REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos (AAD) praneša, kad Klaipėdos apylinkės prokuratūra kartu su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimų valdyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl aplinkos taršos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos (AAD) praneša, kad Klaipėdos apylinkės prokuratūra kartu su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimų valdyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl aplinkos taršos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 270 str. 2 d. Atsakomybė už šiame straipsnyje numatytas nusikalstamas veikas, susijusias su aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimais, gali būti taikoma ir juridiniam asmeniui.

Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, užfiksuotu taršos šaltiniu gali būti akcinė bendrovė „Grigeo Klaipėda“. Šiuo metu ikiteisminiame tyrime įtarimai dar nėra niekam pareikšti.

Bendradarbiaujant su teisėsauga, AAD pareigūnai šiąnakt dalyvavo bendrame patikrinime ir nustatė, kad „Grigeo Klaipėda“ gamybiniame objekte (Nemuno g. 2, Klaipėda) susidarančios nuotekos išleidžiamos į Kuršių marias beveik be jokio valymo.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkai padaryta žala gali siekti ne vieną milijonų eurų. Atsižvelgiant į tai, minėtai bendrovei sausio 7 dieną buvo surašytas privalomasis nurodymas nedelsiant nutraukti aplinkos teršimą nevalytomis nuotekomis.

REKLAMA

„Dėkoju aplinkos apsaugos pareigūnams, ministerijos kolegoms, teisėsaugai, dėl kurių glaudaus bendradarbiavimo, rodos, pavyko rasti vieną iš nelegalios taršos šaltinių Klaipėdos regione“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Jeigu šis nurodymas nebus įvykdytas iki sausio 8 dienos, bus rašomas pakartotinis privalomasis nurodymas.

AAD primena, kad už aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno duotuose privalomuosiuose nurodymuose nustatytų reikalavimų neįvykdymą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims taikoma administracinė atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl nustatyto pažeidimo AAD pradės neplaninį bendrovės patikrinimą.

Teisėsaugai pradėjus tyrimą dėl „Grigeo“ taršos, prezidentas ragina išaiškinti kaltininkus

Prokurorė: tarša viršyta šimtus kartų

Tyrimui vadovaujanti Klaipėdos prokurorė Gina Skersinskytė BNS teigė, kad įmonėje atlikta krata, kurios metu paimti kai kurie dokumentai.

„Yra padaryta krata įmonėje, bandom ieškoti dokumentų, brėžinių, kurie rodytų, kaip jie įsirengę tą galimą aplinkvamzdį. Po to spręsime dėl asmenų statuso, kas yra liudytojai, kas yra įtariamieji“, – teigė G. Skersinskytė.

„Išimta eilė dokumentų, kurie liečia nuotekų valymo sistemą: tiek laboratoriniai tyrimai, schemos, susirašinėjimai dėl nuotekų valymo kokybės. Mes norime žinoti, kiek seniai visa tai vyksta“, – tvirtino prokurorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat teigė, kad žala gamtai gali siekti „milijoninę sumą“, tačiau kol kas dar anksti pasakyti tiksliau, nes tarša viršyta šimtus kartų.

„Mes žinom, kad kai kurie skaičiai viršyti šimtą ir daugiau kartų. Tai – gamybinės nuotekos. Bendrovė gamina kartoną, popierių, celiuliozę, tai tokio pobūdžio tos gamybinės atliekos“, – sakė G. Skersinskytė.

Ji tikino, kad kol kas negalima teigti, jog būtent dėl to uostamiestyje buvo galima jausti smarvę.

Situaciją komentuoja prezidentas

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį paragino išaiškinti kaltininkus dėl Kuršių marių užteršimo, teisėsaugai pradėjus tyrimą dėl aplinkos taršos nevalytomis nuotėkomis Klaipėdoje.

REKLAMA

„Griežtai vertinu bet kokią Lietuvos aplinkos taršą, nepriklausomai nuo jos masto. Raginu atsakingas institucijas išsiaiškinti ir visuomenei paskelbti tikrąjį Kuršių marių taršos mastą, priežastis bei kaltininkus“, – feisbuke parašė G. Nausėda.

„Jokia veikla negali būti vykdoma ateities kartų sąskaita. Niekas neturi ir neturės teisės kenkti žmonių sveikatai ir ekosistemai“, – pridūrė jis.

Prokuratūra antradienį paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų, kad uostamiestyje veikianti kartoną gaminanti bendrovė „Grigeo Klaipėda“ leido nevalytas atliekas į Kuršių marias.

Pažeidimus dėl netinkamo nuotekų tvarkymo užfiksavo Aplinkos apsaugos departamentas, kurio specialistai įmonei davė nurodymą nedelsiant nutraukti aplinkos teršimą.

REKLAMA

Aplinkosaugininkai taip pat žada atlikti tyrimą, kurio metu suskaičiuos aplinkai padarytą žalą pagal išleistą nuotekų kiekį.

Už aplinkos taršą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Įmonė nekomentuoja 

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas sakė, kad nuo komentarų apie prokuratūros vykdomą tyrimą susilaikys.

„Kol kas susilaikau nuo komentarų, nes dirbu tik antras mėnuo“, – sakė jis.

Bendrovės vadovas sakė, kad apie galimus pažeidimus iki teisėsaugos tyrimo nežinojo.

„Man pačiam reikia išsiaiškinti situaciją“, – kalbėjo direktorius.

Antradienį pranešus apie galbūt įmonės vykdytą taršą, sustabdyta ir prekyba „Grigeo“ akcijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų