REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujieji metai – nauja tvarka keliuose. Policija jau moderniais nešiojamais greičio matuokliais gaudo pažeidėjus ir išrašinėja baudas. O miestuose jau formuojasi ir naujos spūstys, mat nebelieka lentelių su žaliomis rodyklėmis sukti į dešinę.

Naujieji metai – nauja tvarka keliuose. Policija jau moderniais nešiojamais greičio matuokliais gaudo pažeidėjus ir išrašinėja baudas. O miestuose jau formuojasi ir naujos spūstys, mat nebelieka lentelių su žaliomis rodyklėmis sukti į dešinę.

REKLAMA

Minijos gatvė Klaipėdoje, aparatas pastatytas šalia stulpo ir nekrentantis vairuotojams į akis – naujas modernus greičio matuoklis – jis fiksuoja ir atvažiuojančius, ir nuvažiuojančius kelių erelius. Policininkai Klaipėdoje jau pradeda naudoti šią įrangą greičio viršytojams tramdyti.

„Užfiksavome nemažai pažeidėjų, vienas užfiksuotas važiavęs 100 km/val. greičiu. Rodos, moteris, važiavo 90 km/val. ir taip toliau“, – sako Klaipėdos kelių policijos viršininkas Mindaugas Džermeika.

Beje, šį aparatą pareigūnai gali pasistatyti kur tik panorėję, tad vairuotojams, sulėtinantiems mašinas tik seniai žinomose stacionarių matuoklių vietose, nuo šiol teks būti budresniems bet kurioje uostamiesčio gatvėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Aparatas momentiškai gali fiksuoti visas 4 važiavimo kryptis, nuvažiuojančias ir atvažiuojančias. Nesvarbu, kad lygiagrečiai susigretinusios transporto priemonės viršija greitį, jos vienu metu ir bus užfiksuotos, atskiri vairuotojai“, – pasakoja M. Džermeika.

REKLAMA

Pažeidimus fiksuoja dvi lazerio principu veikiančios skaitmeninės kameros, o aparatas vėliau išsirenka, kurios kameros užfiksuotas vaizdas yra geresnis ir nuotrauką su pažeidimu automatiškai siunčia į nusižengimų registrą. Beje, išvydus aparatą pristabdyti gali būti jau per vėlu, mat jis pažeidimą fiksuoja už 300 metrų. Matuokliai veikia ir dieną ir naktį, o tamsiu paros metu naudoja neakinančią raudoną šviesos blykstę. Tokiais naujais matuokliais policija grasina greičio viršytojus sekti visoje Lietuvoje, iš viso įsigijo 37 aparatus, kainuojančius vidutiniškai po 30 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jų reikia, nes šiemet net 25 proc. išaugo žuvusių vairuotojų skaičius. Reiškia, vairuotojai nepaiso greičio limitų. Policijos tarnyba įvardijo, kad daugiausia žuvo vairuotojų dėl saugaus greičio nepasirinkimo, leistino greičio viršijimo“, – teigia susisiekimo ministerijos atstovas Vidmantas Pumputis.

Naujieji mobilūs greičio matuokliai – ne vienintelė naujovė, pridarysianti rūpesčių vairuotojams jau rytoj. Mat pirmą sekundę po vidurnakčio nustoja galioti ir štai šios lentelės su žaliomis rodyklėmis, leidusios bet kada sukti į dešinę.

Spūstyje, kokios anksčiau čia nebūdavo, vairuotojai nevynioja žodžių į vatą:

„Tiesiai šviesiai – šūdą padarė. Jei galite, įrašykite.“

„Kamštis susidaro, niekada čia nebūdavo. Pravažiuodavo dvigubai daugiau mašinų. Čia yra didžiausia nesąmonė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai  blogai, kamščiai didėja.“

„Dėl šito koks kamštis gale, nepatogu. Kartais jos reikalingos.“

„Aš galvojau, kodėl taip ilgai stoviu, ir tik po to prisiminiau, kad lenteles naikina. Reikia įprasti.“

„Labai keista, negaliu pasakyti ar gaila, bet keista.“

Kai kuriose sankryžose miestų vadovai žada įrengti papildomas sekcijas sukantiems į dešinę. O eismo planuotojai viliasi, kad panaikinus lenteles su žaliomis rodyklėmis, bus mažiau trukdžių ir sklandžiau veiks išmanios eismo reguliavimo sistemos, stebinčios srautus ir turinčios mažinti spūstis.

„Pėstieji nebuvo saugūs, turėdavo dairytis, užvažiuos ant jų kas nors ar ne. Taip neturi būti. Naujas reglamentavimas turi įnešti daug daugiau tvarkos“, – kalbėjo V. Pumputis.

Ministerijos atstovas tikina esą kitaip nebuvo įmanoma sutramdyti vairuotojų, sukančių į dešinę ir trukdžiusių kita kryptimi judantiems pėstiesiems, dviratininkams ir vairuotojams. Nors saugaus eismo ekspertai sako, kad bent didmiesčiuose nuimant žalias rodykles derėjo sugalvoti ir kitų eismo naujovių tam, kad esamos spūstys nedidėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų