REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš kalėdinio kaimelio prie šventinės eglės atributų – karštas vynas. Prekiauti juo prieš penkerius metus leido net Vilniaus katedros šeimininkai. Tačiau ši tradicija veikiausiai nutrūks su paskutiniais šių metų laiko dūžiais.

Vienas iš kalėdinio kaimelio prie šventinės eglės atributų – karštas vynas. Prekiauti juo prieš penkerius metus leido net Vilniaus katedros šeimininkai. Tačiau ši tradicija veikiausiai nutrūks su paskutiniais šių metų laiko dūžiais.

REKLAMA

Pagal šiuo metu galiojantį Alkoholio kontrolės įstatymą, savivaldybės gali išduoti vienkartines licencijas prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių stiprumas neviršija 7,5 proc., mugėse ir masiniuose renginiuose. Taigi, ir kalėdinėse mugėse.

Tačiau nuo 2020 m. sausio 1 d. turėtų įsigalioti nauja įstatymo redakcija, kuri tokią prekybą draus. Legali karšto vyno prekyba pagrindinėse miestų aikštėse turėtų baigtis su paskutinėmis šių metų sekundėmis.

Tiesa, yra registruotas dar vienas įstatymo projektas, kuris šį draudimą sušvelnintų. Tačiau net jei būtų suskubta jį priimti, savivaldybės vargiai spėtų taip greitai išduoti naujas licencijas.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius apgailestauja, kad karšto vyno tradicija šiemet veikiausiai pasibaigs. Paklaustas apie tai, meras kalbėjo:

„Žinote, tas karštas vynas yra neatsiejama dalis, bet, iš tikrųjų, na, kalėdinių miestelių. Karštas vynas nuteikia romantiškai ir svajingai ir gerai, bet, kita vertus, tai yra neatsiejama dalis, lygiai penkeri metai, bus dabar.

REKLAMA

Prieš tai nebūdavo galima ir tikrai labai atsimenu, kaip su vyskupu apie tai šnekėjome, nes tai yra dalis ir bažnyčios teritorijos, kur Kalėdų eglė, kad padarykim – bus gerai, tai pratęsim. Ir, iš tikrųjų, įvyko labai gerai viskas, atmosfera tapo dar draugiškesnė, nuotaikingesnė, jokių konfliktų neliko ir viskas yra labai gerai.“

Mero teigimu, vienintelė problema ta, kad Vyriausybei ir Seimui „pritrūksta išminties“ priimant kai kuriuos sprendimus.

„Mes tą karšto vyno kvapą ir skonį galėsime ragauti tik tai iki šių metų gruodžio 31 d., 12 val. nakties, nes po to įsigalioja įstatymai, kurie to nebeleidžia“, – paaiškino Vilniaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tai nėra vien tik kalėdinio laikotarpio problema: 

„Galiu pasakyti, kad jau šiemet mes turėjome mažiau lauko kavinių būtent dėl šito draudimo, nes natūralu, kad kai įmonės žino, kad kitais metais bus uždrausta jau, tai jos negali investuoti apsimesdamos, kad to draudimo nebus.

Vis tiek atsipirkimas paprastai investicijų lauko kavinėms užtrunka ilgiau. Taip, tai yra problema. Aš tikiuosi, kad Kalėdos, stebuklų laikas, gal atneš ir gerų pokyčių šitoje vietoje, tikrai labai palinkėčiau to centrinei valdžiai ir mums visiems, o kol kas kviečiu mėgautis tuo, ką turime.“

Primename, kad šiemet Vilniuje Kalėdų eglė Katedros aikštėje įžiebiama lapkričio 30 d. Kalėdų miestelis šioje ir Rotušės aikštėje turėtų veikti iki kitų metų sausio 7 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų