REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paslaptingi Putino pareiškimai kursto kalbas: trauksis iš Kremliaus?

papildyta 20.11 val.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį užsiminė, kad gali nebesiekti vadovauti Kremliui po 2024-ųjų, kai baigsis dabartinė jo kadencija, paslaptingai pareikšdamas, kad turėtų būti pakeista konstitucijos formuluotė dėl valstybės vadovo įgaliojimų, sako stebėtojai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį užsiminė, kad gali nebesiekti vadovauti Kremliui po 2024-ųjų, kai baigsis dabartinė jo kadencija, paslaptingai pareikšdamas, kad turėtų būti pakeista konstitucijos formuluotė dėl valstybės vadovo įgaliojimų, sako stebėtojai.

REKLAMA

Klausimų ir atsakymų sesija, kuri truko 4 val. 25 min., tapo viena ilgiausių tokiu formatu metų gale rengiamų V. Putino spaudos konferencijų.

V. Putinas, minintis 20-ąsias buvimo valdžioje metines, susitiko su žiniasklaidos atstovais Rusijai tebesant izoliuotai tarptautinėje arenoje ir augant spėlionėms apie jo paties planus pasibaigus kadencijai prezidento poste.

Dauguma klausimų, kuriuos uždavė apie 1 800 akredituotų reporterių, buvo susiję su kasdienio gyvenimo problemomis, su kuriomis susiduria Rusijos regionų gyventojai. V. Putinas, kaip jau įprasta, atsakė į juos pažerdamas statistinių duomenų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau viena iš svarbiausių intrigų per 67-erių V. Putino kasmetinę didelę spaudos konferenciją buvo, ar Rusijos lyderis mano, kad ketvirtoji jo kadencija šiame poste turėtų būti paskutinė.

REKLAMA

Įstatymai numato, kad Rusijos prezidentas, kurio kadencija šiuo metu trunka šešerius metus, negali dirbti ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Tapęs Boriso Jelcino įpėdiniu ir pradirbęs Kremliuje dvi kadencijas 2000–2008 metais, V. Putinas 2008-aisiais ketveriems metams prezidento postą perleido premjerui Dmitrijui Medvedevui, o pats sėdo į vyriausybės vadovo kėdę.

Po didelių opozicinių protestų 2012 metais V. Putinas grįžo į Kremlių. Pernai jis buvo išrinktas dar vienai kadencijai Kremliaus šeimininko poste.

Tačiau ketvirtadienį V. Putinas pareiškė, kad žodžiai „iš eilės“ turėtų būti išimti iš konstitucijos straipsnio, reglamentuojančio Rusijos prezidento kadencijų skaičių. Jei tai būtų įgyvendinta, 2024-aisiais, kai baigsis dabartinė V. Putino kadencija, toks apsikeitimas postais taptų nebeįmanomas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas dėl ankstesnių konstitucijos pokyčių, kiek man yra žinoma, jie buvo susiję tik su kadencijų skaičiumi. Ką mums reikėtų daryti? – klausė prezidentas. – Kalbant apie kadencijas, išimkime [iš konstitucijos] žodžius „iš eilės“. Jūsų kuklus tarnas atidirbo dvi kadencijas iš eilės, tada pasitraukė ir turėjo konstitucinę teisę grįžti į prezidento postą... Tačiau kai kuriems mūsų politologams ir aktyvistams tai nepatinka, ir galbūt jie [žodžiai] galėtų būti išimti.“

„Jokios naujos kadencijos“

Pasak kai kurių žiniasklaidos pranešimų, V. Putino patarėjai ieško būdų, kaip pratęsti jo valdymą – pakeitus konstituciją ar suradus jam naują postą. Analitikai atkreipia dėmesį, kad kol kas nėra jokio akivaizdaus V. Putino įpėdinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Putinas sakė žinantis apie tokias diskusijas.

„Aišku, žinau apie dabar vykstančias diskusijas“, – pareiškė prezidentas ir pridūrė, kad bet kokie konstitucijos pakeitimai turėtų būti vykdomi „atsargiai“ ir tik po išsamių debatų visuomenėje.

Kremliaus finansuojamos televizijos RT vadovė Margarita Simonian tvirtino, jog tokie V. Putino komentarai yra įrodymas, kad jis nesieks naujos kadencijos prezidento poste.

„Jei kas nors abejojo, ar viršininkas sieks dar vienos kadencijos prezidento poste: nesieks“, – parašė M. Simonian socialiniame tinkle „Twitter“.

Tuo metu nepriklausomas naujienų portalas „The Bell“ parašė, kad minėti V. Putino komentarai veikiausiai yra svarbiausias dalykas iš jo kasmetinės spaudos konferencijos.

REKLAMA

„Tai reikš tik vieną dalyką: nebebus jokių apsikeitimų postais, ir vienas asmuo daugiau nebegalės dirbti prezidentu daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės – tai yra, 12 metų“, – portalas citavo Grigorijų Vaipaną iš Teisės ir viešosios politikos instituto.

Paprašytas reziumuoti savo du dešimtmečius valdžioje, pradėtus 1999-aisiais, kai B. Jelcinas paskyrė jį premjeru, V. Putinas sakė, kad Rusija 2000 ir 2019 metais yra „dvi skirtingos šalys“.

Jo teigimu, Rusija buvo atsidūrusi „pilietinio karo“ gniaužtuose, kai vyko konfliktas Čečėnijoje, be to šalies ekonomika „visiškai transformavosi“ nuo 1998-ųjų finansinės krizės.

REKLAMA

Nors V. Putino populiarumo reitingai kiek nukrito palyginus su didžiausiu jo populiarumo lygiu po 2014 metais įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos, prezidentą tebepalaiko didžioji dauguma rusų.

Tačiau „YouTube“ vartotojai aiškiai pademonstravo, kad prezidento konferencija jų nesužavėjo: mygtuką „nepatinka“ prie transliacijos paspaudė 43 tūkst. žiūrovų, o „patinka“ – 10 tūkst., kai kurie jų taip pat paskelbė pašaipių komentarų.

Kiti klausimai

Per savo spaudos konferenciją V. Putinas taip pat sakė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo apkalta yra paremta „išgalvotais“ kaltinimais, ir pabrėžė manantis, kad Baltųjų rūmų šeimininkas dar neįveiktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, jis teigė, kad „niekas nežino“ tikrųjų klimato kaitos priežasčių, bei kėlė prielaidą, kad visuotinį atšilimą galėjo sukelti astronominiai veiksniai, o ne žmogaus veikla.

Pasak V. Putino, Sovietų Sąjungos įkūrėjo, Bolševikų lyderio Vladimiro Lenino palaikai turėtų likti mauzoliejuje Raudonojoje aikštėje. Vis dėl to jis pripažino pakeitęs apie jį savo nuomonę nuo tarnybos KGB laikų ir dabar jį vertina nebe taip šviesiai.

Be kita ko, Kremliaus šeimininkas neigė, jog Rusijos karinės pajėgos dalyvauja kariniame konflikte Rytų Ukrainoje, ir sakė, kad esą abiejose pusėse kovoja samdinių iš Vokietijos ir Prancūzijos.

REKLAMA

Kaip ir per ankstesnes konferencijas, dešimtys žurnalistų atkakliai bandė atkreipti V. Putino dėmesį, kad galėtų jam užduoti klausimų; kai kurie reporteriai turėjo plakatų su savo darbovietės, gimtojo regiono pavadinimu ar gerais žodžiais prezidentui.

Šios konferencijos trukmė beveik prilygo rekordiniam V. Putino spaudos maratonui 2008 metais, kai su žurnalistais jis bendravo 4 val. 40 minučių.

Ketvirtadienį pačioje konferencijos pabaigoje jis sulaukė netikėto klausimo, kai vienas rusų žurnalistas paprašė pakomentuoti sėkmingą savo dukterų verslą. Šis klausimas apie atžalas, apie kurias V. Putinas niekada nekalba viešai, pastebimai suerzino prezidentą ir jis tiesiogiai į jį neatsakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų