REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujieji metai atneša daug finansinių pokyčių į socialinės apsaugos ir darbo sritį – auga vaiko pinigai, senatvės ir šalpos pensijos, įvairios išmokos.

Naujieji metai atneša daug finansinių pokyčių į socialinės apsaugos ir darbo sritį – auga vaiko pinigai, senatvės ir šalpos pensijos, įvairios išmokos.

REKLAMA

Vaiko pinigai

Patvirtintame 2020 m. valstybės biudžete numatyta, kad nuo sausio 1 dienos vaiko pinigai didinami nuo 50 iki 60 eurų, o gausioms, nepasiturinčioms ar neįgalių vaikų šeimoms – nuo 70 iki 100 eurų.

Išmokos vaikams kas mėnesį mokamos nuo gimimo iki sukanka 18 m. arba iki 21 m., jei vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, jeigu į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Svarbu tai, kad nuo sausio 1-osios į vaiko pinigus galės pretenduoti daugiau šeimų, nes Seimui siūloma nustatyti, kad nepasiturinti šeima yra tokia, kurioje pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 250 eurų, neskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Iki šiol vertinamų pajamų riba buvo 183 eurai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu vaiko pinigai išmokami maždaug 508,6 tūkst. vaikų Lietuvoje, papildomas išmokas gauna apie 123 tūkst. vaikų ir dar 14,9 tūkst. neįgalių vaikų gauna didesnius vaiko pinigus.

REKLAMA

Pensijos

Nuo Naujų metų augs ir senatvės pensijos – skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija 2020 m. pasieks 377 eurus, o su būtinuoju stažu – 399 eurus. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad bendroji senatvės pensijos dalis padidės 9,94 proc., individualioji – 8,11 proc. Šis padidėjimas numatomas nuo sausio mėnesio.

Nuo 2020 m. didinamos priemokos mažiausių pensijų gavėjams, sukaupusiems minimalų ir ilgesnį pensijų socialinio draudimo stažą. Tokios priemokos skiriamos žmonėms, kurie įmokas „Sodrai“ mokėjo bent 15 metų ir bent nuo minimalios mėnesio algos. Konkreti priemoka asmeniui priklausys nuo įgyto stažo, o būtinąjį stažą įgijusiam pensininkui bendra visų gaunamų pensijų suma negalės būti mažesnė nei 257 eurai per mėnesį. Priemokas prie pensijų gauna apie 72 tūkst. asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

2020-aisiais augs ir šalpos išmokos, mokamos našlaičiams, neįgaliems vaikams, nuo vaikystės neįgaliems suaugusiems žmonėms bei kitiems neįgaliesiems ir senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems gyventojams, kurie neįgijo stažo socialinio draudimo pensijai gauti.

Šalpos pensijos priklauso nuo šalpos pensijų bazės, o šį dydį siūloma kilstelti nuo 132 iki 140 eurų. Skaičiuojama, kad šalpos išmokos, priklausomai nuo rūšies ir gavėjų kategorijos, padidės 4–18 eurų. Tuo metu mažiausias šalpos pensijas gaunantiems neįgaliesiems vietoj 99 eurų nustatoma žemiausia šalpos neįgalumo pensijos 140 eurų riba.

Šalpos išmokas šiuo metu gauna apie 60 tūkst. asmenų.

Išmokos

Nuo sausio 1-osios nuo 76 iki 250 eurų didinamos vienkartinės išmokos nėščiosioms, kurios neturi sukaupusios pakankamo socialinio draudimo stažo, reikalingo gauti motinystės išmoką iš „Sodros“. Tokią vienkartinę išmoką kasmet vidutiniškai gauna apie 5 tūkst. moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2020-ųjų nemokami pietūs bus tiekiami visiems ikimokyklinukams ir pirmokams. Iki šiol nemokamas maitinimas mokyklose teiktas bet kokio amžiaus vaikams iš nepasiturinčių šeimų.

Nuo sausio nemokamai pietaus ikimokyklinukai 251 savivaldybių atrinktoje bendrojo ugdymo mokykloje, o nuo rugsėjo mėnesio nemokami pietūs bus tiekiami visiems Lietuvos ikimokyklinukams ir pirmokams – tiek mokyklose, tiek darželiuose. 2020 m. nemokamus pietus papildomai gaus 49,6 tūkst. mokinių.

Kitos išmokos

2020 m. euru iki 39 eurų didinama bazinė socialinė išmoka. Valstybės remiamų pajamų dydis nuo sausio 1 d. auga trimis eurais iki 125 eurų. Padidinus valstybės remiamų pajamų dydį, vidutinis socialinės pašalpos dydis padidės nuo 81,2 iki 83,2 euro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų