REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV apeliacinio teismo teisėja pirmadienį nusprendė, kad prezidento Donaldo Trumpo aukščiausio lygio patarėjai privalo paklusti šaukimams liudyti Kongrese, įskaitant prezidento apkaltos tyrimą.

JAV apeliacinio teismo teisėja pirmadienį nusprendė, kad prezidento Donaldo Trumpo aukščiausio lygio patarėjai privalo paklusti šaukimams liudyti Kongrese, įskaitant prezidento apkaltos tyrimą.

REKLAMA

Išnagrinėjusi bylą, kurioje figūruoja buvęs Baltųjų rūmų patarėjas teisės klausimais Donas McGahnas, gegužę iškviestas liudyti Atstovų Rūmų Teismų komitete, teisėja Ketanji Jackson nusprendė, kad administracijos pareigūnai negali turėti absoliučios neliečiamybės, kuri leistų jiems neliudyti dėl artimumo prezidentui.

Nors sprendimas priimtas konkrečiai D. McGahno byloje, teisėja pabrėžė, kad tokia nuostata taikytina visiems esamiems ir buvusiems prezidento patarėjams.

„Prezidentai nėra karaliai“, – parašė K. Jackson savo sprendime.

„Niekas, net vykdomosios valdžios šakos vadovas, nėra aukščiau įstatymo“, – pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjos teigimu, Kongresas gali pakviesti liudyti bet kurį prezidento patarėją, nepriklausomai nuo to, ar jie dirba su vidaus politikos, ar su jautriais nacionalinio saugumo klausimais.

REKLAMA

„Nereikia nė sakyti, kad įstatymai galioja buvusiam Baltųjų rūmų patarėjui Donui McGahnui, lygiai kaip ir kitiems esamiems ir buvusiems vyresniesiems Baltųjų rūmų pareigūnams“, – sakė K. Jackson.

Jokios „absoliučios neliečiamybės“

Šis sprendimas gali atverti kelią Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetui, vykdančiam D. Trumpo apkaltos tyrimą, priversti liudyti tris svarbius liudytojus: buvusį nacionalinio saugumo patarėją Johną Boltoną, laikinąjį Baltųjų rūmų administracijos vadovą Micką Mulvaney ir valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad jie turi tiesioginių žinių apie įtariamą D. Trumpo reikalavimą, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pradėtų tyrimus dėl JAV vadovo varžovų demokratų mainais į aukščiausio lygio susitikimą ir būtiną karinę pagalbą Kijevui.

„Tiems liudytojams, kurie slepiasi už klaidingų teiginių apie absoliučią neliečiamybę, ši nutartis dar kartą parodo, kokia nepagrįsta tebėra jų pozicija“, – pareiškime sakė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas Adamas Schiffas.

Šis teismo sprendimas taip pat gali įkvėpti naujos gyvybės vienai bylai, įstrigusiai Teismų komitete, kuris bandė suformuluoti kaltinimus, kad D. Trumpas trukdė specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vadovaujamam tyrimui dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Muellerio galutinėje ataskaitoje, kuri buvo paskelbta balandį, išvardyta 10 prezidento įtariamo trukdymo tyrimui atvejų.

„Donas McGahnas yra pagrindinis liudytojas dėl kaltinimų, kad prezidentas Trumpas trukdė specialiojo prokuroro Muellerio tyrimui“, – pareiškime sakė Teismų komiteto pirmininkas Jerry Nadleris.

„Administracijos tvirtinimas, kad pareigūnai gali naudotis „absoliučiu imunitetu“ nuo Kongreso šaukimų [liudyti], teisiškai niekaip nepagrįstas, tai teismas ir pripažino šiandien“, – pridūrė jis.

Tačiau buvusio Baltųjų rūmų patarėjo liudijimas Kongrese greitai neįvyks, nes Teisingumo departamentas planuoja apskųsti K. Jackson sprendimą, pranešė departamento atstovė Kerri Kupec.

Tokiu būdu byla gali pasiekti Aukščiausiąjį Teismą, o Teisingumo departamentas gali siekti sustabdyti nagrinėjimą, kad D. McGahnas ar kiti pareigūnai negalėtų liudyti Žvalgybos ir Teismų komitetuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų