REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena geriausių plaukų priežiūros eksperčių atskleidė, kad paplitusios plaukų ir galvos odos problemos, dėl kurių kenčia moterys, gali būti siejamos su dehidratacija ir hormonų pusiausvyros sutrikimais, rašoma dailymail.co.uk.

Viena geriausių plaukų priežiūros eksperčių atskleidė, kad paplitusios plaukų ir galvos odos problemos, dėl kurių kenčia moterys, gali būti siejamos su dehidratacija ir hormonų pusiausvyros sutrikimais, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA

Trichologė Simone Lee iš Perto, Australijos sako, kad plaukų slinkimą gali sukelti staigūs hormonų pokyčiai, o niežinčios galvos odos priežastis gali būti ilgalaikės dehidratacijos ir prastos mitybos požymis.

S. Lee „Daily Mail Australia“ pasakojo, kad plaukų stiprumas ir gyvybingumas yra tiesiogiai susiję su bendra sveikatos būkle, bei atskleidė nuostabių žvilgančių plaukų paslaptį – viskas priklauso nuo mitybos.

Sausa, niežtinti galvos oda atsiranda tada, kai odai ilgą laiką trūksta drėgmės. S. Lee sako, kad galvos odos dehidrataciją sukelia daugelis faktorių, įskaitant perteklinį šalto oro ar oro kondicionieriaus poveikį, dažną karštų plaukų formavimo priemonių naudojimą, nepakankamą vandens suvartojimą ir prastą mitybą.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyvybei esminis dalykas yra pakankamas kiekis vandens – du trečdaliai mūsų odos audinių yra sudaryti iš vandens.“ – sako ji. – „Žmogaus kūnas kasdien praranda maždaug du litrus kūno skysčių, kuriuos reikia kompensuoti geriant vandenį ir vartojant kitus skysčius.“

REKLAMA

Per dieną išgėrus bent du litrus vandens plaukai ir galvos oda gaus pakankamai skysčių, todėl nebus pleiskanų ir niežėjimo. Išsausinti ir sudirginti odą taip pat gali cinko trūkumas, todėl rekomenduojama daugiau valgyti moliuskų, ankštinių daržovių, vaisių ir riešutų.

Sausos galvos odos priežastis taip pat gali būti dermatitas, egzema, pleiskanos ir hormonų pusiausvyros sutrikimai – šias problemas reikėtų spręsti pasikonsultavus su kvalifikuotu gydytoju ar dermatologu.

PLONI IR SLENKANTYS PLAUKAI

Moterų tarpe pati dažniausia plaukų slinkimo priežastis yra androgeninė alopecija, dar vadinama moteriškuoju plaukų plonėjimu. Moterims alopecija dažniausiai kyla dėl genetinių priežasčių, o plaukai pirma išplonėja pakaušyje, kai tuo tarpu virš kaktos jų linija nepakinta. Tačiau hormonų pusiausvyros sutrikimai yra dar viena dažna plaukų slinkimo priežastis moterims.

REKLAMA
REKLAMA

Sekso hormono dihidrotestosterono (DHT) perteklinė gamyba sąlygoja galvos odoje esančių plaukų folikulų susitraukimą, o dėl to pradeda augti plonesni plaukai ir dažnai nuslinkę plaukai nebeatauga. Laimei, hormonų sukeliamą androgeninę alopeciją galima gydyti receptiniais vaistais bei hormonų pusiausvyrą atstatančiais kremais, kurie mažina plaukų folikulus pasiekiančio ir jų plonėjimą sukeliančio DHT hormono kiekį.

Kadangi plaukai yra sudaryti iš baltymo keratino, jei jūsų mityboje trūksta baltymų ir aminorūgščių, dėl to taip pat gali imti slinkti plaukai. Plaukų keratino gamybai reikalingos keturios pagrindinės aminorūgštys – cisteinas, lizinas, argininas ir metioninas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš šių aminorūgščių lizinas ir metioninas laikomos pagrindinėmis, o tai reiškia, kad jos nesiformuoja kūne, bet jas reikia gauti su maistu.“ – sako S. Lee. Ji rekomenduoja kasdienę baltymų dozę papildyti liesa mėsa, pavyzdžiui, vištiena, žuvimi, jautiena, kiauliena ar ėriena, bei kitais gyvuliniais ir pieno produktais – kiaušiniais, pienu, sūriu ir jogurtu.

PLAUKŲ IŠKRITIMAS Vidutiniškai plaukų augimo ciklas tęsiasi nuo trejų iki penkerių metų, o per mėnesį plaukas paauga maždaug 1,2 cm, tačiau tam tikros ligos ar intensyvios gydymo terapijos, pavyzdžiui, chemoterapija, gali šį procesą labai sutrikdyti, todėl plaukai gali slinkti kuokštais arba kurį laiką gali visai neaugti.

REKLAMA

Staigus plaukų iškritimas, moksliškai vadinamas telogenų efluviumu – tai viena iš laikino plaukų praradimo rūšių, kurią sukelia stresas ar trauminės patirtys.

Staigūs, drastiški svorio ar mitybos pokyčiai, tam tikri vaistai, tolimos kelionės ar perteklinis ultravioletinių spindulių poveikis taip pat gali sukelti plaukų slinkimą. Plaukų augimo ciklą sureguliuoti ir sustiprinti nusilpusius plaukus gali padėti didesnis geležies suvartojimas po staigaus šoko ar traumos.

Daug geležies yra raudonojoje mėsoje, tamsiai žaliose daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose ir lapiniuose kopūstuose, lęšiuose, žuvyje ir juodajame šokolade.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų