REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijoje tiriamas mįslingos kvėpavimo takų ligos protrūkis

papildyta

Kinijos ekspertai antradienį tyrė kvėpavimo takų ligos protrūkį centriniame Uhano mieste, kai kurių mokslininkų lyginamą su 2002–2003 metų ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) epidemija.

Kinijos ekspertai antradienį tyrė kvėpavimo takų ligos protrūkį centriniame Uhano mieste, kai kurių mokslininkų lyginamą su 2002–2003 metų ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) epidemija.

REKLAMA

Uhano, esančio Hubėjaus provincijoje, sveikatos apsaugos komisijos pranešime nurodoma, kad „nežinomos kilmės“ virusine pneumonija susirgo 27 žmonės ir kad septyni iš jų yra kritinės būklės.

Kitų pacientų būklė buvo stabili, o du numatoma artimiausiu laiku išrašyti iš gydymo įstaigos, informavo komisija.

Komisija pridūrė, kad dauguma pacientų lankėsi viename iš šio didmiesčio jūros gėrybių turgų, leisdama suprasti, kad šis kompleksas gali būti protrūkio židinys.

Atlikus pirminius laboratorinius tyrimus nebuvo nustatyta jokių „akivaizdžių [viruso] perdavimo žmogaus žmogui“ atvejų, taip pat neužfiksuota jokių medicinos darbuotojų užsikrėtimo atvejų, rašoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Tęsiamas tyrimas siekiant nustatyti infekcijos priežastį“, – priduriama jame.

Anot komisijos, visiems pacientams taikomas karantinas, o su jais glaudžiai kontaktavusių asmenų būklę stebi medikai.

REKLAMA

Remiantis internete paskelbta nepatikrinta informacija, žmonės užsikrėtė SARS virusu, atkeliavusiu iš pietų Kinijos ir anksčiau pražudžiusiu per 700 žmonių keliose šalyse ir regionuose. SARS buvo suvaldytas pasitelkus karantiną ir kitas kraštutines priemones, bet spėjo iš esmės laikinai paralyžiuoti keliones Kinijoje ir regione bei padaryti didelės žalos ekonomikai.

Vis dėlto Sveikatos apsaugos komisija pabrėžė, kad naujausio protrūkio priežastis dar nėra aiški, ir paragino piliečius nepanikuoti.

„Kai kurie sveikatos apsaugos pareigūnai Uhano mieste sakė, kad dabartinio protrūkio priežastis nėra aiški ir negalima daryti išvados, kad tai yra SARS virusas, kaip kalbama internete“, – kinų socialiniame tinkle „Weibo“ paskelbė laikraštis „People's Daily“.

REKLAMA
REKLAMA

„Labiau tikėtina, kad tai kitos rūšies ūmi pneumonija“, – nurodė leidinys.

Į Uhaną antradienį buvo išsiųsta Nacionalinės sveikatos apsaugos komisijos ekspertų komanda, „šiuo metu vykdanti atitinkamus tikrinimo ir įvertinimo darbus“, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Pirmadienį Uhano municipalinio sveikatos apsaugos komiteto paskelbtame pranešime ligoninės raginamos teikti gydymo paslaugas ir „laiku“ pranešti apie užsikrėtimo šia liga atvejus.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kritikavo Kiniją dėl nepranešimo apie visus užsikrėtimo SARS atvejus po 2003 metų protrūkio.

Nuo SARS 2003 metais žemyninėje Kinijoje mirė 349 žmonės, o Honkonge – dar 299.

Manoma, kad virusas, kuriuo užsikrėtė daugiau nei 8 000 žmonių visame pasaulyje, atkeliavo iš Kinijos pietinės provincijos Guangdongo, nurodo PSO.

Praėjus keliems mėnesiams nuo pranešimo apie pirmąjį atvejį, Kinija atleido tuometį sveikatos apsaugos ministrą Zhang Wenkangą už prastą krizės valdymą 2003 metais.

PSO 2004 metų gegužę paskelbė, kad SARS Kinijoje jau likviduotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų