REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę į naujuosius metus įsiverš Kvadrantidai, kurių pikas naktiniame danguje vyks penktadienį, sausio 3 d. 

Šią savaitę į naujuosius metus įsiverš Kvadrantidai, kurių pikas naktiniame danguje vyks penktadienį, sausio 3 d. 

REKLAMA

Kvadrantidų pikas šią savaitę vyks priešpilnio akivaizdoje, kuomet Žemė kirs dulkėtą asteroido 2003 EH1 orbitą.

Šis meteorų srautas aktyvus yra kasmet nuo gruodžio mėnesio pabaigos iki antros sausio mėnesio savaitės. Visgi, Kvadrantidų intensyvumo pikas fiksuojamas vieną ir vienintelę naktį, kuomet naktinį dangų skrodžia dešimtys meteorų.

Šiais metais astronomai prognozuoja, jog per valandą bus galima išvysti nuo 60 iki 120 meteorų, bet viskas priklauso nuo vietos, nuo oro sąlygų ir pan.  

Nepaisant to, kad šis meteorų srautas yra aktyvus maždaug dvi savaites, pats intensyviausias jis būna tik per patį piką.

REKLAMA
REKLAMA

Piko naktį Žemė skrieja per tankiausią asteroido 2003 EH1 orbitos dalį. Šiais metais meteorų srauto pikas vyks naktį iš sausio 3 į 4.

Praėjusiais metais šio lietaus metu per valandą danguje pasirodydavo tarp 50 ir 100 krentančių žvaigždžių.

REKLAMA

Meteorų lietų geriausia stebėti po vidurnakčio ir prieš aušrą, kuomet dangus yra pats tamsiausias. Taip pat reikia susirasti tokią vietą, kuri būtų atokiai nuo gatvių apšvietimo ir kitų šviesos taršos šaltinių.

Meteorai gali būti matomi visose dangaus dalyse, taigi geriausia būti plačiai atviroje erdvėje, kur savo akimis galėtumėte skenuoti dangų į visas puses.

Nepamaišys ir šiltesni rūbai.

Ar Lietuvoje dangus bus dosnus?

Gerų naujienų mažai. Iš penktadienio į šeštadienį per šalį keliaus krituliai: lietus, kai kur šlapdriba. Visgi, vietomis gali būti ir pragiedrulių, tad jei suspėsite į tą langą žvilgtelti, galbūt pavyks pamatyti bent vieną kitą meteorą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoje penktadienio nakties pusėje properšų tarp debesų bus rytiniuose ir pietiniuose šalies rajonuose, tačiau apie vidurnaktį ar šiek tiek po jo atkeliaus kritulių pilni debesys, tuo tarpu jau artėjant rytui pragiedrulių gali sulaukti vakarinės, šiaurės vakarinės šalies vietovės.

Jei esate ne Lietuvoje, galbūt virš jūsų dangus bus geriau nusiteikęs, tad nepraleiskite progos ir naktį pakelkite akis į dangų – galbūt jame praskries krentančios žvaigždės.

Juk Nauji metai, pats metas sugalvoti naujų norų!

Gražaus reginio kad ir kur bebūtumėte!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų