REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisme šiuo metu nagrinėjamas už sugyventinio nužudymą devyneriems metams nuteistos ukmergiškės Lauros Kaminskaitės apeliacinis skundas. Nuolatinį vyro smurtą kentusi moteris sykį pabandė apsiginti po ranka pasipainiojusiu peiliu.

Teisme šiuo metu nagrinėjamas už sugyventinio nužudymą devyneriems metams nuteistos ukmergiškės Lauros Kaminskaitės apeliacinis skundas. Nuolatinį vyro smurtą kentusi moteris sykį pabandė apsiginti po ranka pasipainiojusiu peiliu.

REKLAMA

Vieno dūrio pakako, kad vyras mirtų, o L. Kaminskaitei tektų leisti dienas už grotų. Savo kaltės neneigianti moteris nebando išsisukti nuo bausmės, bet siekia, kad ši būtų sušvelninta.

Už nužudymą Lietuvoje yra baudžiama nuo 8 iki 20 metų arba įkalinimu iki gyvos galvos. Taip įrašyta Baudžiamojo kodekso 129 straipsnyje. Bet, pasirodo, yra tam tikrų išimčių, kurios suteikia viltį žmogžudžiams tikėtis švelnesnės nei numatyta minimali bausmės.

Priklauso nuo teismo malonės

L. Kaminskaitės advokatas Dainius Dargevičius naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad esminis apeliacinio skundo motyvas yra toks, kad žemesnės instancijos teismas neįvertino paties nukentėjusiojo (nužudyto sugyventinio aut. past.) veiksmų moters atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Remiamės ne liudijimais, o teismų nuosprendžiais. 2014-siais, 2015-siais ir 2017 metas tas asmuo buvo teistas už smurtą prieš L. Kaminskaitę. To žemesnės instancijos teismas nagrinėdamas bylą neįvertino.

REKLAMA

Mano klientė parodė, kad ją sugyventinis puolė ir tą lemtingą 2018 m. rugsėjo 15-sios vakarą. Ji jau turėjo skaudžios patirties, todėl galvojo, kad ir vėl bus sumušta. Jos veiksmas peiliu buvo gynyba“, – pasakojo advokatas.

D. Dargevičius pabrėžė, kad apeliaciniame skunde prašoma pripažinti L. Kaminskaitę kalta dėl nužudymo ir laikyti, kad nusikalstamą veiką ji padarė peržengdama būtinosios ginties ribas:

„Bet tuo pačiu siekiame, kad būtų pripažintos jos atsakomybę lengvinančios aplinkybės. Kaip, pavyzdžiui, mano jau minėtas provokuojantis ir pavojingas nukentėjusiojo elgesys jos atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Jei yra nužudomas žmogus, tai bet kuriuo atveju reiškia, kad buvo peržengta ta būtinosios ginties riba. Bet jai gali būti paskirta švelnesnė bausmė, kai yra atitinkamos lengvinančios aplinkybės. Tačiau jas turi įvertinti teismas.

Už nužudymą skiriama bausmė gali būti mažesnė nei Baudžiamajame kodekse numatytas minimumas. Čia jau teismui palikta erdvė vertinti, kiek mažiau gali arba negali būti skiriama. Viskas priklauso nuo teismo malonės.“

Teismų praktika

Teismų praktikoje yra pavyzdžių, kai už nužudymą skiriama švelnesnė nei numatyta įstatyme bausmė. Vienas tokių sprendimų buvo priimtas dar 2006 metais byloje, kuri labai panaši į L. Kaminskaitės atvejį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada teisiamųjų suole atsidūrė mažametį sūnų auginanti moteris, kuri nužudė savo vyrą. Jai buvo skirta penkerių metų įkalinimo bausmė.

Tokios bausmės ji sulaukė, nes tuomet teismas atsižvelgė į konfliktiškus vyro ir moters santykius, į nukentėjusio elgesį su kaltininke ir jos mažamečiu sūnumi. Maža to, tą lemtingą dieną jis pats atvyko į kaltinamosios namus ir sukėlė konfliktą, kuris pasibaigė mirtimi.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų