REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno klinikų medikai jau skaičiuoja perversmą įvykdžiusio gama peilio naudą. Pasak gydytojų, po operacijos naujas kokybiškas gyvenimas dovanotas beveik 200 pacientų. Jie tikina, kad procedūros unikaliu aparatu ne tik neskausmingos, bet ir nepavojingos, o pagydomų ligų spektras didžiulis.

Kauno klinikų medikai jau skaičiuoja perversmą įvykdžiusio gama peilio naudą. Pasak gydytojų, po operacijos naujas kokybiškas gyvenimas dovanotas beveik 200 pacientų. Jie tikina, kad procedūros unikaliu aparatu ne tik neskausmingos, bet ir nepavojingos, o pagydomų ligų spektras didžiulis.

REKLAMA

Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja Loreta Andziulienė sako visai neseniai išgirdo puikią žinią – gama peiliu pašalintas auglys nebeauga. O dar prieš pustrečių metų, po eilinės sveikatos patikros pakitę rodikliai smogė it perkūnas iš giedro dangaus – galvoje navikas, tiesa, nepiktybinis:

„Vienas hormonas stipriai šoktelėjo į viršų – profilaktinis, endokrinologė sako, tai nesijaudinkit, būna toks mazgelis, vaistais greitai sutvarko, ir nusiuntė darytis magnetinio rezonanso, kurio metu paaiškėjo, kad ten ne mazgelis, o menengioma, ir buvau iš karto nusiųsta į Santaros klinikas, kur mane stebėjo dvejus metus.“

Moteris sako sveikata iki tol nesiskundusi, savijauta neblogėjo ir po bauginančios diagnozės. Tačiau ją stebinčių medikų prognozės buvo gąsdinančios. Santaros klinikų medikai pasiūlė operaciją, tačiau ji irgi buvusi rizikinga:

REKLAMA
REKLAMA

„Auglys pradėjo augti ir nebereikėjo laukti jau, nes buvo likę du milimetrai iki akies nervo. Apakimas vienas iš dalykų, tada insulto rizika, kadangi kraujagyslė užspausta buvo, ir dar didelė rizika chirurginės operacijos metu nukraujavimo.“

REKLAMA

Tad moteris kreipėsi į Kauno klinikas – čia jau buvo laukiama itin brangios aparatūros, gama peilio. Loreta tapo viena pirmųjų, sutikusių gegužę gultis po gama peiliu:

„Nemalonu buvo, kai suleido į galvą vaistus nuskausminančius, nes po to dėjo tą rėmą… Truputėlį raminamųjų suleido, tai ten visai man buvo gerai, tik kad tą rėmą reikėjo visą dieną laikyti – o daugiau nei skausmo, nei pykinimo, visai nebuvo, nei baimės jokio nebuvo.“

Dabar jau penkiasdešimtmetį atšventusi vilnietė Loreta viena iš 170 pacientų, kuriems atliktos operacijos gama peiliu, vieninteliu tokiu ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, kai kuriems pacientams prireikė ir kelių procedūrų. Iš viso šiuo medicininiu aparatu jų padaryta 250. Jauniausias pacientas 5-erių vaikas, vyriausias 92-ejų senolis

REKLAMA
REKLAMA

„Mes didžiąją dalį ligų galime gydyti neatverdami kaukolės. Žmogus sekančią dieną gali grįžti į darbą, o jeigu dirbantis, tai gali atvykti netgi tą pačią dieną procedūroms visiškai nenutraukdamas savo darbinės veiklos“, – sako gydytojas neurochirurgas Andrius Radžiūnas.

Medikai sako, kad besišypsantys pacientai geriausias įrodymas, jog priekaištai dėl išleistų milijonų – to verti, perversmą neurochirurgijoje padaręs gama peilis atsiėjo 7 milijonus 4 šimtus tūkstančių eurų.

„Jis jau dabar po metų dvejų atsipirks, jeigu šituos pacientus mes siųstumėm gydytis į užsienį, tai ekonominis grynai variantas, o kitas atsiperkamumo rodiklis, kurį sprendžia gydytojai ir žmonės supranta, kad mūsų žmonės gauna tą gydymą, kuris yra pats geriausias ir reikalingiausias“, – pasakoja neurochirurgijos klinikos vadovas Arimantas Tamašauskas.

Pacientų eilė netrumpėja. Pati procedūra trunka nuo 15 minučių iki kelių valandų. Ligonis gauna itin mažai spindulių. Operacijos metu nesužalojami sveikieji audiniai, o po jos nebelieka infekcijos rizikos. Gama peilis naudojamas šalinant ne tik onkologinius darinius, bet ir gydant Parkinsono ligą, degeneracines ligas, kraujagyslių pakitimus ar epilepsiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų