REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kviečia gyventojus teiki paraiškas mažajai renovacijai, kurios metu bus modernizuojamos daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemos. Šio kvietimo metu planuojantiems diegti energinio efektyvumo didinimo priemones valstybė numatė 30 proc. paramą. 

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kviečia gyventojus teiki paraiškas mažajai renovacijai, kurios metu bus modernizuojamos daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemos. Šio kvietimo metu planuojantiems diegti energinio efektyvumo didinimo priemones valstybė numatė 30 proc. paramą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BETA direktoriaus Valiaus Serbentos teigimu, senos statybos daugiabučių gyventojai dažnai skundžiasi dėl tos pačios problemos – vieni butai šyla, o kiti šala, todėl gyventojai savo namuose negali turėti komfortiškos temperatūros. Tokiuose daugiabučiuose šilumos skirtumas tarp žemiausio ir viršutinio aukšto kartais gali siekti net 10 laipsnių Celsijaus. Negana to, gyventojai sąskaitas už šildymą mokai vienodai, nors sąlygos yra skirtingos. Būtent šią problemą ir sprendžia mažoji renovacija – jos metu atnaujintas pastato šilumos punktas padeda subalansuoti šilumos tiekimą visiems butams.

REKLAMA

„Tokia renovacija sureguliuoja šildymo sistemą padeda pasiekti 15-20 proc. šilumos sutaupymų. Sutvarkius inžinerijos sistemas, gyventojų pageidavimu, ateityje jie galės pasinaudoti valstybės parama sienoms apšiltinti. Skaičiuojame, kad kompleksinė daugiabučio renovacija yra brangesnė ir gal ne visiems gyventojams įperkama, o mažoji renovacija yra pigesnis variantas siekiantiems kokybiškesnės gyvenamosios aplinkos“, – teigia V. Serbenta.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas pasakoja, kad gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, gali keisti elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus arba gali atnaujinti senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, kurie nebepalaiko užduotos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje. 

„Valstybės parama bus skiriama ir tokioms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas ir kt.“, – vardija BETA direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi plataus pareiškėjų būrio

„Tikimės plataus teikėjų rato, tačiau išskyrėme pagrindines pareiškėjų grupes – daugiabučių bendrojo naudojimo objektų valdytojai arba savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai ir daugiabučio namo butų savininkai. Vis dėlto kas bus pareiškėjas ar kokios sumos prašys, visiems kompensuojama suma bus vienoda – 30 proc. nuo visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų“, – teigia Marius Narmontas, Aplinkos viceministras.

Šiam mažosios renovacijos kvietimui numatyta skirti 5 mln. eurų finansavimą. Anot V. Serbentos, mažosios renovacijos projektas dėl mažesnės kainos galimai bus patrauklesnis didžiajai daliai daugiabučių gyventojų. 

REKLAMA

Daugiabučių šildymo sistemos – avarinėje būklėje

Valdas Lukoševičius, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas tikisi aktyvaus senų daugiabučių gyventojų dalyvavimo teikiant mažosios renovacijos projektų paraiškas valstybės finansavimui gauti. Jo teigimu, šildymo sistemų atnaujinimas yra neišvengiamas ir svarbus žingsnis visuose senos statybos daugiabučiuose. 

„Didžiojoje dalyje šalies daugiabučių šilumos sistemos yra nepatikimos ir net avarinės būklės, keliančios didelę riziką. Kiekvienam gyventojui svarbu atsiminti, kad anksčiau ar vėliau sistemas teks atnaujinta, tad kodėl to nepadarius dabar, kai valstybė tam skiria paramą?“, – svarsto Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas.

REKLAMA

Pašnekovas priduria, kad vykdant mažąją renovaciją gyventojai gali įsirengti ir individualias šilumos reguliavimo sistemas, kurios leidžia šilumą vartoti pagal savo poreikius ir taip pasiekti dar didesnius sutaupymus. Tai ypač naudinga kai, pavyzdžiui, buto gyventojai ilgesniam laikui išvyksta – šildymą galima užsukti, kad butas be reikalo nekaistų, kai jų nėra namuose.

V. Lukoševičius prognozuoja, kad mažoji renovacija paskatins ir didžiosios renovacijos mastus: „Įgyvendinus mažą projektą  ir atnaujinus šilumos sistemą, gali būti, kad kils noras atnaujinti ir visą namą. Jau iš praktikos pastebime, kad renovacijos procesas paskatina žmones bendrauti, pasitikėti vieni kitais, dalintis savo gerosiomis patirtimis, todėl gali būti, kad mažas namo atnaujinimo projektas išsivystys į didesnės apimties – viso namo renovaciją.“

BETA duomenys rodo, kad nuo 2013 m. yra atnaujinta 2350 daugiabučių namų, o dar 427 daugiabučiai yra renovuojami. Paraiškos mažajai renovacijai priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2019 m.  gruodžio 31 dienos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų