REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskva imsis atsakomųjų veiksmų, jei Estijos valdžia ir toliau spaus prokremliškos naujienų agentūros „Sputnik“ žurnalistus, ketvirtadienį perspėjo Rusijos parlamento aukštųjų rūmų vadovė.

Maskva imsis atsakomųjų veiksmų, jei Estijos valdžia ir toliau spaus prokremliškos naujienų agentūros „Sputnik“ žurnalistus, ketvirtadienį perspėjo Rusijos parlamento aukštųjų rūmų vadovė.

REKLAMA

„Tikimės, kad Estija atsisakys šios precedento neturinčios neteisėtos iniciatyvos; tikimės, kad jie dukart pagalvos“, – sakė Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko. Jos žodžius citavo naujienų agentūra TASS.

„Priešingu atveju imsimės atitinkamų priemonių ir jos bus griežtos, nes nepriimtina toliau toleruoti tokius veiksmus ir žiniasklaidos priemonių engimą“, – pridūrė ji.

Pasak pirmininkės, prieš „Sputnik“ nukreipti veiksmai gali neigiamai paveikti Rusijos ir Estijos santykius.

Anot TASS, Rusijos parlamentas kreipėsi į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO), taip pat į Europos Tarybą, ragindamas šias institucijas sustabdyti mėginimus sutrikdyti „Sputnik“ veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Estijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu trečiadienį paaiškino, kad „Sputnik“ 2014 metais įkūrė Kremliaus finansuojama televizija RT kaip savo filialą. Ministerija priminė, kad RT generalinis direktorius Dmitrijus Kiseliovas yra vienas iš Rusijos pareigūnų, kuriems ES paskelbusi sankcijas. Į šį „juodąjį“ sąrašą jis pateko, nes reiškė paramą Maskvai, 2014 metais aneksavusiai Krymą ir pradėjusiai remti prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

REKLAMA

Atsižvelgę į sankcijas D. Kiseliovui, Estijos bankai spalio pabaigoje įšaldė RT banko sąskaitas.

Gruodį finansinius nusikaltimus tiriantis Estijos policijos skyrius perspėjo RT dirbančius asmenis, kad jiems gali grėsti baudžiamoji atsakomybė, daugiausia dėl D. Kiseliovo statuso.

Kaip pranešė dienraštis „Postimees“, įvedant sankcijas lemiantis veiksnys buvo ne „Sputnik“ žurnalistinė veikla, o D. Kiseliovo vaidmuo puolant Ukrainą, taip pat jo ryšiai su RT.

„Norėčiau tikėtis, kad Estija turi bent kažką panašaus į suverenitetą ir kad tokie pareiškimai dėl „Sputnik“ tiesiog sutapo su JK ministro pirmininko [Boriso Johnsono, Boriso Džonsono] vizitu Estijoje“, – pažymėjo V. Matvijenko.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę savo ruožtu pareiškė, kad Estijos valdžia „bijo“ rusų žurnalistų.

„Mane stebina įvykiai Estijoje“, – praėjusią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje sakė V. Putinas, komentuodamas „Sputnik“ Estijos skyriaus redaktoriaus skundus dėl „persekiojimo“.

V. Putinas pavadino Talino žingsnius „stulbinančiu cinizmo demonstravimu“, pabrėždamas, kad Vakarai veidmainiškai kaltina Rusiją „varžant“ savo žiniasklaidą, nors Europos šalys esą pačios imasi panašių veiksmų.

„Jūs daug darote, o šalies valdžios institucijų bandymai trukdyti jūsų darbui neturi likti nepastebėti“, – sakė rusų prezidentas, kreipdamasis į „Sputnik“ skyriaus redaktorių.

„Svarbu ieškoti galimybių žurnalistams dirbti tose šalyse, kurios bijo jūsų informacijos, jūsų įtakos“, – pažymėjo V. Putinas ir pažadėjo remti rusų žurnalistų darbą visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų