą, dėl kurios tinkamai neįsisavinami vitaminai, arba tai gali būti autoimuninio sutrikimo rezultatas, kai puolamos baltymus gaminančios ir svarbius vitaminus organizmui įsisavinti padedančios ląstelės.

REKLAMA

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tokius simptomus, kaip išsekimas ar gripo požymiai. Vitamino B12 kiekį reikia pasitikrinti, kad gydytojas galėtų paskirti tinkamą gydymą.

8. Baltas liežuvis

Kaip minėjome anksčiau, plonas baltas apnašų sluoksnis ant liežuvio nerimo kelti neturėtų. Tačiau jei liežuvis yra pernelyg baltas, tuomet tai gali būti dėl bakterijų aktyvumo, ir vertėtų pradėti nerimauti. Pasak „Colgate“, liežuvio pabalimą gali sukelti keletas priežasčių.

Taip gali nutikti dėl skysčių trūkumo – tokiu atveju, tiesiog gerkite daugiau vandens arba jei sergate ir skysčių nelaikote, jums turėtų būti paskirta lašelinė. Tai taip pat gali būti gripo viruso rezultatas arba ženklas, kad baltosios kraujo ląstelės veikia sunkiai. Jei jūsų burnos higiena yra nepakankama, baltas liežuvis taip pat gali atsirasti dėl bakterijų ar grybelio sankaupų. Liežuvis gali pabalti ir dėl pienligės – dažnos grybelinės burnos infekcijos. Net jei jokių simptomų nepastebite, vis tiek stebėkite savo liežuvį ir rūpinkitės burnos higiena. Jei pabalimas nepraeina, tuomet imkitės ieškoti problemos priežasties.

REKLAMA

9. Pilkas liežuvis

Jei apžiūrinėdami liežuvį pastebite, kad jis nusėtas pilkomis dėmėmis, reikėtų įsivertinti savo burnos higieną kreipiantis pas dantų gydytoją ir išsiaiškinti, ar reikia ką nors keisti. Papilkėjęs liežuvis taip pat gali reikšti pienligę ir net dar sunkesnes ligas.

Pasak Kanados vėžio asociacijos, pilkos dėmės ant liežuvio yra vadinamos leukoplakija. Paprastai ši būsena pavojaus nekelia, bet kartais ji gali reikšti burnos vėžį. Bet kuriuo atveju, jei jūsų liežuvis pilkas, reikėtų kreiptis į gydytoją, kad rimtų ligų galimybės būtų atmestos.

10. Juodas, plaukuotas liežuvis

Vien nuo minties apie juodą ir plaukuotą liežuvį darosi negera, tačiau taip iš tiesų nutinka. Tai reiškia, kad žmogaus burnos higiena yra prasta ir kad bakterijos nevaldomai dauginasi – tuomet liežuvis pajuoduoja ir rodo rimtą burnos higienos trūkumą. Pasak „WebMD“, šiuos baisius simptomus taip pat gali sukelti rūkymas, didelis kavos kiekis, kai kurių vaistų šalutinis poveikis arba radiacijos terapija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

11. Liežuvio peršėjimas

Jei ryte pasižiūrite į savo liežuvį ir jis atrodo patinęs, gumbuotas ar suskilinėjęs, taip gali būti dėl keleto skirtingų priežasčių. Pasak „The Cleveland Clinic“, tokius simptomus sukelia rūkymas, kuris dirgina liežuvį, ir taip pat burnos vėžys – tai reiškia, kad reikia kreiptis į gydytoją.

Vis dėlto, liežuvį peršėti gali ir dėl ne tokių rimtų sutrikimų, pavyzdžiui, dėl viruso sukeltų žaizdelių arba dėl išsekimo. Abu šie dalykai praeina savaime. Taip gali nutikti ir dėl to, kad patyrėte fizinę traumą.

12. Juodos apnašos ant liežuvio

Jei ryte pabudę ant liežuvio pastebite juodų apnašų, tačiau išskyrus jas, liežuvis atrodo normaliai, ir jei vartojate bismuto subsalicilatą ar panašų vaistą, nes iš vakaro negalavote dėl skrandžio ar virškinimo problemų, tuomet tokio simptomo reikėtų tikėtis.

REKLAMA

Pasak „MSD Manual“, reikia tik nuvalyti juodų apnašų sluoksnį liežuviui skirtu ar dantų šepetėliu. Greičiausiai jau netrukus jūsų liežuvis atrodys kaip įprastai. Tačiau jei ši spalva išlieka ilgiau, tai gali reikšti rimtesnes ligas, pavyzdžiui, burnos vėžį – kreipkitės į gydytoją, nes tik medikas gali patvirtinti ar paneigti tokią diagnozę.

13. Geografinis liežuvis

Geografinis liežuvis – tai tokia būsena, kai ant liežuvio yra raudonų, lygių dėmių su baltais krašteliais. Kai kuriais atvejais tam tikros liežuvio vietos atrodo geltonos, baltos ir šiurkščios. Pasak „MSD Manual“, geografinį liežuvį sukelia psoriazė – autoimuninė liga, siejama su psoriaziniu artritu bei kitais sveikatos sutrikimais.

Reikėtų stebėti organizmą, ar nepasireiškia jokių kitų pokyčių, kadangi psoriazė paveikia odą – tokiu atveju, reikėtų kreiptis į gydytoją, kadangi šią ligą reikia gydyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų