REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo Naujųjų gyventojams didėja elektros kaina, dėl to vartotojai perspėjami nedelsti ir skaitiklių rodmenis deklaruoti iki šių metų pabaigos. Tačiau nuo Naujųjų brangs ne tik elektra. Juk laukia ir nauji mokesčiai.

Nuo Naujųjų gyventojams didėja elektros kaina, dėl to vartotojai perspėjami nedelsti ir skaitiklių rodmenis deklaruoti iki šių metų pabaigos. Tačiau nuo Naujųjų brangs ne tik elektra. Juk laukia ir nauji mokesčiai.

REKLAMA

Kokie bus ateinantys 2020 metai – pokalbis su ekonomistu Nerijumi Mačiuliu.

Nuo sausio 1-osios brangsta elektra, degalai, panašu, irgi, laukia nekilnojamojo turto ir automobilių mokestis. Kokie gi bus tie metai?

Kažkam, kas naudoja daug elektros energijos, daug rūko, vartoja alkoholio ir turi nekilnojamojo turto, tai tikrai laukia gerokai didesni mokesčiai, kurie galbūt ir neatsvers visų didesnių socialinių išmokų. Bet šiaip, žiūrint į vidutinį Lietuvos pilietį, tai finansiškai bus daugeliui geresni metai, nes ir socialinės išmokos, ir senatvės pensijos bei vidutinis darbo užmokestis tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje didės daugiau, negu auga kainos. Tai reiškia, kad tikėtina, kad daugelio lietuvių perkamoji galia ateinančiais metais didės.

Ar jūs manote, kad atlyginimai augs ir toliau, nes ir šiuos metus, ir praeitus visi džiūgavo bei rodė skaičius, kad tos algos gražiai auga, bet krizė ateinanti, bent jau apie ką mes girdime, ar ji nesustabdys augimo?

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai jau yra suplanuoti ir net jeigu būtų kažkokia krizė, tai yra biudžete, tam pinigai bus skirti. Jeigu nebus surinkti iš mokesčių mokėtojų, tai bus pasiskolinta. Tai viešajame sektoriuje atlyginimai augs tiek, kiek suplanuota. 

REKLAMA

Privačiame sektoriuje mes matome – atlyginimų augimas sulėtėja, bet jis vis tiek išlieka gana spartus ir jeigu 2019 metais siekė apie 8 proc., tikėtina, kad 2020 metais irgi bus spartesnis negu 5 proc.

Daugeliui net ir privačiame sektoriuje dirbančių darbuotojų atlyginimų augimas bus dvigubai spartesnis negų kainų didėjimas. Ar gali būti kažkoks šokas Lietuvos ekonomikai, kuris pristabdytų atlyginimų augimą, darbo vietų kūrimą? Taip, tų rizikos šaltinių yra nemažai.

Pirmas – tai yra protekcionistinė politika, įsivyravusi pasaulyje, bet tai nėra labiausiai tikėtinas scenarijus. Mes matėme prislopintą pasaulio augimą jau 2019 metais, labai tikėtina, kad tai tęsis ir 2020 metais. 

REKLAMA
REKLAMA

Ar galima manyti, kad tai bus tik prislopintas ar iš tiesų ta krizė, apie kurią mes kalbam, parodys savo nasrus? 

Tikrai niekas nežino, kaip bus. Bet labiausiai tikėtinas scenarijus, kad ne ir dėl ko taip yra? 

Visų pirma, gruodžio mėnesį matėme du labai svarbius signalus, kurie leidžia šiek tiek optimistiškiau pasitikti 2010 metus, tai yra Jungtinėje Karalystėje, panašu, nebus kieto „Brexit“ ir sausio 31 d. Jungtinė Karalystė išstoja iš ES susitarimu. 

Kitas svarbus aspektas – Kinija pavyko susitarti su JAV dėl prekybos neeskalavimo. Tai bent jau kurį laiką mes matome ramesnę ekonominę aplinką. Svarbiausias aspektas yra tai, kad 2020 metais artėja JAV prezidento rinkimai ir Donaldas Trumpas labai nori būti perrinktas, jam reikia, kad JAV besitęstų ekonomikos augimas, kad būtų toliau nauji akcijų rinkų rekordai šturmuojami ir nors jis turbūt toliau grasins Kinijai, galbūt ES naujais importo tarifais, bet pasistengs, kad tas ekonomikos augimas tęstųsi.

Dėl 2020 metų aš labai nepergyvenu, tačiau 2021 metai gali būti daug neramesni. 

Visą pokalbį su ekonomistu Nerijumi Mačiuliu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų