REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo priimtas 2020 metų valstybės biudžetas atrodo tvarus, tačiau pritrūko dialogo su visuomene ir ilgalaikės vizijos, sako prezidento patarėjas Simonas Krėpšta. 

Seimo priimtas 2020 metų valstybės biudžetas atrodo tvarus, tačiau pritrūko dialogo su visuomene ir ilgalaikės vizijos, sako prezidento patarėjas Simonas Krėpšta. 

REKLAMA

Prezidentas buvo įvardinęs du svarbius principus, pirmoji raudonoji linija, be abejo, buvo fiskalinė drausmė – esame smarkiai nusvilę nagus prieš 10 metų. Džiugu, kad iki šio momento šio principo laikomasi, fiskalinės drausmės kultūra tikrai yra gana stipri ir šiuo atžvilgiu biudžetas atrodo tvarus“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė S. Krėpšta.

Pasak jo, biudžete taip pat padėti pirmieji žingsniai lėšų socialinėms reikmėms padidinimui. 

„Žinome, kad mūsų biudžetas yra labai mažas, palyginti su mūsų ekonomika, lėšos skiriamos socialinėms reikmėms yra bene yra du kartus mažesnės nei Europos Sąjungos vidurkis. Tai priešaky ilgas kelias, bet pirmieji žingsniai šiuo atžvilgiu taip pat yra padėti“, – sakė prezidento patarėjas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis išsakė ir kritikos, kad biudžetas buvo priimamas chaotiškai, o duotų pažadų laikomasi tik iš dalies.

„Pažadų klausimas – jų laikomasi iš dalies, tai tikrai nėra gerai. Apskritai, tas chaotiškas priėmimas, nauji pasiūlymai, pokyčiai paskutinę minutę – tai tikrai negali būti vertintina gerai ir ateityje teiksime siūlymus, kaip pagerinti biudžeto valdyseną, kad tas biudžetas kaip sniegas neužkluptų netikėtai“, – sakė S. Krėpšta. 

REKLAMA

Jo teigimu, pritrūko dialogo, nes nei medikai, nei mokytojai negalėtų tiksliai atsakyti kiek ir nuo kada jiems algos didės, nors tam tikri didėjimai biudžete yra numatyti. 

„Pritrūko ilgalaikės vizijos, nes, prisiminkime, kai kurie sprendimai susiję su mokesčiais, su biudžetu, buvo priimti prieš metus, pusantrų, dabar dalis tų sprendimų yra keičiami. Tokio strateginio, vizionieriško sprendimo trūkumas iš dalies irgi nulemia chaosą, kuris įvyko pastarosiomis savaitėmis“, – sakė S. Krėpšta. 

„Turime tam tikrų teisinių klausimų dėl naujų mokestinių pakeitimų ir juos nuodugniai vertinsime ne tik iš ekonominės, bet ir iš teisinės pusės“, – pridūrė jis.

S. Krėpšta pabrėžė, kad ilgalaikėje perspektyvoje mokestinė sistema turės būti koreguojama, nes joje yra „nemažai skylių“.

Seimas antradienį patvirtino 2020 metų valstybės ir „Sodros“ biudžetus, ketvirtadienį turėtų būti patvirtintas ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų