REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alkoholio pasaugojimo ir skolinimo paslauga, leidžianti apeiti draudimus ir svaigiuosius gėrimus gauti 24 valandas per parą tapo tikru valdžios galvos skausmu. Nors valdžia bando šias paslaugas uždrausti įstatymų pataisomis ir tyrimais, idėjos autoriai, verslininkai sustoti nežada, gina savo teises. Jie aiškina nesuprantantys, kodėl valdžia nusitaikė į juos, o ne į neteisėtą alkoholio prekybą pogrindyje.

Alkoholio pasaugojimo ir skolinimo paslauga, leidžianti apeiti draudimus ir svaigiuosius gėrimus gauti 24 valandas per parą tapo tikru valdžios galvos skausmu. Nors valdžia bando šias paslaugas uždrausti įstatymų pataisomis ir tyrimais, idėjos autoriai, verslininkai sustoti nežada, gina savo teises. Jie aiškina nesuprantantys, kodėl valdžia nusitaikė į juos, o ne į neteisėtą alkoholio prekybą pogrindyje.

REKLAMA

Sostinėje įrengta alkoholio saugykla. Sistema veikia labai paprastai: į savo išmanųjį įrenginį žmogus, negalintis pakentėti be alkoholio, parsisiunčia specialią programėlę. Po trumpos registracijos jis tampa saugyklos naudotoju, suveda savo duomenis ir jau gali rinktis alkoholinius gėrimus.

Visa paslaptis slypi sistemos logikoje. Programėlė klientui leidžia iš anksto prieš šventę neiškeliant kojos iš namų nusipirkti alkoholinį gėrimą ir jis yra saugomas specialiame punkte, kaip kokiame paštomate. Gėrimą iš saugyklos galima pasiimti bet kada, net ir tada, kai įprastų parduotuvių kasos alkoholio jau nepardavinėja. Jei  lėbautojas pavėlavo, butelio laiku iki aštuntos ar trečios valandos vakaro nenusipirko, problemos nėra. Bet kuriuo paros metu galima pasiskolinti gėrimą iš kito saugyklos naudotojo. Tiesiog išgėręs svetimą butelį žmogus, skelbiama, per 3 paras turi jį atpirkti.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar nedraudžiama paskolinti savo kaimynui, tai, ko jis pritrūko. Mes tiesiog išnešėm tą į viešą erdvę“, – sako „Artimiausias“ vadovas Vytautas Šulcas.

REKLAMA

Iš anksto nusipirktą, ar dažniau pasiskolintą butelį iš saugyklos galima pasiimti per kelias sekundes suvedus specialų kodą. Ši alkoholio saugojimo paslauga iškarto įžiebė diskusijas. Sistemai pradėjus veikti, Seimo nariai įregistravo ir sėkmingai pateikė įstatymų pataisas, kurios tokią veiklą uždraustų, tyrimus pradėjo tiek Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, tiek Valstybinė mokesčių inspekcija.

Parlamentarai ir valdžios institucijos įsitikinę – esą taip verslas siekia apeiti alkoholio prekybos laiko apribojimus, pažeidžia prekybos automatais bei kitas taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši paslauga tiesiogiai apeina tą draudimą, vadindami tai pasaugojimu, paskolinimu ir panašiai“, – pasakoja Seimo narys Paulius Saudargas.

„Departamentas ėmėsi veiksmų. Bandė susitarti geranoriškai su įmone. Įmonė atmetė mūsų bendradarbiavimo galimybes, veiklos nenutraukė. Tada, be abejo, prasidėjo tie visi procesiniai dalykai. Tiek mūsų departamentas, tiek Mokesčių inspekcija atliko patikrinimą“, – teigia laikinoji departamento vadovė Gražina Belian.

„Alkomatais“ pakrikštytų alkoholio saugyklų atstovų tokie valdžios veiksmai nesustabdė. Tyrimai kol kas rezultatų nedavė, o Seimo narių pataisos vis dar svarstomos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunku kovoti su šia nauja paslauga. Draudimas yra alkoholio prekybai faktiniam atsiskaitymui pinigais. Štai perku prekę, atsiskaitau už ją pinigais. Kai pavėluoja žmogus, jam prekės kasininkė neparduoda. Šiuo atveju yra teigiama, kad žmogus nemoka už prekę, tuo realiu laiku. Jis būna arba sumokėjęs anksčiau arba sumoka vėliau. Jam arba paskolinama, arba jam pasaugoma“, – kalbėjo P. Saudargas.

Alkoholio saugyklų atstovai aiškina, esą įstatymų jie nepažeidžia.

„Mes neieškojom spragų, mes veikiam išskirtinai pagal įstatymą. Pats departamentas pripažįsta. Mes nei perkam, nei parduodam alkoholio. Tai yra viena. Antra, šitas projektas sprendžia ne tik tais alkoholio gavimo naktį problemą. Jis iš principo sprendžia saugaus alkoholio saugojimo problemą. Ne visi šeimoje gali lesti sau laikyti alkoholį saugiai, turi priklausomų asmenų, turi maištingų paauglių“, – sako V. Šulcas.

REKLAMA

Tiek rinkos ekspertai, tiek „alkomatų“ atstovai priduria, kad didesnės problemos slypi ne saugyklose, o augančioje nelegalioje rinkoje.

„Reikia atsakyti į klausimą, kodėl jie vartoja tą alkoholį, o ne tiesiog bandyti tokiomis techninėmis, mechaninėmis priemonėmis pasakyti, kad jūs negalite įsigyti alkoholio ten po 20, po 22, po 15 valandos. Atrodo, kad ta problema automatiškai išsisprendžia. Ji neišsisprendžia. Ir mes tai matome per padidėjusį šešėlinio alkoholio vartojimą, per tokias paslaugas kaip nuomos aparatai“, – pasakoja rinkos ekspertė Ieva Valeškaitė.

„Užeikite į gretimą prekybos centrą ir pamatysite, kaip močiutė veža visą vežimą pigios degtinės, pigaus rašaliuko, pigaus stipraus alaus. Seimo nariai, kurie žada balsuoti už įstatymą, kuris nukreiptas konkrečiai prieš mūsų bendrovę, turėtų gerai pagalvoti, kieno naudai jie balsuoja“, – teigia V. Šulcas.

Įstatymų pataisų autoriai viliasi, kad Seimui šių metų gruodį pavyks uždrausti alkoholio skolinimo ir saugojimo paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų