REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl sėdimo gyvenimo būdo mūsų pilvas dažnai jaučiasi nekaip. Tačiau kai kurių simptomų ignoruoti nevalia, nes jie gali reikšti labai rimtas problemas.

Dėl sėdimo gyvenimo būdo mūsų pilvas dažnai jaučiasi nekaip. Tačiau kai kurių simptomų ignoruoti nevalia, nes jie gali reikšti labai rimtas problemas.

REKLAMA

„Bright Side“ paaiškino šiuos simptomus ir davė patarimų, kaip sustiprinti gaubtinės žarnos sveikatą.

1. Pilvo skausmai

Pilvo skausmo pasitaiko visiems, suvalgius ką nors netinkamo. Tačiau jei dažnai jaučiate vis stiprėjantį skausmą apatinėje pilvo dalyje, gali būti, kad sergate uždegimine žarnyno liga – tai kali būti Krono liga, opinis kolitas, divertikulitas, dirglaus žarnyno sindromas arba vėžys.

2. Vidurių užkietėjimas

Jei vidurių užkietėjimas jums pasireiškia dažnai ir jei tuštinimosi metu jaučiate skausmą, tai gali būti divertikulitas – maži uždegiminiai kapšeliai gaubtinės žarnos viduje, arba dirglaus žarnyno sindromas – sudėtinga liga, kurios atveju šis simptomas pasireiškia kartu su diarėja, pilvo pūtimu, skausmu ir dujų sankaupomis. Kartais padeda tinkama mityba, tačiau jei ilgą laiką į problemą nekreipiama dėmesio, gali prireikti net operacijos.

3. Diarėja

Jei jūsų išmatos dažnai būna per minkštos ar skystos, tai reiškia, kad gaubtinė žarna veikia netinkama – ji nesugeria pakankamai vandens ir kitų medžiagų, joje yra uždegimas. Su diarėja siejama daugybė gaubtinės žarnos ligų – dirglaus žarnyno sindromas, divertikulitas ir Krono liga. Jei tai tęsiasi ilgiau nei 24 valandas, pasitarkite su gydytoju – jis gali paskirti kolonoskopiją, kad būtų atmesta rimtesnių ligų ir vėžio galimybė.

REKLAMA
REKLAMA

4. Kraujas išmatose

Jei ant tualetinio popieriaus ar klozete matote kraujo, tai gali būti uždegimas. Jei išmatose pastebite labai tamsaus, beveik juodos spalvos kraujo, arba jei pasireiškia kraujinga diarėja, reikia kuo greičiau kreiptis į gydytojus. Tai gali būti Krono liga, opinis kolitas, o blogiausiu atveju – vėžys.

REKLAMA

5. Neįprastos išmatos

Išmatų forma, konsistencija ir spalva parodo, ar esame sveiki. Neįprastos formos, pavyzdžiui, pieštuko storumo išmatos gali liudyti vėžį. Kaštoninės spalvos išmatos gali reikšti, kad virškinamajame trakte yra kraujo, ypač jei išmatų spalva yra raudonai juoda. Jei išmatos blyškios spalvos ir aliejingo, tai gali reikšti, kad kasa arba gaubtinė žarna negali sugerti riebalų. Išmatose pastebėjus daug gleivių gali grėsti uždegimas, pavyzdžiui, Krono liga. Norint išsigydyti, gauti tinkamus vaistus ar chirurgines procedūras, būtina suprasti, kodėl išmatos yra pakitusios.

REKLAMA
REKLAMA

6. Pilvo pūtimas

Per gausios dujų sankaupos ar neįprastai nemalonus jų kvapas reiškia, kad gaubtinė žarna kažko gerai nevirškina ar nesugeria. Taip gali nutikti dėl gerųjų bakterijų trūkumo, dėl uždegimo ar dėl neįprasto žarnyno judėjimo, pavyzdžiui, dėl dirglaus žarnyno sindromo. Svarbu suprasti, ar taip nutiko dėl tam tikro maisto, pavyzdžiui, dėl pupelių, kopūstų, pilno grūdo produktų, sūrio, slyvų, kriaušių, ar tai – gaubtinės žarnos susirgimo požymis.

7. Energijos trūkumas

Kai gaubtinė žarna funkcionuoja netinkamai, vargina reikalingų maistinių medžiagų, mineralų, vitaminų trūkumas. Dėl to galime jaustis pavargę, tai gali sukelti miego sutrikimų. Jei po kasdienės veiklos namuose ar darbe staiga pasijuntate išsekę, tai gali būti dėl kolito ar Krono ligos arba net dėl vėžio.

Savo gaubtine žarna reikia rūpintis valgant daug daržovių, vaisių, riešutų, grūdų ir mažiau raudonosios mėsos, kepto maisto, cukraus, alkoholio ir kavos. Taip pat rekomenduojama mesti rūkyti ir kasdien gerti pakankamai vandens. Atkreipkite dėmesį į savo jaučiamus simptomus ir, jei reikia, nedvejokite kreiptis į gydytojus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų