REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje daugėja moterų, kurios tikina – krūtų implantai vos nesugriovė joms gyvenimo. Mat po sprendimo pasitobulinti save silikonu, joms pradėjo reikštis patys įvairiausi sveikatos negalavimai – pradedant alergijomis, baigiant plaukų slinkimu ar suvis dingusia energija. Lietuvos plastikos chirurgai jų išsakytų simptomų su implantais nesieja, nors pripažįsta, kad yra nedidelė galimybė, kad toks pasitobulinimas gali sukelti net vėžį.

Šalyje daugėja moterų, kurios tikina – krūtų implantai vos nesugriovė joms gyvenimo. Mat po sprendimo pasitobulinti save silikonu, joms pradėjo reikštis patys įvairiausi sveikatos negalavimai – pradedant alergijomis, baigiant plaukų slinkimu ar suvis dingusia energija. Lietuvos plastikos chirurgai jų išsakytų simptomų su implantais nesieja, nors pripažįsta, kad yra nedidelė galimybė, kad toks pasitobulinimas gali sukelti net vėžį.

REKLAMA

„Būkit geros, merginos, nesidėkit krūtų implantų. Aš noriu pasidalinti, kaip krūtų implantai sužalojo mano imunitetą ir kiek žalos jie padarė mano sveikatai“, – tokiais žodžiais Simona stengiasi atkreipti kitų moterų dėmesį savo sukurtoje „Facebook" grupėje „Krūtų implantų liga. Detoksikacija ir edukacija“.

Pasak jos, apie tikrąją krūtų pasigražinimo kainą viešai beveik nešnekama. Implantus įsidėti moteris nusprendė, kaip ir daugelis kitų, dėl to, kad norėjo labiau patikti vyrams bei pasitikėti savimi. Vėliau ji ištekėjo, pagimdė tris vaikus. Kurį laiką apie implantus buvo net pamiršusi. Kol pradėjo šlyti sveikata:

REKLAMA
REKLAMA

„Visą laiką buvau pavargusi. Labai stiprus nuovargis. Plaukų slinkimas. Mano plaukai kuokštais slinkdavo. Nereikėdavo net šukų. Įdėdavau ranką į galvą ir galėdavau išimti kuokštą plaukų. Atminties praradimas. Pradėjau pamiršt dalykus. Pamiršdavau paimti vaiką iš mokyklos.“

REKLAMA

Ji nusprendė krūtų implantus išsiimti. Sveikata, pasak moters, iš karto susitvarkė.

Panaši ir kaunietės Ingos istorija:

„Ilgus metus svarsčiau – ar tai yra protinga taip pasigražinti. Ar tai nėra kažkokios tai psichologinės problemos.“

Po trečiojo gimdymo pakitusi krūtinė moteriai padėjo apsispręsti. Inga mąstė – esą jei egzistuoja galimybė save šiek tiek patobulinti, kodėl gi nepabandžius? Klausinėjo ir krūtų implantus nešiojančių draugių – ar jos po operacijos patogiai jaučiasi? Visos tikino –  jokių papildomų problemų padidintos krūtys tikrai nesukelia.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar šio sprendimo ji gailisi. Iš karto po operacijos moteris jautėsi prastai. Tačiau net ir randams sugijus bloga savijauta niekur nedingo:

„Paskutiniu metu triko mėnesinės, nemiegojau, naktį prabusdavau. Naktimis sąnarių skausmai, dienomis sąnarių skausmai, nebežinojau, nei kur kreiptis.“

Neturint jėgų nebedžiugino ir chirurgo skalpeliu patobulintos formos. Viena draugė papasakojo apie krūtų implantų ligą. Iš pradžių Inga netikėjo, kad dėl savijautos kalti implantai. Tik pamačius internete sklindančias kitų moterų istorijas, suprato, kad galbūt dėl visų bėdų išties kaltos prieš trejus metus patobulintos krūtys:

„Negali tu nepatikėti, kai viena ir kita, ir trečia ir ketvirta kalba lygiai tuos pačius žodžius, kuriais galėtum apibūdinti savo simptomus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krūtis susimažinti pasaulyje nusprendžia vis daugiau moterų. Ir jos tikina, kad po eksplantacijos akimirksniu pradeda jaustis geriau.

Tai įtikino ir Ingą. Moteris per didelius vargus surado jai implantus išimti sutikusį mediką Lietuvoje. Nors jau svarstė apie vykimą ir į Ukrainą.

Nukentėjusios nuo krūtų implantų ligos tikina, kad norint atsikratyti simptomų, būtina išimti ir implantą, ir jį supančią kapsulę. Tačiau dauguma medikų šio susirgimo nepripažįsta, todėl atlikti sudėtingą išėmimo operaciją atsisako. Simonos sukurtoje socialinio tinklo „Facebook" grupėje viena moteris išsiimti implantus ruošiasi Tailande, kita planuoja vykti operuotis į Ukrainą. O štai medikai tikina – kol kas nėra jokių aiškių įrodymų, kad implantų liga egzistuoja.

REKLAMA

„Ji nėra moksliškai patvirtinta. Apie ją yra kalbama, tačiau nėra jokių mokslinių tyrimų, kad ji yra įrodyta, kad būtent tai yra kaipo ligos pavadinimas. Tai daugiau tarp pacientų sklandantys pamąstymai ir taip toliau“, – sako plastikos chirurgė Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė.

Esą kai kurios moterys pradeda skųstis simptomais, kuriuos sunku paaiškinti – kamuoja pakilusi temperatūra ar įvairios alergijos. Tačiau bent jau kol kas, anot medikų, susieti tai su implantais neįmanoma. Tiesa, medikai pripažįsta, kad nedidelei daliai krūtų implantai sukelia vėžį.

„Limfoma, kurią gali sukelti implantas ar bet kuris kitas svetimkūnis, lygiai taip pat kaulinės. Metalinė plokštelė, kuri naudojama kaulo sintezės metu. Bet procentaliai tai yra labai mažas procentas. Realiai iš milijono pacientų – vos ne vienas atvejis“, – pasakoja G. Stundžaitė-Baršauskienė.

REKLAMA

Moterys, kurias galimai kamuoja krūtų implantų liga, taip pat tikina, kad jų kūną smarkiai užkrečia pats iš silikono pagamintas implantas. Esą silikone pilna visko – nuo švino iki acetono. Tačiau chemijos mokslų daktaras Albinas Žilinskas tikina – silikone tokių medžiagų nėra. Jis organizmui esą visiškai saugus.

„Tai tegu tos moterys eina į virtuvę ir išmeta lauk visas silikonines keptuves. Nes medžiaga tai ta pati. Nes kai kepa blynus, mėsą ar dar kažką, tai kažkaip nesinuodija. Šiaip, jeigu tas dalykas, ta medžiaga, padaryta kokybiškai, ir tam skirta, kaip sakant, medicininiam tikslams, tai viskas ten tvarkoj“, – teigia chemijos mokslų daktaras Albinas Žilinskas.

Tačiau Jungtinėse Amerikos Valstijose yra keletas plastikos chirurgų, tikinančių, kad krūtų implantų liga egzistuoja. Taip pat internete kone kasdien daugėja savo implantus išsiėmusių ir, anot jų, vėl gyvenimo džiaugsmą atradusių moterų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų