REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar nesugriaudėjus Naujųjų metų nakties saliutams link premjero Sauliaus Skvernelio namų nusidrieks nauja pusantro kilometro ilgio asfaltuota gatvė.  300-us tūkstančių eurų žvyrkeliui tvarkyti iš Vyriausybės iškaulyjo Vilniaus rajono savivaldybė. O posėdžiui, kurio metu pinigai buvo paskirti, pirmininkavo pats Skvernelis. Konservatoriai tai vadina skandalu, net norėtų Seime pradėti tyrimą.

Dar nesugriaudėjus Naujųjų metų nakties saliutams link premjero Sauliaus Skvernelio namų nusidrieks nauja pusantro kilometro ilgio asfaltuota gatvė.  300-us tūkstančių eurų žvyrkeliui tvarkyti iš Vyriausybės iškaulyjo Vilniaus rajono savivaldybė. O posėdžiui, kurio metu pinigai buvo paskirti, pirmininkavo pats Skvernelis. Konservatoriai tai vadina skandalu, net norėtų Seime pradėti tyrimą.

REKLAMA

Tuo metu valstiečių vėliavnešys Ramūnas Karbauskis ir lėšų keliams tvarkyti iždininkė susisiekimo ministerija čia neskaidrumo neįžvelgia – esą šią gatvę remontuoti buvo žadama jau daugybę metų. Na, o rajono savivaldybė prisipažįsta, kad tvarkyti Upės gatvę jos ne kartą prašė ir premjerą saugantis vadovybės apsaugos departamentas.

Smilgių kaime, Vilniaus rajone, pluša kelininkai. Ir jei prieš gerą mėnesį ši – Upės gatvė, buvo tiesiog žvyrkelis, tad dabar čia skubiai, tarsi pamojus burtų lazdele, vykdomi parengiamieji darbai. Ir premjeras Saulius Skvernelis, kuris nuo šios vietos gyvena maždaug už pusės kilometro, dar iki metų pabaigos į darbą galės vykti ar pas jį svečiai galės atkakti jau asfaltuotu keliu.Greta premjero namo paupyje jau ir šiandien yra išasfaltuotas 250 metrų ruožas. Už jį dar pernai per pusę susimokėjo patys gyventojai ir savivaldybė. Na, o po kapitalinio remonto, per mėnesį nuo čia Vilniaus miesto link nusidrieks ir pusantro kilometro šviežio asfalto atkarpa. Tiesa šįsyk už kelininkų triūsą kišenes tuštins tik valstybė.

REKLAMA
REKLAMA

Po to kai susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pasiūlė Vyriausybei perskirstyti daugiau nei tris milijonus eurų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo bei pinigus skirti Vilniaus bei Trakų rajonų, keliams, Vilniaus rajono savivaldybė pasinaudojo proga ir tuo pačiu pasiprašė papildomų lėšų – beveik 700 tūkstančių eurų. Ir beveik pusė šios sumos – 300 tūkstančių kaip dabar paaiškėjo, nubyrėjo būtent premjero gatvei tvarkyti. Beje, šie papildomi pinigai Vyriausybės posėdyje, kuriam pats Skvernelis ir pirmininkavo, buvo itin skubiai patvirtinti, nepraėjus nė savaitei po prašymo.

REKLAMA

Premjero atstovai paklausti ar neturėjo Skvernelis nusišalinti svarstant tokį klausimą, atkerta, kad premjeras čia niekuo dėtas, mat Vyriausybė pinigus skyrė ne konkrečiai gatvei asfaltuoti o Vilniaus savivaldybei. Ji ir pasirinko konkrečią gatvę. Susisiekimo viceministras Vladislavas Kondratovičius, politikas aiškina, kad papildomų pinigų savivaldybė prašė vietinės reikšmės keliams tose vietovėse, kur gausiai gyvena tautinės mažumos, o ne konkrečiam objektui.

„Tokios gatvės, su konkrečiai tokiu pavadinimu mes informacijos per šį  mėnesį, kai derinome visą rezervo perskirstymą, mes neturėjome. Ten buvo aplamai kalbos, kad reikia tokioms savivaldybėms skirti papildomą finansavimą pagal Vyriausybės nutarimą, kuris buvo priimtas dar 2015 metais“, – sako viceministras Vladislavas Kondratovičius.

REKLAMA
REKLAMA

TV3 žinios dar spalio pradžioje Vilniaus rajono savivaldybės klausė ar planuojama asfaltuoti Upės gatvę. Mat kelią sutvarkius premjero ir dalies jo kaimynų teritorijose piktintis pradėjo kiti Smilgių gyventojai. Tuomet  Statybų skyriaus vedėjas Rimantas Gerdvilis sakė, kad asfaltas būtų liejamas tik tuo atveju, jei gatvė taptų prioritetinė.

„Jeigu jis pakliūva į tų svarbių sąrašą, seniūnaičiai pritaria, ir jie eina iš KPP lėšų, kelių plėtros programos lėšų, finansuoti. Čia tada prisidėjimo nėra, arba biudžeto lėšos. Negalim mes visų kelių išasfaltuoti“, – pasakoja Statybos skyriaus vedėjas Rimantas Gerdvilis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, panašu, kad prioritetine Upės gatvė spėjo tapti vos per mėnesį ir nors rajono savivaldybės atstovai tikina, kad asfaltavimo ėmėsi dėl nuolatinių gyventojų prašymų, skundų, kuriuos esą žadama patenkinti dar nuo 2015 metų, kaimynystėje gyvenantis Ministras Pirmininkas išties tapo koziriu. Pasirodo, jog dėl žvyrkelio į vietos valdžią kreipėsi ir premjero apsaugininkai.

Vadovybės apsaugos departamento direktorius Rymantas Mockevičius patvirtina, kad dėl neva pavojingos kelio dangos su savivaldybe buvo kalbėtasi. Tiesa prašyta kelią sutvarkyti, asfaltavimo reikalaujama nebuvo. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Albertas Narvoiš sako, kad minėtosios gatvės remonto darbai planuose buvo dar 2015-aisiais, o į  Vilniaus rajono strateginį veiklos planą oficialiai įtraukti šių metų pradžioje. Jis priduria, jog už papildomas lėšas yra ir bus tvarkomos ir kitos gatvės – štai pavyzdžiui Riešės, Nesvyžiaus gatvės, tad ryšio su premjero interesais jis nemato.

REKLAMA

„Ryšio jokio nėra, tiesiog yra daug kreipimųsi tvarkyti gatvę. Zujūnų seniūnijos seniūnas turi dažnai greideriuoti šią gatvę, kadangi reikia ją prižiūrėti. Tai kam skirti daug lėšų gatvės priežiūrai, jeigu galima išasfaltuoti ir pamiršti šitą klausimą“, – teigia direktoriaus pavaduotojas Albert Narvoiš.

Išgirdusi, kad už valstybės pinigus galimai bus asfaltuojama greta Skvernelio namų vinguriuojanti gatvė, opozicija prakalbo apie tyrimą. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis tikina, kad tai panašu į valdžios panaudojimą asmeniniams interesams tenkinti.

„Pirmoji reakcija – esame šokiruoti, vienareikšmiškai. Jei ši istorija pasitvirtina, kad premjeras tikrai dalyvavo paskiriant, perskirstant pinigus, kuriais buvo finansuotas jo paties asmeninio keliuko asfaltavimas, tai ši istorija primena pačias blogiausias nomenklatūrines tradicijas – tai Vijūnėlės dvaras, „Draugystės“ viešbutis“, – kalbėjo Seimo narys Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

Tuo metu Sauliaus Skvernelio bendražygis Ramūnas Karnauskis jokių problemų su asfaltuojama Upės gatve nemato. Anot „Valstiečių“ vedlio, šio kelio remonto darbus dar prieš ketverius metus numatė Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė.

„Sprendimai priimti, visais atvejais, 2015 metais ir taip toliau. Ši valdžia su sprendimais neturi nieko bendro. Jei kalbėti apie vienų ar kitų asfaltavimą, tai priklauso nuo intensyvumo eismo ir nuo to kokį kelią Susisiekimo ministerija įtraukė į savo planus“, – sako R. Karbauskis.

Opozicija žada aiškintis šios gatvės tvarkymo aplinkybės ir ant kilimėlio kviesis susisiekimo ministrą, savivaldybės, vadovybės apsaugos departamento atstovus.

Daugiau naujienų stebėkite TV3 žiniose:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų