REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atėję 2020-ieji Lietuvos sportui žada daugybę iššūkių – laukia olimpinės žaidynės ir krepšinio rinktinės bandymas į jas patekti. Metai, kaip įprastai, prasidės Dakaro raliu, kuris persikėlė į Saudo Arabiją. Kol iki didžiųjų šių metų įvykių sporto pasaulyje dar lieka laiko, tv3.lt kviečia prisiminti dešimt svarbiausių Lietuvos sporto įvykių 2019 metais.

Atėję 2020-ieji Lietuvos sportui žada daugybę iššūkių – laukia olimpinės žaidynės ir krepšinio rinktinės bandymas į jas patekti. Metai, kaip įprastai, prasidės Dakaro raliu, kuris persikėlė į Saudo Arabiją. Kol iki didžiųjų šių metų įvykių sporto pasaulyje dar lieka laiko, tv3.lt kviečia prisiminti dešimt svarbiausių Lietuvos sporto įvykių 2019 metais.

REKLAMA

Tarp jų buvo pergalių ir džiaugsmo už tautiečių sėkmę, bet teko išgyventi ir ne vieną ne tokį malonų įvykį.

Vanago rekordas

Metai prasidėjo pasakišku Benedikto Vanago pasirodymu – jis Dakaro ralyje su šturmanu Sebastianu Rozwadowskiu užėmė 11-ąją poziciją galutinėje įskaitoje ir taip pasiekė visų laikų ne tik Lietuvos, bet ir visų Baltijos valstybių rekordą.

Šio pasiekimo jie pagerinti kartu negalės – prieš pat šių metų Dakarą S. Rozwadowskis atsidūrė ligoninėje ir B. Vanagas buvo priverstas ieškoti naujo šturmano.

REKLAMA
REKLAMA

Nauji JV namai

Vasarį Jonas Valančiūnas buvo priverstas krautis lagaminus  Toronto „Raptors“ klubas įtraukė lietuvį į mainus ir išsiuntė į Memfio „Grizzlies“, taip gaudami Marcą Gasolį.

REKLAMA

J. Valančiūnas iki tol visą karjerą žaidė Kanados klube, kai ši uteniškį 2011 metų NBA naujokų biržoje pasirinko penktu šaukimu.

Be lietuvio „Raptors“ birželį sensacingai triumfavo NBA pirmenybėse, o J. Valančiūnas sudarė trejų metų ir 45 mln. JAV dolerių sutartį su „Grizzlies“.

Šuklino skandalas

Vasario mėnesio pradžioje nemalonumai užgriuvo kanojininką Jevgenijų Šukliną. Tada sportininkas gavo laišką, kuriame jis buvo kaltinamas dopingo vartojimu per Londono olimpines žaidynes, vykusias dar 2012 metais. Jų metu J. Šuklinas buvo iškovojęs sidabro medalį.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvio gautame laiške buvo supainiotos pavardės, o pats J. Šuklinas teigė, kad visa tai yra politiniai žaidimai prieš rinkimus.

„Vis dėlto kyla klausimas: kodėl būtent dabar sulaukiau minėtų įtarimų, likus 1 mėn. iki savivaldybių ir merų rinkimų? Labai apmaudu, kad sportas vis dažniau tampa politinių kovų įrankiu“, – tada rašė jis.

Prabėgus pusmečiui buvo galutinai patvirtinta – J. Šuklinas per Londono žaidynes vartojo dopingą. Tą rodė A ir B mėginių testai.

Kaip skelbia tyrėjai, mėginyje buvo rastas dehidrohlormetiltestosteronas. Šis priedas skirtas didinti jėgą, mažinti riebalų kiekį bei auginti riebalų masę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sportininkas turėjo atsisveikinti ne tik su medaliu, bet ir grąžinti už jį gautas premijas bei automobilį BMW.

„Žalgirio“ stebuklas

Į sąrašą būtų nuodėmė neįtraukti stebuklingo Kauno „Žalgirio“ žygio Eurolygoje. Kauniečiai buvo priremti prie sienos, kai turėdami 9 pergales ir 15 pralaimėjimų žengė toli nuo atkrintamųjų traukinio.

Bet tada įvyko tai, kuo niekas netikėjo – Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai laimėjo šešis kartus iš eilės, sulaukė kelių palankių rezultatų ir antrus metus iš eilės pateko tarp aštuonių stipriausių Europos klubų, už nugaros palikdamas ne vieną turtuolį.

Ketvirtfinalyje kauniečiai dar patampė nervus reguliaraus sezono nugalėtojai Stambulo „Fenerbahče“ – nusileista 1:3.

REKLAMA

Meilutytės pasitraukimas

Rūta Meilutytė 2019 m. įsivėlė į dopingo skandalą, kai paaiškėjo, kad plaukikė praleido tris dopingo kontrolierių vizitus, o tai yra laikoma pažeidimu, prilyginamu draudžiamų medžiagų vartojimui.

Už šį nusižengimą lietuvė sulaukė dvejų metų diskvalifikacijos ir nepasinaudojo galimybe skųsti tokį sprendimą – dar prieš jį priimant sportininkė pranešė, kad baigia karjerą.

Kiek vėliau mergina buvo trumpam tapusi Kauno mero patarėja, bet šiose pareigose neužsibuvo.

R. Meilutytė 2012 metų Londono žaidynėse tapo jauniausia 100 m plaukimo krūtine distancijos olimpine čempione ir pirmąja nepriklausomos Lietuvos plaukike, iškovojusia olimpinį medalį.

REKLAMA

Nuo tada prasidėjo R. Meilutytės dominavimas tarptautinėse arenose.

Jocytė fenomeno iškilimas

2019 metais Lietuvos padangėje sušvito nauja žvaigždė, sugebėjusi prikelti itin žemą susidomėjimą moterų krepšiniu.

Justės Jocytės vardas vis sublyksėdavo žiniasklaidoje, bet garsiausiai apie lietuvės talentą visi išgirdo po rugpjūtį vykusio Europos merginų (U16) čempionate, kuriame mūsiškės laimėjo sidabrą, o tuo metu vos trylikos sulaukusi J. Jocytė pateko į simbolinį geriausių turnyro žaidėjų penketą.

184 cm ūgio krepšininkė čempionate vidutiniškai rinko 19,6 taško, 8,3 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo, 2 perimtus kamuolius ir 1,1 blokuoto metimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks žaidimas netrukus leido kurti istoriją – ji debiutavo Lietuvos moterų krepšinio lygoje, pravėrė nacionalinės rinktinės duris ir tapo jauniausia visų laikų moterų rinktinės žaidėja.

Galiausiai metus vainikavo sutartis su Tony Parkerio akademija Prancūzijoje ir debiutas moterų Eurolygoje.

Rapšio dominavimas

Rašant apie Daną Rapšį ir plaukiko pasiekimus 2019 metais net sunku suvokti, nuo ko reikėtų pradėti. 24-erių sportininkas tapo ryškiausia šalies plaukimo ir viena ryškiausių sporto žvaigždžių.

Trenerės Inos Paipelienės auklėtinis 2019 metais pelnė du aukso medalius Europos plaukimo čempionate trumpame (25 m) baseine, užėmė antrą vietą pasaulio taurės varžybų bendrojoje įskaitoje, triskart tapo prizininku inauguracinėje Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) Čempionų lygoje, tačiau liko be apdovanojimų svarbiausiose sezono varžybose – liepą Pietų Korėjoje vykusiame pasaulio čempionate.

REKLAMA

Tada jis jau kėlė rankas į viršų – laimėtas auksas buvo atimtas po pažeistų taisyklių startuojant.

Metų pabaigoje D. Rapšys buvo išrinktas geriausiu Lietuvos sportininku.

Asadauskaitės sugrįžimas

35-erių Laura Asadauskaitė-Zandeprovskienė dvejus metus kentė Achilo sausgyslės skausmus, kol ryžosi operacijai. Achilo traumos – vienos sudėtingiausių sporte, dažnai negrįžtamai pakeičiančios karjeros trajektoriją žemyn. Vis tik lietuvė po reabilitacijos grįžo su trenksmu.

Ji triumfavo Europos čempionate ir pasaulio taurės finaliniame etape Japonijoje bei taip užsitikrino kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes.

Metų pabaigoje L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė trečią kartą išrinkta geriausia Lietuvos sportininke.

REKLAMA

Krepšinio rinktinės pasirodymas Kinijoje

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei šie metai buvo itin sudėtingi – rugsėjį žaista pasaulio krepšinio čempionate Kinijoje, kur užimta 9-oji vieta.

Ryškiausiai nuskambėjo antrojo grupių etapo rungtynės su Prancūzija, kai Rudy Gobertas ne pagal taisykles numušė kamuolį nuo lanko, teisėjai neužfiksavo pažeidimo ir galiausiai mūsiškiai pralaimėjo itin svarbų mūšį, užvėrusį duris toliau.

Po šių rungtynių Dainius Adomaitis spaudos konferencijoje iškeikė teisėjus ir FIBA organizaciją – įrašas apskriejo visą pasaulį, o strategas galiausiai pasitraukė iš pareigų.

Lapkritį jį pakeitė Darius Maskoliūnas.

Rekordinis Sabonio kontraktas

Ketvirtus metus NBA lygoje Domantas Sabonis pasitiko itin pakiliai – Indianos „Pacers“ įtraukė mūsiškį į starto penketą ir už gerą žaidimą atsidėkojo ilgalaikiu ir „riebiausiu“ visų laikų kontraktu Lietuvos krepšinio istorijoje.

Centras per ketverius metus uždirbs net 77 mln. JAV dolerių. Įvairūs priedai už įvykdytus susitarimus sumą gali padidinti dar 8 mln.

Tokį pasitikėjimą D. Sabonis atperka puikiu žaidimu  šį sezoną renka po 17,5 taško, atkovoja 13,3 kamuolio ir išdalina 4 rezultatyvius perdavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų