REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojams, kurie pirks saulės elektrines, valdžia dalins Europos Sąjungos paramą. Už kiekvieną kW (kilovatą) įrangos skirs daugiau nei 300 eurų. Parama galės pasinaudoti ne tik saulės modulius ant stogų statantys gyventojai, bet ir butų savininkai, kurie saulės jėgainę gali įsigyti toli nuo savo namų, specialiame „saulės parke“.

Gyventojams, kurie pirks saulės elektrines, valdžia dalins Europos Sąjungos paramą. Už kiekvieną kW (kilovatą) įrangos skirs daugiau nei 300 eurų. Parama galės pasinaudoti ne tik saulės modulius ant stogų statantys gyventojai, bet ir butų savininkai, kurie saulės jėgainę gali įsigyti toli nuo savo namų, specialiame „saulės parke“.

REKLAMA

Sostinėje įsikūrusi gamykla per dieną pagamina 500 saulės modulių, iš kurių gaminamos elektros jėgainės. Energetikos ministerija nori, kad daugiau gyventojų investuotų į saulės energiją, pirktų jėgaines ir gamintųsi elektrą patys. Dėl to bus dalinamos Europos sąjungos parama. Gyventojai, kurie pirks saulės elektrines, galės atgauti dalį išleistų pinigų.

„Nuo šios dienos – būtent sausio 2-os dienos galima teikti paraiškas ir gauti finansinę paramą saulės elektrinėms įsirengti. Svarbus akcentas yra tai, kad ne tik individualių namų savininkai gali daryti, bet visi Lietuvos gyventojai taip pat ir daugiabučių namų gyventojai turintys butus“, – sako ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol daugiabučiuose įrengti saulės jėgainę buvo labai sudėtinga. Sprendimą turėdavo priimti visa pastato bendruomenė, dėl to saulės moduliai daugiabučiuose nepopuliarūs. Valdžia tikisi, kad ši situacija pasikeis. Mat, dabar net ir vienas butas gali investuoti į saulės energiją, vietoj saulės modulių ant pastato stogo, gyventojai gali pirkti modulius toli nuo savo būsto, soduose, kaimuose arba „saulės parkuose“. Parama bus skiriama abiem atvejais.

REKLAMA

„Iš esmės yra 2 būdas. Pirmas, kuris veikė iki šiol ir 2019 m. buvo esminio proveržio metais. Tai tokie, kur ant savo namų gali pastatyti saulės elektrines. Kita būdas yra nuotoliniu būdu, nusipirkti saulės elektrinę saulės parke ir tokiu būdu gamintis elektros energiją“, – pasakoja Ž. Vaičiūnas.

„Perkant parke gaunasi pigesnis būdas, bet daugiau po to yra mokama už pasinaudojimą tinklais, kadangi tu visą elektrą turi atsitransportuoti iki savo namo. Kai tu statai ant savo stogo, tai santykinai brangesnis, nes maža elektrinė, vienas kilovatas brangiau kainuoja, bet mažiau reikia mokėti už pasinaudojimą tinklais“, –teigia atsinaujinančių išteklių energetikos specialistas Martynas Nagevičius. 

REKLAMA
REKLAMA

Už kiekvieną įsirengtą 1-o kilovato galios jėgainę valstybė Jums duos 323 eurus. Saulės modulių gamintojai aiškina, kad dažniausiai vienas namų ūkis perka įrangą, kurios galia siekia 7-is kilovatus, tad paramos gavėjai gali sutaupyti daugiau nei 2000 eurų.

„Tai sudaro apie 25 procentus elektrinei skiriamos sumos. Kadangi saulės elektrinė gali būti kelių dydžių nuo 3, 5, 7, 10 kW. Skiriama paramos dalis už vieną kilovatą instaliuotą. Vidutinė šeima gyvendama nuosavame name vidutiniškai suvartoja apie 5, 7 tūkstančius kWh per metus, tas yra 5-7 kW instaliuotos galios“, – kalbėjo „Solitekas LT“ vadovė Kristina Kepsnytė-Bugaitienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienkartinė investicija nepigi. 1 kW galios saulės modulių įrengimas kainuoja apie tūkstantį eurų. Tad, už septynis teks paploti 7000 eurų. Paramą bus galima gauti tik įsirengus saulės jėgainę. Tiesa, energetikos ekspertai aiškina, kad bėgant metams išleisti pinigai atsipirks.

„Investuoja ilgam laiku ta prasme, kad jie planuoja išeiti į pensiją ir dabar investuoja, jau kai jie bus pensininkai, jiems reikės labai mažai mokėti už elektrą“, – sako M. Nagevičius.

Energetikos ministerijos duomenimis, šiuo metu energiją saulės modulių pagalba gaminasi 3400 vartotojų. Valdžia tikisi, kad šis skaičius per šiuos metus patrigubės.

„Šiais metais planuojame, kad 2020-aisiais turėtume turėti daugiau negu 10 000 gaminančių vartotojų“, – pasakoja Ž. Vaičiūnas.

REKLAMA

Parama skiriama tik už naują, Europos Sąjungos standartus atitinkančią įrangą, kuriai taikoma garantija. Registruotis galima Aplinkos projektų valdymo agentūros puslapyje.

„Tam, kad užpildyti registracijos formą jam reikia unikalaus nekilnojamo turto objekto numerio, apsispręsti kokios galios įrangos jis nori. Taip pat, kokiu būdu tą įranga bus diegiama“, – teigia Aplinkos projektų valdymo agentūros vadovas Ignotas Šalavėjus. 

Specialistai skaičiuoja, kad naudojantis parama elektros jėgainės atsiperka iki 10-ies metų. Finansinio skatinimo priemonėms šiemet skirti 9-i milijonai eurų Europos Sąjungos lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų