REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėja pagrasino vėl pradėti vadinti JAV prezidentą Donaldą Trumpą „senu nuokvaka“, taip priversdama nuogąstauti dėl galimo žodžių karo atsinaujinimo artinantis jos nustatytam derybų terminui.

Šiaurės Korėja pagrasino vėl pradėti vadinti JAV prezidentą Donaldą Trumpą „senu nuokvaka“, taip priversdama nuogąstauti dėl galimo žodžių karo atsinaujinimo artinantis jos nustatytam derybų terminui.

REKLAMA

Pchenjanas davė Amerikai laiko iki šių metų pabaigos pasiūlyti jam naujų nuolaidų įstrigusiose derybose dėl denuklearizacijos ir yra sakęs, kad suks „nauju keliu“, jei nesulauks nieko priimtina.

D. Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas 2017 metais buvo įsitraukę į abipusių įžeidimų ir grasinimų karą, dėl kurio buvo smarkiai išaugusi įtampa, bet 2018-aisiais pradėjo diplomatiją draugiškiems santykiams atnaujinti.

Tačiau denuklearizacijos derybos įstrigo vasario mėnesį žlugus abiejų lyderių susitikimui Vietnamo sostinėje Hanojuje.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį komentuodamas JAV ir Šiaurės Korėjos santykius NATO viršūnių susitikimo kuluaruose D. Trumpas nurodė, kad Vašingtonas vis dar neatmeta karinių veiksmų galimybės.

REKLAMA

„Jam tikrai patinka leisti raketas, tiesa? Štai kodėl jį vadinu „raketininku“, – sakė D. Trumpas, pavartodamas 2017-aisiais dažnai kartotą Kim Jong Uno pravardę.

„Turime kaip niekad galingą kariuomenę ir, be abejo, esame galingiausia šalis pasaulyje. Tikiuosi, kad mums niekada neteks jos panaudoti, bet prireikus – panaudosime“, – NATO susitikime pridūrė JAV prezidentas.

Pchenjanas ketvirtadienį vakare sureagavo griežtai. Užsienio reikalų viceministrė Choe Son Hui sakė, kad šie komentarai buvo išsakyti „be pagarbos... aukščiausiajai vadovybei“.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei tuo siekta skelbti posakių, primenančių tas dienas vos prieš dvejus metus, kai buvo kariaujamas žodžių karas,... tai bus labai pavojingas iššūkis“, – sakoma jos pareiškime, kurį paskelbė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Paminėjusi D. Trumpo vardą ir pavartodama Kim Jong Uno anksčiau dažnai kartotą įžeidimą, viceministrė sakė, kad tai „tikrai reikia diagnozuoti kaip seno nuokvakos silpnaprotystės atkrytį“.

KCNA, garsėjanti įmantria ir kartais senamadiška kalba, buvusį JAV prezidentą George'ą W. Bushą yra pavadinusi „ne visai iškepusiu žmogumi“, buvusią Pietų Korėjos prezidentę Park Geun-hye – „klastinga prostitute“, o buvusį JAV prezidentą Baracką Obamą – jos „sąvadautoju“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėjos Liaudies armijos generalinio štabo viršininkas Pak Jong Chonas trečiadienį komentuodamas D. Trumpo pasisakymus NATO susitikime perspėjo, kad „jeigu JAV panaudos ginkluotas pajėgas prieš KLDR [Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką], mes taip pat imsimės skubių atitinkamų veiksmų bet kuriuo lygiu“. 

Pak Jong Chonas pareiškė esąs nusivylęs D. Trumpo požiūriu ir pridūrė, kad „ginkluotųjų pajėgų naudojimas nėra tik JAV prerogatyva“.

Pchenjanas pastarosiomis savaitėmis, artėjant metų pabaigos terminui ir Kim Jong Uno naujametinei kalbai sausio 1-ąją, visuomet tampančiai politiškai svarbiu įvykiu šioje izoliuotoje valstybėje, paskelbė ir kitų griežtėjančio tono pareiškimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų