REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2000 iki 3000 traktorių savivaldybių centruose. Tokį vaizdą šiandien galėjo išvysti lietuviai, kai protestuojantys ūkininkai su savo sunkiąja technika išriedėjo į šalies miestų gatves. Organizuotomis kolonomis kelius užtvindę ūkininkai reikalavo valdžios, kad ši išsižadėtų savo planų labiau apmokestinti ūkininkus. Tiesa, ekonomistai aiškina, kad žemdirbių situacija nėra visiškai prasta, esą yra ir skurstančių, ir didelius pelnus gaunančių ūkininkų.

Nuo 2000 iki 3000 traktorių savivaldybių centruose. Tokį vaizdą šiandien galėjo išvysti lietuviai, kai protestuojantys ūkininkai su savo sunkiąja technika išriedėjo į šalies miestų gatves. Organizuotomis kolonomis kelius užtvindę ūkininkai reikalavo valdžios, kad ši išsižadėtų savo planų labiau apmokestinti ūkininkus. Tiesa, ekonomistai aiškina, kad žemdirbių situacija nėra visiškai prasta, esą yra ir skurstančių, ir didelius pelnus gaunančių ūkininkų.

REKLAMA

Neseniai žalius kryžius statę ūkininkai buriasi į naujas protesto akcijas. Čia matote apie 40 traktorių, iš jų ūkininkai suformavo koloną, kuri pajudės link sostinės. Ūkininkai šia akcija reikalauja pagarbos žemės ūkiui ir nepriimti mokestinių sprendimų, kurie padidintų jų išlaidas.

Pusšimčio traktorių kolona iš Vilniaus rajono į miestą pajuda 11-ą valandą. Eismą kontroliuoja policijos pareigūnai. Nors kolona keliavo lėtai, sostinę traktoriai pasiekė labai greitai. Visa kelionė iki sostinės centrinės dalies, kur įsikūrusi miesto savivaldybė, neužtruko nė valandos.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tai – toli garžu ne vienintelė traktorių kolona šiandien. Daugiausia 150 traktorių „šturmavo“ Telšių gatves. Čia problemų išvengti nepavyko. Ūkininkai piktinosi, kad policijos pareigūnai dėl sudėtingų eismo sąlygų norėjo sustabdyti protesto akciją jai dar nesibaigus, neleisti kolonai sukti 3 rato aplink miestą. Tiesa, ūkininkai pareigūnams nenusileido. Telšių policijos atstovai aiškina, kad į traktorių koloną įsimaišė pašalinės transporto priemonės, dėl to įveikus 2 ratus kolona buvom trumpam sustabdyta, traktorių vairuotojams buvo primintos eismo taisyklės.

REKLAMA

Tuo metu Marijampolėje kaip ir Vilniuje, leidimas išvažiuoti į gatves buvo išduotas 50-čiai traktorių. Tiesa, skirtingai nei sostinėje šis skaičius čia buvo viršytas į gatves išriedėjo per septyniasdešimt sunkiosios technikos.

Nors automobilių eismo sąlygos Marijampolėje tapo sunkesnės, vairuotojai nesiskundė:

„Kartą į metus nieko tokio. Reikia truputį valdžią pajudinti.“

„Nori žmonės streikuoti, tegul streikuoja, ką padarysi. Jeigu jeims gyvenimo sąlygos netinka, tai turbūt reikia streikuoti.“

Tuo metu Kaune traktorių protesto akcija vyksta kitaip.

Tiesa, gerokai mažesniais negu stovėjo laukuose savo traktorius padabinę į protesto akciją renkasi Kauno rajono ūkininkai. Jie niekur nevažiuoja. Savo 80-ies traktorių koloną jie išrikiavo štai čia. Babtų seniūnijoje. Visiškai šalia autostrados tokių akcijos vietų šiandien Kauno rajone yra dvi. Skaičiuojama, kad jose išviso dalyvauja 150 pakaunės ūkininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Visuose miestuose ūkininkai kelia ta patį tikslą: valdžios reikalauja atsisakyti užmačių didinti jiems mokesčiusi ir esą nejuodinti jų priešinant su kitais gyventojais:

„Netenkina valdžios požiūris, žmonių požiūris. Supriešinimas, kad ūkininkas blogesnis, kad ūkininkai veltėdžiai.“

„Atėjo ta diena, kai baigėsi kantrybė. Ant tiek supriešintas kaimas, kai mes išgirdome paskutinius Prezidento žodžius. Norėjo atimti iš žemdirbių kažkokią dalį ir padalinti pensininkams. Tarp tų ūkininkų, didžiulė dalis pensininkų.“

„Tie mokestiniai dalykai turi būti matomi, turi būti sprendžiami, ir sprendžiami, bendradarbiaujant ir bendraujant“, – sako Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai, ką sako ūkininkai iš visos Lietuvos:

„Tegul Seimas, Vyriausybė išeina ir sako. Ateina pas mus, sako: „Mums nereikalingas žemės ūkis.“ Tada mes žinotumėm, ką mums daryti.“

„Vos šiandien aš galiu pragyventi, vos galiu pragyventi. Išmokėti lizingą kokia technika buvo nupirkta. Jeigu padidins mokesčiai, aš jau neturėsiu ką mokėti.“

„Mes nebeišgyvenam. Jeigu jau žemaičiui trūko kantrybė, tai žinokit tikrai yra Lietuvos ūkininkams blogai.“

„Čia reikia nuvilti žmogų, kad važiuotų į gatves. Kol nėra problemos jos nesiskundžia tikrai.“

„Vieni metai liūties, kiti metai sausrų, mokesčiai, kad būtų stabilūs viskas būtų gerai. Nieko iš valdžios neprašom daugiau negu priklauso.“

REKLAMA

„Atrodo, kad labai gerai gyvenam, traktoriai geri gražūs. Taip nėra. Tos realios padėties niekas nežino.“

Šiuo metu ūkininkai pigiau perka degalus. Jie už žymėto dyzelino litrą moką kiek daugiau 70 centų, o kiti vairuotojai už nežymėto dyzelino litrą moka pusantro karto daugiau.

Ūkininkai moka mažiau socialinio draudimo įmokų, jiems taikomas ir mažesnis gyventojų pajamų mokesčio tarifas. Valdžia planavo ne tik atsisakyti dalies šių lengvatų, bet ir padidinti žemės mokesčio koeficientus ir įvesti taršos mokestį.

Tiesa, ūkininkų traktorių išjudintas Žemės ūkio ministras aiškina, kad visi žemdirbių reikalavimai bus išgirsti. Ir, panašu, kad idėjų, kurios paplonintų ūkininkų pinigines, valdžia iš tiesų išsižadėjo.

REKLAMA

„Nei gyventojų pajamų mokesčių, nei Sodros lubų neliko. Žalais kuras kur buvo iniciatyvos liko nauja iniciatyva“, – teigia ministras Andrius Palionis.

„Seime ir Vyriausybėje nėra ketinimo priimti tuos sprendimus, kurie buvo pasiūlyti ne mūsų. Dėl to manau tai bus tikriausiai įspėjamieji kažkokie protestai, kurie po 17-os gruodžio neturės jokios prasmės“, – kalbėjo Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

Tuo metu rinkos ekspertai aiškina, kad tikrai visi ūkininkai skursta.

„Taip yra ūkių, kurie verčiasi labai sunkiai, vos galą su galu suduria. Yra ūkių, kurie klesti ir tikrai nesiskundžia ir jų produkcija konkurencinga ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio rinkose. Jie puikiausią ją eksportuoja ir vargo nemato.– Lietuvos žemės ūkiui galvoti apie tai, kaip efektyvintis, kaip imliau naudoti kapitalą tikrai yra kur“, – mano rinkos ekspertė Ieva Valeškaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų