REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teherano gatves pirmadienį užplūdo tūkstančiai žmonių, dalyvaujančių ceremonijose per JAV antskrydį Bagdade žuvusiam įtakingam Irano kariuomenės vadui Qasemui Soleimani atminti.

Teherano gatves pirmadienį užplūdo tūkstančiai žmonių, dalyvaujančių ceremonijose per JAV antskrydį Bagdade žuvusiam įtakingam Irano kariuomenės vadui Qasemui Soleimani atminti.

REKLAMA

Laikydamos savo herojaus portretus minios susirinko prie Teherano universiteto, kur šalies aukščiausiasis lyderis ruošėsi vadovauti maldoms už nukautą generolą, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Revoliucijos gvardijos Kudso (Jeruzalės) specialiųjų pajėgų vadas Q. Soleimani, vadovavęs Irano Artimųjų Rytų operacijoms, buvo nukautas per JAV bepiločio orlaivio smūgį, suduotą penktadienį netoli Bagdado oro uosto. Jam buvo 62 metai.

Tą ataką liepė surengti JAV prezidentas Donaldas Trumpas, pareiškęs, kad iraniečių kariuomenės vadas „aktyviai“ planavo įvykdyti išpuolį prieš amerikiečių diplomatus ir pajėgas Irake.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nužudymas paaštrino įtampą tarp Teherano ir Vašingtono.

Iranas vėlai sekmadienį paskelbė, kad nebevykdys įsipareigojimų pagal 2015-ųjų branduolinį susitarimą. Šis paktas jau ir taip buvo atsidūręs prie žlugimo slenksčio, D. Trumpui 2018 metų gegužę iš jo vienašališkai išvedus savo šalį.

REKLAMA

Nepaisant paryčiais tvyrančio šalčio, juodai apsirengusios moterys žygiavo Revoliucijos gatve universiteto link kartu su vyrais, nešusiais vėliavas su šiitų imamų vardais.

„Šalin JAV“, – buvo užrašyta ant vieno iš transparantų, kurį nešė viena jauna moteris, dėvėjusi juodą čadrą.

Procesija buvo tiesiogiai transliuojama per valstybinę televiziją, o ekranų viršutiniame kairiajame kampe buvo vaizduojamas juodas kaspinas pagerbti velioniui.

Iraniečių aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pažadėjo „žiauriai atkeršyti“ ir paskelbė trijų dienų gedulą.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodė, kad A. Khamenei verkė melsdamasis prie vėliavomis uždengtų karstų, kuriuose buvo Q. Soleimani ir dar penkių „kankinių“ palaikai.

Aukščiausiąjį lyderį lydėjo Q. Soleimani sūnus, naujasis Kudso pajėgų vadas Esmailas Qaani, Irano prezidentas Hassanas Rouhani, parlamento pirmininkas Ali Larijani ir Gvardijos vyriausiasis vadas generolas majoras Hosseinas Salami.

„Triuškinantis atsakas“

Žmonės meldėsi kartu su A. Khamenei, kalbėjęs lūžtančiu balsu.

„Turime imtis triuškinančio atsako“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš ceremonijos dalyvių.

„Turime taikytis į bet kokią karinę bazę, kurią jie turi regione. Turime pulti visas [bazes], kurias gali pasiekti mūsų raketos“, – pareiškė Afkhami prisistatęs 61 metų verslininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viename iš minios atsineštų plakatų buvo parašyta „žiaurus kerštas“.

Žygiuodami universiteto link viena pagrindinių Irano sostinės arterija gedulo maršo dalyviai skandavo „mirtis Amerikai“ ir „mirtis Izraeliui“, taip pat mojavo Irako, Libano ir kitų šalių vėliavomis.

Procesija buvo surengta po to, kai Q. Soleimani palaikai sekmadienį buvo atgabenti į Iraną. Karstas iš pradžių buvo nešamas pietvakarinio Ahvazo miesto gatvėmis, o paskui nuvežtas į Mašhado miestą, esantį šalies tolimuose šiaurės rytuose.

Pasak Revoliucinės gvardijos atstovų, dėl didžiulio eisenos dalyvių skaičiaus Mašhade teko atšaukti ceremoniją, kuri turėjo įvykti sekmadienio vakarą Teherane.

REKLAMA

Užuojautos banga

Veikėjai Artimuosiuose Rytuose ir už jų ribų pradėjo reikšti užuojautą dėl Q. Soleimani, kuris buvo laikomas antruoju pagal įtaką šiitiškos respublikos asmeniu po aukščiausiojo lyderio, žūties.

Irako vyriausiasis šiitų dvasininkas didysis ajatola Ali Sistani sekmadienį pareiškė užuojautą A. Khamenei, skelbiama aukščiausiojo lyderio oficialioje svetainėje.

„Soleimani kankinystė sukėlė didelį liūdesį“, – nurodoma pareiškime.

„Jo unikalus vaidmuo daugelį metų kovojant su „Daesh“ elementais Irake ir didelis skausmas, kurį jis patyrė eidamas šiuo keliu, nebus pamiršti“, – priduriama jame turint omeny grupuotę „Islamo valstybė“.

REKLAMA

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani taip pat išreiškė užuojautą, kalbėdamasis telefonu su H. Rouhani.

Remiantis Afganistano prezidentūros išplatintu pareiškimu, A. Ghani patikino H. Rouhani, kad „Afganistano teritorija niekada nebus naudojama [puolant] kurią nors kitą šalį“.

Q. Soleimani nužudymas pakurstė būgštavimus dėl naujo konflikto Artimuosiuose Rytuose.

Tuo metu D. Trumpas sekmadienį perspėjo Teheraną, kad JAV pajėgos yra nusitaikiusios į 52 objektus Irane, kuriems būtų „labai greitai ir labai stipriai“ smogta, jei šiitiška respublika užpultų amerikiečių karius ar pozicijas.

Sekmadienį Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai paragino deeskaluoti padėtį Artimuosiuose Rytuose.

„Raginame visus veikėjus pademonstruoti didžiausią santūrumą ir atsakomybę“, – rašoma bendrame pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų