REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čili pipirai gali būti labai naudingi sveikatai, rašoma dailystar.co.uk. Naujas tyrimas tikrino aitriųjų pipirų poveikį organizmui.

Čili pipirai gali būti labai naudingi sveikatai, rašoma dailystar.co.uk. Naujas tyrimas tikrino aitriųjų pipirų poveikį organizmui.

REKLAMA

Čili pipirai gali būti labai naudingi širdžiai. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad aitriuosius pipirus dažnai – daugiau nei keturis kartus per savaitę – valgantys žmonės mažiau rizikuoja mirti nuo širdies ir smegenų kraujagyslių ligų.

Šis tyrimas, publikuotas „Journal of the American College of Cardiology“, taip pat atskleidė, kad čili pipirus mėgstančių žmonių mirtingumas yra mažesnis. Neįtikėtina, bet jų mirties tikimybė yra 23% mažesnė nei tų, kurie aštraus maisto nemėgsta.

Tokie rezultatai gauti ištyrus 22 811 Italijos Molisės regiono gyventojų duomenis. Tyrimo dalyviai buvo stebimi apytiksliai aštuonerius metus ir buvo pastebėta, kad jų širdies smūgio rizika buvo 40% mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Marialaura Bonaccio, „Neuromed“ epidemiologė iš Pozzilli Italijoje, sako: „Įdomus faktas tas, kad apsauga nuo ankstyvos mirties nepriklauso nuo žmonių mitybos tipo. Kitaip tariant, vienas žmogus gali laikytis sveikatingos Viduržemio jūros dietos, kitas gali valgyti ne taip sveikai, bet abiems čili pipirai daro tą patį poveikį.“

REKLAMA

Licia Iacoviello, „IRCCS Neuromed“ epidemiologijos ir prevencijos departamento direktorė taip pat pasakojo apie šį tyrimą. Ji sakė: „Čili pipirai yra vienas esminių mūsų maisto kultūros elementų. Šiuos pipirus matome kabančius italų balkonuose, jie net vaizduojami ant brangakmenių.

Jau daugelį šimtmečių įvairios teigiamos jų savybės siejamos su papročiais ir tradicijomis ir net su magiškomis galiomis. Dabar svarbu, kad tyrimai į tai žvelgia rimtai ir šiuos teiginius pagrindžia moksliniais įrodymais.

Kaip jau pastebėta JAV ir Kinijoje, mes dabar žinome, kad įvairūs ankštiniai, visame pasaulyje vartojami skirtingais būdais, gali žmogaus sveikatai daryti teigiamą poveikį.“

REKLAMA
REKLAMA

Dr. Duane Mellor, sertifikuota dietologė ir Astono universiteto dėstytoja, sutinka, kad tyrimo rezultatai labai įdomūs. Tačiau mitybos ekspertė ragina juos interpretuoti atsargiai. Čili pipiro sveikatingųjų savybių tyrimai dar tik pradedami.

Dr. D. Mellor pridūrė: „Tai – įdomus straipsnis, kuriame tyrinėjamos galimos čili pipirų vartojimo ir širdies ligų bei insulto sąsajos. Tyrimas nerodo priežastinio ryšio ir jame yra užuominų, kad tradicinės Viduržemio jūros dietos besilaikę žmonės iš čili pipirų gavo mažiau naudos nei tie, kurie tokios dietos nesilaiko.

Tai gali reikšti, kad čili pipirai yra vartojami kaip dalis bendro mitybos tipo ir gyvenimo būdo. Tikėtina, kad čili pipirus valgantys žmonės, kaip duomenys ir rodo, apskritai valgo daugiau žolelių ir prieskonių, todėl gali būti, kad jie valgo ir daugiau šviežio maisto, pavyzdžiui, daržovių. Taigi, nors čili pipirai yra puikus daugelio receptų ir patiekalų pagardas, mažai tikėtina, kad jis turi kokį nors tiesioginį poveikį sveikatai, ir daug labiau tikėtina, kad čili pipirų dėka daug maloniau valgyti įvairų sveiką maistą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų