REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad atostogos paliktų tik pačius maloniausius įspūdžius, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai atkreipia dėmesį į kelias pagrindines užkrečiamųjų ligų prevencijos priemones, padėsiančias išvengti sveikatos sutrikimų atostogaujant svetur.

Kad atostogos paliktų tik pačius maloniausius įspūdžius, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai atkreipia dėmesį į kelias pagrindines užkrečiamųjų ligų prevencijos priemones, padėsiančias išvengti sveikatos sutrikimų atostogaujant svetur.

REKLAMA

Venkite gerti vandenį iš čiaupo. Saugūs gėrimai yra gėrimai buteliuose, pramoniniu būdu paruošti vaisių gėrimai skardinėse ar buteliuose, karšta arbata arba kava, pasterizuoti gėrimai.

Vaisių gėrimai, kurie gaminami iš užšaldyto koncentrato ir vandens iš čiaupo, šalta arbata ar kava, sultys, pagamintos iš šviežių vaisių –  tai gėrimai, kurie gali būti nesaugūs.Jeigu geriamojo vandens saugumas kelia abejonių, jį  galima nukenksminti pavirinus nors vieną minutę, naudojant filtrus (nuo parazitinių pirmuonių) ar apdorojus cheminėmis medžiagomis.

Nepamirškite plauti rankas

Rankų švara –  tai priemonė apsisaugoti nuo daugelio užkrečiamųjų ligų. Plaunant rankas pašalinama net 80 proc. įvairių ligų sukėlėjų (bakterijų, virusų, kirminų kiaušinėlių). Daugelis keliautojų vežasi buteliukus su rankų plovimo skysčiu, ir tai yra gerai, tačiau geriausia rankas plauti su muilu ir šiltu vandeniu apie 20–30 sekundžių. Rankas visada nusiplauti po tualeto, prieš valgant, gaminant maistą.

REKLAMA
REKLAMA

Saugokitės užteršto maisto

Užterštas mikroorganizmais maistas yra dažniausia keliautojų viduriavimo (diarėjos) ar skrandžio sutrikimų priežastis. Todėl venkite valgyti termiškai neapdorotą ar nepakankamai apdorotą maistą, ypač kai keliaujate po šalis, kur maisto ir vandens saugumas kelia abejonių.  Nevalgykite neplautų vaisių.

REKLAMA

Apsauga nuo maliarijos

Pagrindinės apsisaugojimo priemonės yra antimaliariniai vaistai ir apsauga nuo uodų įgėlimo. Kiekvienas žmogus, vykstantis į šalis, kuriose paplitusi maliarija, privalo vartoti vaistus. Vaistus paskiria medikai. Konkretus preparatas parenkamas pagal kelionės šalį (endeminės zonos riziką), atsižvelgiant į, vaisto rezistentiškumą, amžių.

Vaistus reikia pradėti gerti prieš atvykstant į padidėjusio sergamumo zoną (šalį), visą buvimo laiką ir sugrįžus iš maliarijos endeminių vietovių.Jei pakilo temperatūra ar atsirado simptomų, panašių į gripą, kelionės metu ar per 1 metus grįžus iš kelinės po maliarijos endeminę vietovę, nedelsiant kreipkitės į gydymo įstaigą ir informuokite gydytoją apie lankymąsi maliarijos rizikos zonoje. 

REKLAMA
REKLAMA

Saugokitės uodų, erkių ar kitų vabzdžių įkandimo

Siekiant apsisaugoti rekomenduojama dėvėti drabužius, dengiančius rankas ir kojas, avėti kulkšnis pridengiančius batus, mūvėti kojines, vengti tamsių drabužių. Veido, drabužiais nepridengtų rankų, kojų ar kitų kūno vietų apsaugai naudoti repelentus (atbaidančias priemones). Laikytis repelentų naudojimo rekomendacijų ir jų neperdozuoti (ypač mažiems vaikams).

Skiepai nuo užkrečiamųjų ligų

Prieš keliaujant į endemines vietoves reikia pasidomėti apie rekomenduojamus skiepus. Visą informaciją apie skiepijimus keliautojams ir profilaktinį skiepijimą, keliaujant į konkrečią užsienio valstybę, galite rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro pateiktose rekomendacijose dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos keliaujant į užsienio šalis ULAC tinklalapio paskyroje „Skiepai keliautojams“.

Čia pasirinkus šalį, į kurią keliausite, gausite naujausią informaciją apie privalomus ir rekomenduojamus skiepus.ULAC medikai primena, kad apsauginis  imunitetas po skiepo atsiranda vidutiniškai tik po 2–3 savaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų