REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių  užregistruoti 845 kirmėliniai susirgimai, iš kurių 557 (66 proc.) – enterobioze.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių  užregistruoti 845 kirmėliniai susirgimai, iš kurių 557 (66 proc.) – enterobioze.

REKLAMA

Lyginant su praėjusiais metais sergamumo enterobioze rodiklis sumažėjo beveik ketvirtadaliu (18 proc.).Pasak ULAC gydytojos epidemiologės Aušros Bartulienės, tikroji situacija nėra žinoma, nes enterobiozė vaikams diagnozuojama atsitiktinai arba tiriant vaiką prieš pradedant lankyti vaikų ugdymo įstaigą.    

Enterobiozė yra kirmėlinė liga, kurią sukelia Enterobius vermicularis arba spalinės. Pagrindinis ligos simptomas yra išeinamosios angos, tarpvietės niežulys, dažniausiai varginantis naktį, todėl ligonis blogai miega, būna irzlus, nervingas, sumažėja darbingumas, pasiekimai moksle.Infekcijos šaltinis yra enterobioze sergantis žmogus.

Užsikrečiama, kai spalinių kiaušinėliai nuo rankų, užterštos aplinkos per burną patenka į žarnyną. Dažniausiai užsikrečia ir serga ikimokyklinio amžiaus vaikai ir pradinių klasių mokiniai, kurie neturi reikiamų higienos įgūdžių ir yra imlesni infekcijai. Glaudus buitinis kontaktas, bendri žaislai, stalai, suolai bei spalinių kiaušinėlių atsparumas (aplinkoje išlieka gyvybingi apie mėnesį) – tai palankūs veiksniai enterobiozės greitam plitimui vaikų kolektyvuose bei šeimose.

REKLAMA
REKLAMA

„Siekiant išvengti užsikrėtimo, sustabdyti infekcijos plitimą veiksmingiausia priemonė yra gera rankų higiena.  

Rankas būtina plauti su muilu ir šiltu vandeniu po naudojimosi tualetu, pakeitus sauskelnes, prieš maisto ruošimą, valgį. Nagai turi būti visada trumpi, švarūs.

REKLAMA

Svarbi viso kūno, viršutinių, apatinių drabužių, lovos baltinių, rankšluosčių švara. Būtina dažnai drėgnu būdu valyti patalpas, ypač – miegamąsias patalpas, siurbti ar drėgnu būdu valyti kilimus, su vandeniu ir muilu nuplauti vaikų žaislus.Sergančiajam patartina nakčiai užsimauti apglundančias kelnaites, kad ant patalynės nepatektų kirmėlių ir jų kiaušinėlių.

Ryte kelnaites nuplikinti karštu vandeniu ir išskalbti. Kiekvieną rytą šiltu vandeniu ir muilu gerai nusiplauti sėdmenis, šlaunis ir rankas. Karštu vandeniu plauti tualeto unitazą, vonią ir panaudotus naktinius puodus. Po gydymo patariama pakeisti lovos tekstilę ir ją išskalbti aukštesnėje nei 60 ° C temperatūroje“, – pažymėjo A. Bartulienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų