REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos kosmoso agentūra (Roskosmos) paskelbė grandiozinius planus įkurti Mėnulyje nusileidimo modulį, kuris taptų „savotišku liftu tarp Žemės ir palydovo“. Generalinis „Roskosmos“ direktorius Dmitrijus Rogozinas tvirtina, kad tai kainuos „kolosaliai daug lėšų“. 

Rusijos kosmoso agentūra (Roskosmos) paskelbė grandiozinius planus įkurti Mėnulyje nusileidimo modulį, kuris taptų „savotišku liftu tarp Žemės ir palydovo“. Generalinis „Roskosmos“ direktorius Dmitrijus Rogozinas tvirtina, kad tai kainuos „kolosaliai daug lėšų“. 

REKLAMA

„Mes kursime universalų liftą, kuris, kartu su aplink Mėnulį skriejančia stotimi, galės pristatyti krovinį pagal partnerių užsakymą“, – pareiškė D. Rogozinas gruodžio 16-ąją vykusioje spaudos konferencijoje. 

D. Rogozinas patikslino, kad šis projektas gali būti komercializuotas „siekiant pateisinti kolosalų lėšų kiekį, kurių prireiks jų realizavimui“. „Roskosmos“ vadas pridūrė, kad dabar daug šalių, kurios veržiasi į kosmosą, norėtų sukurti tokį aparatą, tačiau nežino, kaip jį ten nugabenti. Tam, anot jo, galima būtų panaudoti universalų nusileidimo modulį. Kada šis projektas bus pradėtas ir užbaigtas nėra aišku, rašoma „Newsru“.

2019-ųjų spalį D. Rogozinas, atsakydamas į kritiką dėl nuolatinių Rusijos raketų gedimų, tvirtino, kad tai tėra mitas, o „Roskosmos“ jau seniai nebuvo jokios avarijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad tai stereotipas, kad pas mus kažkas krenta. Pas mus jau seniai stovi ir nekrenta“, – atsakydamas į klausimą, ką atsakyti kosmoso pramonės veteranams, kurie pergyvena dėl dabartinės Rusijos būklės, ironizavo D. Rogozinas.

REKLAMA

Rogozino kosminės svajonės

D. Rogozinas pastaruoju metu „džiugina“ vietos žiniasklaidą savo grandiozinių planų kosmoso pramonėje anonsavimu. Balandžio 12-osios, Kosmonautikos dienos išvakarėse, jis pasiūlė „skatinti“ geriausius šalies mokytojus ir kitų profesijų darbuotojus kelionėmis į kosmosą. 

Kiek anksčiau D. Rogozinas taip pat atkreipė visų dėmesį, kuomet pusiau juokais, o pusiau rimtai pareiškė, kad „mes išskrisime į Mėnulį ir patikrinsime, ar buvo ten amerikiečiai“. Vėliau jis pasiūlė pervadinti naują raketą „Fedaracija“ vardu, kad ji turėtų vyrišką vardą, „o ne kaip mergaitės“. 

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų pabaigoje „Roskosmos“ vadas papasakojo apie grandiozinius „Mėnulio kolonizavimo“ planus. 

Jo teigimu, pilotuojami skrydžiai į Mėnulį iš Rusijos prasidės 2029-aisiais, tuomet prasidės ir kompleksiniai palydovo tyrimai, o 2030-aisiais – žmogaus išsilaipinimas. Po 2030-ųjų planuojamas įrengti Mėnulio bazės modulis.

2019-ųjų pradžioje D. Rogozinas žadėjo kosminius aparatus į Mėnulį paleisti jau 2021-aisiais, o iki 2025-ųjų ant Žemės palydovo jau turėtų nusileisti aparatas „Mėnulis-gruntas“. „Ambicingų tikslų nustatymas gali suvienyti sektorių“, – RBK pažymėjo D. Rogozinas.

Tuomet Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pasiūlė „Roskosmos“ vadovybei „mažiau pliurpti apie tai, kur mes skrisim 2030-aisiais ir daugiau dirbti“. 

2016-aisiais „Transparency International“ aptiko D. Rogozino butą Maskvoje, kurio vertė siekia 500 mln. rublių (apie 7,1 mln. eurų). Buvo paskaičiuota, kad jam ir jo šeimai, vertinant oficialias jų pajamas, tokios vertės nekilnojamo turto įsigijimui prireiktų taupyti mažiausiai 50 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų