REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Negyvą kūdikį pagimdžiusi moteris teisme įrodė, kad Santaros klinikų Vilniuje medikai neužtikrino tinkamo jo būklės stebėjimo ir prisiteisė iš ligoninės 10 tūkst. eurų žalos atlyginimą.

Negyvą kūdikį pagimdžiusi moteris teisme įrodė, kad Santaros klinikų Vilniuje medikai neužtikrino tinkamo jo būklės stebėjimo ir prisiteisė iš ligoninės 10 tūkst. eurų žalos atlyginimą.

REKLAMA

Bylos duomenimis, moteris 2015 metų vasarį kreipėsi į ligoninę, nes jautė negausų vaisiaus vandenų tekėjimą, be to, parą nejautė vaisiaus judesių. 

Ligoninėje jai apie 7.49 val. be kitų dalykų diagnozuotas priešlaikinis vaisiaus vandenų nutekėjimas, ūminė vaisiaus hipoksija – deguonies trūkumas. Gimdyvė 8.13 val. paguldyta į ligoninę, o į gimdyklą atvesta 8.50 val. Jai atlikta kardiotokograma, 9 val. gimdymo istorijoje užfiksuota, kad vaisiaus širdies veikla nestebima bei konstatuota jo mirtis. Tą patį vakarą moteris pagimdė negyvą kūdikį.

Nustatyta, kad kūdikis mirė dėl ūmaus motinos – vaisiaus kraujotakos sutrikimo, esant virkštelės apsisukimui aplink savo ašį, o vaisiaus mirties priežastis buvo neišvengiama.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus tyrimą nustatyta, kad gydytoja netinkamai įvertino atliktos kardiotokogramos duomenis ir laiku neužtikrino vaisiaus būklės nuolatinio stebėjimo.

REKLAMA

Pirmosios instancijos teismas ieškinį atmetė, nurodęs, kad vaisiaus būklė stebima nebuvo dėl objektyvių priežasčių ir šis laikas buvęs itin trumpas.

Ieškovė šį sprendimą apskundė, argumentuodama, kad diagnozavus vaisiui didelę grėsmę uždusti, jokia pagalba jai nebuvo teikiama beveik valandą, todėl yra pagrindas konstatuoti, kad nebuvo dėtos maksimalios pastangos, nesiimta visų galimų ir reikalingų priemonių tam, kad būtų išsaugota vaiko gyvybė.

Lietuvos apeliacinis teismas į moters skundą atsižvelgė ir šį mėnesį pripažino, kad šioje situacijoje svarbi buvo kiekviena minutė.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsižvelgiant į paminėtas aplinkybes, t. y. kuomet jau iki 8.13 val. tapo žinoma, kad vaisiui yra didelė rizika uždusti, tačiau apeliantė į gimdyklą buvo atvesta tik 8.50 val., teisėjų kolegijos vertinimu, spręsti, kad atsakovė tuo laikotarpiu elgėsi rūpestingai, atidžiai ir operatyviai ėmėsi veiksmų, taip bandant išvengti neigiamų pasekmių, šiuo konkrečiu atveju, pagrindo nėra“, – teigiama Apeliacinio teismo sprendime.

„Manytina, kad kiekvienas protingas, atidus ir rūpestingas asmuo, ypač asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantis asmuo, turi suprasti, jog nustačius tokią diagnozę, iš esmės yra svarbi kiekviena minutė ir bet koks delsimas gali sukelti pasekmes, kurių ištaisyti nebebus galima“, – teigia teisėjų kolegija.

Teismas nesutiko su pirmosios instancijos teismo vertinimu, kad laikas, kai gimdyvė nebuvo stebima, buvo trumpas.

Todėl teismas iš dalies tenkino moters ieškinį ir priteisė jai 10 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti vietoje prašytų 30 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų