REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per didžiąsias metų šventes nuo įvairių patiekalų ir gėrimų lūžtantys stalai – daugelio lietuvių realybė. Vis dėlto gydytojai pataria išlikti budriems – besaikis valgymas ir lėbavimas gali baigtis ne tik lengvais negalavimais, bet ir ligoninės palatoje.

Per didžiąsias metų šventes nuo įvairių patiekalų ir gėrimų lūžtantys stalai – daugelio lietuvių realybė. Vis dėlto gydytojai pataria išlikti budriems – besaikis valgymas ir lėbavimas gali baigtis ne tik lengvais negalavimais, bet ir ligoninės palatoje.

REKLAMA

Šeimos gydytojo Valerijaus Morozovo teigimu, sunku būtų išskirti kažkokius itin riziką keliančius šventinius patiekalus ar jų derinius. Tačiau kartu pabrėžia, kad kai yra pamirštamas saikas, rizikinga tampa tiek persivalgyti, tiek persigerti, tiek viską sumaišyti.

„O kai saiko jau nėra, žalojamas visas organizmas. Tada galima ir sumaišyti įvairaus maisto, ir persivalgius dar suvartoti alkoholio, kurio dažnai linkstama padauginti“, – konstatavo jis.

Medikų teigimu, vienas pavojingesnių derinių – alkoholio ir riebaus maisto. Kalbėdamas apie rimtesnius organinius sveikatos sutrikimus V. Morozas patvirtino, kad vienas tokių pažeidimų – ūminis kasos uždegimas, kitaip vadinamas pankreatitu.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir čia yra rizikingas tiek alkoholio, tiek riebaus maisto vartojimas. Jei viską iš eilės dedame į burną nelabai žiūrėdami, užgeriame dideliu kiekio alkoholio, kasai tenka didelė apkrova, gali prasidėti uždegimas, dėl kurio atsiduriama ir ligoninėje. Visgi tai jau daugiau kraštutiniai atvejai“, – kalbėjo specialistas.

REKLAMA

Tačiau jis skubėjo pabrėžti, kad nereikia prieiti ir iki kasos uždegimo, mat blogai pasijauti galima ir tiesiog persivalgius.

„Matyt, mūsų užstalės vartojimo kultūra yra tokia, kad nemokame kitaip – daug visko vartojame, mažai judame, o tai bet kuriuo atveju nepriveda prie gero. Tad dažnai nebūtinai reikia prieiti prie kasos ir kepenų pažeidimų, kad užstalės vaišės turėtų žalingos įtakos sveikatai“, – konstatavo gydytojas.

Kada alkoholiui ant stalo – ne vieta

Prakalbus apie galimai daugiau ir mažiau žalingus alkoholinius gėrimus, V. Morozovas priminė, kad pagal Lietuvoje dabar galiojančias nuostatas bet koks alkoholio kiekis jau yra žalingas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vis dėlto net jei kalbama apie alkoholio skanavimą, ragavimą kartu su maistu, nėra jokio skirtumo, kokio jis bus stiprumo. Ar tai bus vyno taurė, alaus stiklinė, stiklas viskio – tol, kol jį vartojame šalia maisto, paragavimui, viskas yra gerai.

Jeigu jau atsiranda poreikis riboti išgeriamo alkoholio kiekį, seniausiai yra peržengtas ragavimo laiptelis ir pereinama prie žalingo vartojimo. Jeigu jau reikia save tvardyti, valdyti, kad užstalės dalyviai prisimintų šventę iki galo, alkoholio išvis neturėtų būti. Kai atsiranda poreikis gerti alkoholį dėl apsvaigimo, šioje vietoje reikėtų sustoti. Čia jau baigiasi estetinis pasitenkinimas juo ir prasideda priklausomybė ir žalingas vartojimas“, – įspėjo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jam antrindamas klinikinis toksikologas, psichoterapeutas Tomas Vilius Kajokas pabrėžė, kad skirtingo stiprumo alkoholio maišymas savaime didesnio blogumo nesukelia.

„Pavyzdžiui, jei kai žmonės ima gerti maišydami alų ir degtinę, tai galų gale lemia ne tai, kad išgeria daug nesveiko mišinio, o išgeriamas bendras didelis alkoholio kiekis. Visiškai nėra svarbi alkoholio rūšis, o pats faktas, kiek išgeriama. Į alaus bokalą įpylus 100 ml degtinės ir suvartojus jį per pusvalandį, per trumpą laiką yra suvartojama net 6,5 vienetai alkoholio, kas jau gali būti pavojingas kiekis“, – aiškino jis.  

Tačiau kartu gydytojas atkreipė dėmesį, kad gazuoti gėrimai truputėlį pagreitina alkoholio rezorbciją (įsiurbimą į kraują).

REKLAMA

„Stebuklingų“ patarimų neturi

V. Morozovas, paklaustas apie paplitusius patarimus prieš sėdant prie stalo išgerti stiklinę vandens (neva ji padės nepersivalgyti ir neprisigerti), patikino, kad nesant saiko jokie „stebuklingi“ metodai nepadės.

„Jei kalbame apie alkoholio vartojimą, jokio skirtumo, ar prieš tai išgersime stiklinę vandens ar aliejaus, suvartosime angliuko ar „Smectos", visų pirma reikia sumažinti suvartojamo alkoholio kiekį.

Kalbant apie persivalgymą, būdus mažinti suvartojamo maisto kiekį, vėlgi reikia suvokti, kad su saiku galima leisti sau paragauti visko. Tačiau kartu reikia suvokti, jei ypač turima kokių sveikatos problemų, tiek suvalgę torto gabalėlį, tiek išgėrę šampano taurę teks mokėti savo sveikatos sąskaita“, – aiškino šeimos gydytojas.

REKLAMA

Gydytojas pridūrė, kad jei jau valgoma, būtinai reikia nepamiršti pašokti, pajudėti.

„Jei jau atsirado kokių virškinimo problemų, iš esmės yra du būseną galintys palengvinti dalykai – pakankamas skysčių vartojimas ir judėjimas. Jei jau pradeda strigti virškinimas, jaučiamės pilni, paprasčiausias patarimas – pakilti nuo stalo“, – patarė pašnekovas.

Anot V. Morozovo, nestinga įsivaizduojančių, kad esama stebuklingos tabletės, kurią išgėrus bus galima valgyti tiek, kiek norisi.

„Deja, taip tikrai nebus. Kažkokių papildomų preparatų vartojimas, vargu, ar duos labai daug sveikatos, jei vis tiek bukai užkimšime žarnyną maistu“, – pastebėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojo teigimu, nereikia vos pasijutus blogai prie stalo skubėti ieškoti medikų pagalbos.  

„Jei yra simptomai, kuriuos galima įveikti įprastais metodais, tai vertėtų naudoti juos. Tačiau jei silpnumas nepraeina, vargina stiprus pilvo skausmas, vėmimas, kurio nepavyksta sustabdyti, atsiranda sąmonės pritemimo požymių, reikėtų kreiptis patarimo į medikus“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų