REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai informuoja, kad praėjusią savaitę sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) padidėjo visose apskrityse.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai informuoja, kad praėjusią savaitę sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) padidėjo visose apskrityse.

REKLAMA

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 48-ąją savaitę užregistruotas Telšių apskrityje, didžiausias – Kauno apskrityje.

NVSC duomenimis, per savaitę sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis Lietuvoje padidėjo nuo 51,8 iki 61,9 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

Lapkričio 25–gruodžio 1 d. visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyta 10 asmenų (iš jų 6 vaikai), vienas asmuo buvo gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Nors sergamumas didėja, visgi jis yra mažesnis nei pernai tokiu pačiu metu. Praėjusio gripo sezono (2018–2019 m.) tą pačią savaitę bendras sergamumo rodiklis siekė 80,7 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad gripo epidemiją rekomenduojama skelbti, kai bendras sergamumo rodiklis siekia 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

Gripas ir ŪVKTI. Kaip atskirti?

Užsikrėtusieji gripo virusu suserga staiga (vidutiniškai per 48 val.), kenčia nuo aukštos temperatūros (didesnės nei 38 °C), sauso kosulio, gerklės, galvos ir raumenų skausmo, nuovargio ir silpnumo. Kartais sergant gripu atsiranda šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

REKLAMA

Tuo metu su gripu dažnai painiojamomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis užsikrėtę žmonės paprastai nesiskundžia aukšta temperatūra, ligos simptomus pajaučia ne staiga, o palaipsniui, skundžiasi sloga (užgulta nosimi), lengvu iki vidutinio sunkumo gerklės skausmu, nedideliu krūtinės diskomfortu, bendru silpnumu ir nuovargiu.        

Nuo gripo apsaugo skiepai

Primename, kad nemokamai nuo gripo skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys.

Gydytojo infektologo prof. habil. dr.  Alvydo Laiškonio teigimu, šiuo metu nuo gripo besiskiepijantys vyresni nei 35 metų amžiaus žmonės, ypač sergantys lėtinėmis ligomis, turėtų nepamiršti pasiskiepyti ir nuo plaučių uždegimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Na, galima sakyti, skiepas nuo gripo – į vieną ranką, o nuo plaučių uždegimo – į kitą. Taip galima jaustis pilnai apsisaugojus nuo šių grėsmingų šaltojo sezono susirgimų“, – sakė medikas.

A. Laiškonio pastebėjimu, nors plaučių uždegimas yra grėsmingiausia gripo komplikacija, plaučių uždegimo sukėlėjas nėra toks pats kaip gripo.

„Nereikia pamiršti, kad kiekviena gydymo įstaiga yra kolonizuota įvairiais mikroorganizmais, tarp jų – ir plaučių uždegimo sukėlėju. Tad teisinga todėl labai teisinga būtų pasiskiepyti ir nuo gripo, ir plaučių uždegimo vakcina“, – sakė jis.

Profesorius neslėpė, kad šiandien viešai apie šį skiepą kalbama per mažai: „Ši vakcina yra kiek užmiršta, o tikrai galėtų efektyviai padėti tiek suaugusiems, tiek vaikams.“

Visą tv3.lt interviu su profesoriumi A.Laiškoniu apie gripo vakcinas, virusą bei sergamumą, gali skaityti čia. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų