REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internautai aktyviai dalinasi vieno vyro pasakojimu, kaip jo solidaus amžiaus tėtis, dėl nugaros skausmų apsilankęs pas taip prisistatančią manualinės terapijos specialistę, po procedūros atsidūrė ant operacinės stalo. Nors įraše socialiniame tinkle teigiama, kad procedūrą atlikusi specialistė tam net neturėjo licencijos, ji tokią informaciją neigia ir priduria, kad minimas atvejis yra išskirtinis. 

Internautai aktyviai dalinasi vieno vyro pasakojimu, kaip jo solidaus amžiaus tėtis, dėl nugaros skausmų apsilankęs pas taip prisistatančią manualinės terapijos specialistę, po procedūros atsidūrė ant operacinės stalo. Nors įraše socialiniame tinkle teigiama, kad procedūrą atlikusi specialistė tam net neturėjo licencijos, ji tokią informaciją neigia ir priduria, kad minimas atvejis yra išskirtinis. 

REKLAMA

„Brangūs draugai! Noriu pasidalinti su jumis skaudžiu įvykiu, kuris nutiko mano artimam ir mylimam žmogui. Mano tėčiui neseniai suėjo 75-eri, tačiau jis vienas aktyviausių ir energingiausių žmonių, kuriuos aš pažįstu, aistringas keliautojas... Deja, šį savo pomėgį, tikiuosi, tik kuriam laikui jam teks pamiršti. 

Mano tėčiui prieš keletą metų įsimetė nugaros skausmai. Kai vienas draugas jam rekomendavo „manualinės terapijos specialistę“ Zoją Dianovą, tėtis pas ją užsirašė, prieš tai pasitikrinęs internete, ar ji dirba oficialiai. Paaiškėjo, kad Z. Dianova įsteigusi individualią savo vardo įmonę, teikiančią medicinos paslaugas. Tad jokių įtarimų nekilo“, – dėstoma įraše.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigiama, vyrui apsilankius Z. Dianovos kabinete, ji paguldė tėtį ant masažinio stalo ir pradėjo jam daužyti stuburą kažkokiu instrumentu, panašiu į plaktuką. 

REKLAMA

„Į jo skundus, kad pradėjo tirpti rankos, o po to ir kojos „specialistė“ nekreipė dėmesio. Sakė, kad „aš žinau, taip ir turi būti“. Į tėčio klausimą, kad gal jam tada nekomentuoti savo pojūčių, buvo atsakyta, kad „galite sakyti, bet aš žinau“, – pasakojo paciento sūnus.

Kaip teigiama, po to „žinovė“ smarkiai ir ilgai daužiusi stuburą, paguldė vyrą ant nugaros, po stuburu pakišo kažkokį kietą daiktą. 

„Stuburui išsilenkus, tėčiui lyg su elektros srove pradėjo kratyti visą kūną. Kurį laiką jis kentėjo sukandęs dantis, nes jam buvo pasakyta, kad „viskas gerai, taip ir turi būti“.

REKLAMA
REKLAMA

Kai tėtis galų gale pasakė, kad kentėti toliau nebegali, „gydytoja“ padėjo jam atsistot ir vėl ėmėsi savo plaktuku daužyti jam stuburą. Tuomet tėtis tiesiog susmuko ant masažinio stalo. Jis nebegalėjo pajudėti, nes nejautė nei rankų, nei kojų. Pirma „gydytojos“ reakcija – „ar turite, kas jus parvežtų namo?“ Supratusi, kad tėčiui iš tiesų blogai, pati iškvietė greitąją pagalbą, kuri mano tėtį skubiai nuvežė į Lazdynų ligoninę“, – dėstoma įraše.

Pašnekovas sakė nesuprantantis, kaip galima imtis tokių drastiškų procedūrų su tokiu gyvybiškai svarbiu organu kaip stuburas, neturint bent jau rentgeno nuotraukos, nekalbant apie kompiuterinę tomografiją ar magnetinio rezonanso tyrimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai mano tėčiui, kuris po „manualinės terapijos“ nebejautė nei rankų, nei kojų, nebegalėjo vaikščioti, Lazdynų ligoninėje atliko visus reikalingus tyrimus, paaiškėjo, kad jis serga lėtine stuburo liga. Ir jokiais būdais nebuvo galima atlikti nieko panašaus, ką su jo stuburu darė ši „specialistė“.

Po savaitės tėčiui atliko penkias valandas trukusią sudėtingą operaciją. Nuo šiol jis oro uostų apsaugai turės pateikti specialią gydytojų pažymą, nes titano varžtų iš stuburo jam niekada nebeišims. Šiuo metu tėtis iš naujo mokosi vaikščioti. Rankos ir kojos užtirpę, jų koordinacija prasta. Reabilitacinis periodas užtruks mažiausiai pusę metų. Tai čia tuo atveju, jeigu viskas bus gerai. Jeigu. Jokių garantijų gydytojai neduoda, gali būti, kad reikės dar vienos, dar sudėtingesnės operacijos.

REKLAMA

Išsamiau pasidomėjus manualinės terapijos paslaugas teikiančia Z. Dianova paaiškėjo, kad ji yra gydytoja chirurgė, kurios licencija panaikinta prieš aštuonerius metus. (https://licencijavimas.vaspvt.gov.lt/…/PublicSpecialistIndex).

Po to ji įsteigė individualią įmonę, kuriai buvo suteikta licencija teikti antrines ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugas. (http://www.vaspvt.gov.lt/vasp…/m/m_files/wfiles/file3820.pdf)

Tačiau ir šios įmonės licencija buvo iš pradžių panaikinta, vėliau atnaujinta, o galiausiai – sustabdyta. (http://www.vaspvt.gov.lt/…/m…/Isakymai/T1-317_2012-03-13.pdf)

Tėčio stuburo „manualinę terapiją“ ji atliko neturėdama galiojančios licencijos – nei kaip gydytoja, nei kaip sveikatinimo paslaugas teikiančios įmonės vadovė.

REKLAMA

Tačiau „specialistė“ iki šiol, mano žiniomis, lyg niekur nieko priiminėja žmones savo kabinete Vilniuje iš visos Lietuvos. Zoja Dianova, matyt, puikiai supranta, kuo gali baigtis tokia jos veikla, neturint tam reikalingos licencijos. Kartu su tėčiu buvusi mama pasakojo, kad kol jie laukė greitosios pagalbos, nuo jos kabineto durų paslaptingai dingo lentelė su užrašu „stuburo ir sąnarių gydytoja.“

Aš iki šiol nepraradau vilties įkalbinti tėtį uždegti žalią šviesą teisiniam šios istorijos nagrinėjimui, bet jis nusprendė iš pradžių atsistoti ant kojų. Šiandien svarbiausias jo tikslas – įspėti kitus žmones.

Todėl prašau visų paskleisti šį postą kiek įmanoma plačiau. Jeigu nors vieną žmogų tai apsaugos nuo neįgalumo, pastangos nebuvo veltui. Iš anksto visiems dėkoju“, – rašoma Feisbuko įraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė: tai – normali metodika

Portalui tv3.lt susisiekus su minimas paslaugas atlikusia moterimi, ji patikino, kad tikrai turi gydytojos – chirurgės licenciją. Nors ji buvo stabdyta tam tikram laikui, nes moteris buvo išvažiavusi, bet tuo metu, kai minėtam vyrui buvo suteikta paslauga, ją tikrai turėjusi.

Paklausta, ar galėjo teikiama paslauga baigtis tuo, kad prireikė operacijos, Z. Dianova aiškino, kad „stuburas toks dalykas, kad viskas gali būti gerai, o staiga [įvykti] paūmėjimas ar išslysti slankstelis“. Tačiau patikino, kad pati procedūra jokiu būdu neturi provokuoti tokių dalykų. 

Pasiteiravus apie, kaip teigiama, į plaktuką panašių prietaisų naudojimą, daužymą juo, moteris patikino, kad tai – normali metodika atliekant stuburo korekciją. 

REKLAMA

„Jei pacientas skundžiasi, kad tirpsta rankos, kojos, tai, vadinasi, užspaustas nervas, ir stengiuosi pastatyti slankstelį į savo vietą. Visi, kas pas mane buvo, visi išėjo normaliai. Bet visko gali būti po procedūros, tris dienas negalima jokio fizinio darbo, o žmonės galvoja, kad viskas gerai ir gali vėl išslysti slankstelis, nes jis netvirtas, judantis“, – kalbėjo ji.

Kartu Z. Dianova sakė prisimenantį minimą pacientą, bet pabrėžė, kad tai esą buvo išskirtinis atvejis.

„Žmogus buvo po traumos, patirtos autoavarijos metu. Ten buvo kažkokių problemų su galvos smegenimis. Išties pamačius, kad jam blogai, tad po procedūros iškviečiau greitąją“, – pasakojo ji.

REKLAMA

Kartu moteris patikino, kad tokių pasekmių stuburo korekcija savaime sukelti negali, juo labiau prieš ją atliekant nereikia būti atlikus kažkokių tyrimų.

Už vertimąsi neteisėta veikla – administracinė atsakomybė

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (toliau – Akreditavimo tarnyba) informavo, kad įstatymu yra nustatyta, kad sveikatos priežiūros paslaugos gali būti teikiamos tik įstaigoje, turinčioje licenciją, suteikiančią teisę teikti tam tikro pobūdžio paslaugas, ir jas gali teikti tik licencijuoti, reikiamos profesinės kvalifikacijos asmenys.  

„Akreditavimo tarnyba neretai nustato, jog paslaugas teikia šių esminių reikalavimų neatitinkantys tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Nustačiusi šiuos faktus, Akreditavimo tarnyba už neteisėtą vertimąsi asmens sveikatos priežiūros veikla taiko administracinę atsakomybę – skiria baudas nuo 600 iki 1 140 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal piliečio pateiktą informaciją, tikėtina, kad aprašytoji situacija galėtų būti priskirtina neteisėtai veiklai, todėl Akreditavimo tarnyba savo iniciatyva išnagrinės turimus duomenis. Jei pareiškėjas norėtų išsamesnio tyrimo, tuomet jis turėtų kreiptis į Akreditavimo tarnybą, nurodant nukentėjusio paciento asmens duomenis, paslaugos teikimo datą/laiką ir kitą svarbią informaciją", – paaiškino tarnybos vadovė Nora Ribokienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad dėl galimos žalos nustatymo reikėtų kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, veikiančią prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Dėl nelegaliai teikiant sveikatos priežiūros paslaugas paciento sveikatai padarytos žalos atlyginimo reikėtų kreiptis su ieškiniu į teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų