REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Naujieji metai medikų akimis: laukia kruviniausia naktis (nuotr. Broniaus Jablonsko)

Nenumaldomai artėjant 2020 metų sutiktuvėms, medikai ruošiasi, kaip teigia jie patys, kruviniausiai nakčiai metuose. Toks skambus epitetas nėra laužtas iš piršto, nes būtent per Naujųjų metų šventę alkoholio padauginę tautiečiai pamiršta atsargumą, o kai po ranka dar pasitaiko petardų, tai iškart lauk didelių nemalonumų.

3

Nenumaldomai artėjant 2020 metų sutiktuvėms, medikai ruošiasi, kaip teigia jie patys, kruviniausiai nakčiai metuose. Toks skambus epitetas nėra laužtas iš piršto, nes būtent per Naujųjų metų šventę alkoholio padauginę tautiečiai pamiršta atsargumą, o kai po ranka dar pasitaiko petardų, tai iškart lauk didelių nemalonumų.

REKLAMA

Per sprogimą nutraukti pirštai, išdraskytos plaštakos, sužalota veido sritis – tokius pacientus kasmet šią išskirtinę naktį regi skubios pagalbos skyrių gydytojai visoje Lietuvoje. Baisiausia, kad didelė dalis taip susižalojusių žmonių petardos sprogimo pasekmes jaučia visą likusį gyvenimą.

Apie akimirką „šviesų ir garso grožio“ jiems primena randai arba nustatomas tam tikro lygio nedarbingumas. Pavyzdžių ieškoti toli nereikia, nes dar iki Naujųjų metų medikams tenka suteikti pagalbą „tik“ susprogdinti petardą pabandžiusiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

Įspėjame, galerijoje yra sukrečiančių vaizdų:

Dar gruodžio 18-ąją 32 metų vyras Vilniaus rajone taip prarado dalį piršto. Kalėdų išvakarėse ir per pačias šventes Kauno klinikų medikams teko gelbėti trijų vyrų išdraskytas plaštakas. Po tokių traumų medikams tenka bandyti išsaugoti tai, kas lieka iš žmogaus rankos. Pavyksta tikrai ne kiekvieną kartą.

REKLAMA

Retas būna blaivus

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas tv3.lt pasakojo, kad sutinkant Naujuosius metus patiriamos traumos būna labai įvairios, bet praktiškai visas jas vienija viena aplinkybė:

„Traumų kiekis dar priklauso nuo savaitės dienos, kuomet yra sutinkami Naujieji. Reikšmės turi tai – būna savaitgalis ar darbo diena. Bet iš esmės, daug kas priklauso nuo suvartojamo alkoholio kiekio. Naujųjų naktį turime daug traumų buityje, smurto artimoje aplinkoje. Jeigu šąla ir slidu, tai sulaukiame daug pacientų su įvairiais lūžiais, čiurnų traumomis, sužalojimais veido srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Kas susiję su petardomis, tai traumų pasitaiko pačių įvairiausių. Pirštų ir plaštakos sužalojimai, kai petarda sprogsta rankoje. Tai ir plėštinės žaizdos, nudegimai, lūžiai, amputacijos. Dėl petardų būna sužalojama veido sritis – fiksuojami nudegimai, įvairūs akies pažeidimai. Jei nutrauką pirštą ar sužalotą plaštaką dar galima lengviau sutvarkyti, tai esant akių pažeidimams situacija yra žymiai sudėtingesnė.“

Anot P. Ukso, dėl petardų padarytų sužalojimų į ligoninę dažniau patenka jaunesnio amžiaus vyrai, nors pasitaiko ir vyresnių pacientų bei vaikų.

„Labai retas atvejis, kai sprogdinant petardą susižaloja blaivus žmogus. Dažniausia žmonės būna išgėrę arba girti. Pasakysiu taip – iki vidurnakčio dar būna ramu, bet po to iki pat sausio 1-sios pietų ar net vakaro sulaukiame nukentėjusiųjų antplūdžio“, – pridūrė P. Uksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet kuriuo atveju, nutikus nelaimei su petardomis pirmiausia reikia skambinti medikams. Tik tada reikia bandyti pravalyti žaizdą ir ją tvirtai sutvarstyti bintu ar švariu audeklu. „Jei namuose yra leidžiamų vaistų nuo skausmo, galima juos susileisti. Bet jei tik geriamos tabletės, tai geriau jų negerti ir jokiu būdu nevalgyti. Nutrauktą galūnę reikėtų įdėti į švarų maišelį, o tik tada jį laikyti kažkur šaltai. Geriau šaltame vandenyje, bet ne šaldymo kameroje. Taip bus mažiau pakenkta audiniams“, – pasakojo P. Uksas.

Anot tv3.lt pašnekovo, niekas šiais laikais nebando žaizdos dezinfekuoti spiritu ar degtine: „Taip nebent filmuose kažkas daro, bet realiame gyvenime niekas. Degtinė degina, tad skausmą jaučiantis žmogus vargu ar pats norės sau sukelti dar daugiau skausmo.

REKLAMA

Taip pat rekomenduojame kviesti medikus, o ne patiems vykti į gydymo įstaigą. Keliaujant automobiliu dėl kraujavimo žmogus gali prarasti sąmonę, pradėti dusti, o greitosios automobilyje jam jau bus suteikiama kvalifikuota pagalba.“

P. Uksas pridūrė, kad nemažu iššūkiu medikams tampa ne tik paciento trauma, bet ir jo girtumas: „Labai sudėtinga dirbti su girtais žmonėmis. Sunku diagnozuoti esamą traumos lygį. Dažnai girti sąmoningi asmenys ligoninėje būna agresyvūs, nemandagūs, kelia triukšmą. Būna sunku juos apžiūrėti. Žinoma, mus gelbėja pareigūnai ir apsaugos darbuotojai, bet tai sukelia diskomfortą, gadina ir taip sudėtingą darbą. O tokių, deja, būna didžioji dauguma...“

REKLAMA

Trauma visam gyvenimui

Kauno klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas prof. Rytis Rimdeika per surengtą spaudos konferenciją pasakojo, kad petardos šiais laikais pardavinėjamos visur, tad toks paprastas prieinamumas tik padidina problemos mastą:

„Pastaruoju metu fejerverkais prekiaujama visur. Jei 2014 m. turėjome 58 sužalotus pacientus, tai 2017 m. jų buvo net 30 daugiau. Jei dėl plaštakų traumų prieš penkerius metus buvo 6 pacientai, tai praėjusiais metais jų skaičius viršijo 40 ribą.

Pardavinėjami sprogmenys, kurių kainos nesiekia net 2 eurų. Vienintelis reikalavimas, kad asmuo būtų sulaukęs 16 metų. Maža to, kai kurie sprogmenys pateikiami kaip visai nepavojingi. Nors dėl to žmonės visam gyvenimui netenka plaštakų, praranda darbingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne medikams spręsti petardų pardavinėjimo niuansus, bet norisi paraginti žmones būti atsargesniais. Petardas reikėtų padėti saugiu atstumu ir bėgti kuo toliau nuo jų. O kai žmonės jas laiko rankose ir sprogimas įvyksta po 1-2 sek., tai ranka virsta mėsos gabalu.“

Kauno klinikų plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. Ernestas Zacharevskis papildė, kad per šį šventinį laikotarpį dėl plaštakos riešo sužalojimų sprogus petardai Kaune jau gydomi trys asmenys:

„Vienas pabandė susprogdinti petardą prieš Kalėdas, o du jauni žmonės nukentėjo per pačias Kalėdas. Po tokios traumos galima pabandyti surinkti plaštaką, išdraskytus audinius, bet dalis jų lieka negyvybingais.

REKLAMA

Pats gydymas tęsiasi ilgai. Žaizdos taip greitai negyja, lieka randai. Žmonės dėl to netenka vieno ar kito lygio darbingumo. Jei tik būtų galimybė, tai medikai palaikytų idėją uždrausti pardavinėti petardas Lietuvoje.“

Apie itin skaudžias akių traumas dėl neatsargaus fejerverkų naudojimo spaudos konferencijoje pasisakė Akių ligų klinikos gydytoja dr. Edita Puodžiuvienė: 

„Sprogus petardai, patiriamos sunkios akių traumos. Praėjusiais metais turėjome penkis žmones, kurie patyrė tokias traumas. Dėl sprogimo akys patiria mišrių sužalojimų. Tai ir smūgio banga, cheminis bei aukštos temperatūros poveikis. Akies audiniai plyšta, padaromi vidiniai sužalojimai. Žmogus dėl to gali visiškai prarasti regėjimą.“

REKLAMA

Policija perspėja

Policijos atstovai dalijasi tokiais patarimais, ragindami su pirotechnikos priemonėmis elgtis atsakingai:

1. Pirotechnikos priemones draudžiama naudoti nuo 22 val. iki 8 val. (išskyrus švenčių dienas),

2. Naudokite paruoštus fejerverkus, negaminkite jų patys. Neleiskite fejerverkais, net ir bengališkomis ugnelėmis, naudotis mažiems vaikams.

3. Venkite naudoti raketas kieme ar intensyvioje gatvėje, kur kylantys fejerverkai gali kliudyti pastatus ar medžius.

4. Vienu metu uždekite tik vieną fejerverką, nukreipkite jį nuo žmonių.

5. Negalima bandyti pakartotinai uždegti nesuveikusio fejerverko, nes tai gali sukelti sprogimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų