REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinę Advento dieną, per Kūčias valgoma tradicinė vakarienė. Tai – šeimos laikas. Nors ši vakarienė dabar dažnam tapo tik pasibuvimu su šeimos nariais ir artimaisiais, tačiau už viso to slypi kur kas didesnė reikšmė.

Paskutinę Advento dieną, per Kūčias valgoma tradicinė vakarienė. Tai – šeimos laikas. Nors ši vakarienė dabar dažnam tapo tik pasibuvimu su šeimos nariais ir artimaisiais, tačiau už viso to slypi kur kas didesnė reikšmė.

REKLAMA

Druskininkų miesto Švč. M. Marijos Škaplierinės parapijos klebonas Vaidas Vaišvilas primena, kad Kūčių naktį išsipildė Dievo per pranašus perduotas pažadas atsiųsti žmonės Išganytoją

Kūčios, yra Vigilija, taip vadinamas išvakarių budėjimo prieš didžiąsias šventes laikas. Tačiau Kūčių budėjimas labai iškilmingas, suburiantis visą šeimą iškilmingai vakarienei, po kurios visi einame švęsti Kalėdų nakties Piemenėlių Šv. Mišias sveikindami gimusį kūdikėlį Jėzų. Juk pats Dievas atėjo į mūsų rankas“, – sako kunigas.

Vaidas Vaišvilas kviečia visus apmąstyti ir prisiminti maldą, kuri sukalbama prieš Kūčių vakarienę. Prieš susėdant prie bendro šventinio stalo, visi šeimos nariai persižengnoja ir tuomet vakarienės vadovas arba vyriausias šeimos narys skaito ištrauką iš Evangelijos pagal Luką. 

REKLAMA
REKLAMA

Pateikiame šią ištrauką:

 „Anomis dienomis išėjo ciesoriaus Augusto įsakymas surašyti visus valstybės gyventojus. Toks pirmasis surašymas buvo padarytas Kvirinui valdant Siriją. Taigi visi keliavo užsirašyti, kiekvienas į savo miestą. Taip pat ir Juozapas ėjo iš Galilėjos miesto Nazareto į Judėją, į Dovydo miestą, vadinamą Betliejumi, nes buvo kilęs iš Dovydo namų ir giminės.

REKLAMA

Jis turėjo užsirašyti kartu su savo sužadėtine Marija, kuri buvo nėščia. Jiems tenai esant, prisiartino metas gimdyti, ir ji pagimdė savo pirmgimį sūnų, suvystė jį vystyklais ir paguldė ėdžiose, nes jiems nebuvo vietos užeigoje.

Toje apylinkėje nakvojo laukuose piemenys ir, pakaitomis budėdami, sergėjo savo bandą. Jiems pasirodė Viešpaties angelas, ir juos nutvieskė Viešpaties šlovės šviesa. Jie labai išsigando, bet angelas jiems tarė: „Nebijokite! Štai aš skelbiu jums didį džiaugsmą, kuris bus visai tautai. Šiandien Dovydo mieste jums gimė Išganytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis yra Viešpats Mesijas. Ir štai jums ženklas: rasite kūdikį, suvystytą vystyklais ir paguldytą ėdžiose". Ūmai prie angelo atsirado gausi dangaus kareivija. Ji garbino Dievą, giedodama: „Garbė Dievui aukštybėse, o žemėje ramybė jo mylimiems žmonėms!“ (Lk 2, 1–14)

Po ištraukos iš Evangelijos sukalbama malda.

„Visagali Dieve Tėve, Tu, mus mylėdamas, atsiuntei į pasaulį savo vienatinį Sūnų Jėzų Kristų. Tavo Sūnaus gimimas vargingame Betliejaus tvarte Šventosios Nazareto Šeimos globoje išreiškia Tavo pagarbą šeimai. Tavo Sūnaus kančia, mirtimi ant kryžiaus ir garbinguoju prisikėlimu gimė Bažnyčia – šventoji Tau ištikimų vaikų šeima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gailestingasis Dieve, prieš linkėdami vienas kitam ramybės, atsiprašome už visas mūsų asmenines klaidas ir nuodėmes, kuriomis įžeidėme Tavo begalinį gerumą ir Tavo mylimus žmones, ypač mūsų artimuosius. Atsiprašome už karus, nesantaiką, prievartą ir žiaurumus, už nekaltų žmonių kančias ir vargą.

Gerasis Dieve, laimink tuos mūsų šeimos narius, kurių čia nėra, o mūsų mirusiesiems suteik amžinąjį atilsį.

Meldžiame, padaryk, kad ši brolybės ir meilės vakarienė skatintų mus visada gyventi tikroje vienybėje ir būti Tavo, Dangiškojo Tėvo, šeima drauge su mūsų visų Broliu Jėzumi Kristumi, kurio meilė mums brangi vakar, šiandien ir visada.

Palaimink, Dieve, šias Kūčių stalo gėrybes, kuriomis stiprinsimės šį šventą vakarą Tavo dosnumo dėka per Kristų, mūsų Viešpatį. Amen“.

Po palaiminimo laužomas kalėdaitis, linkima ramybės ir valgoma Kūčių vakarienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų