REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Visur besimėtantys žaislai, uogiene ištapytos sienos ir nesibaigiantis sauskelnių keitimo maratonas – taip stereotišpiškai piešiama vaikus auginačių tėvų kasdienybė. Tokio paveikslėlio centre paprastai sėdi ir šį „likimo egzaminą“ laikanti moteris, tačiau vis dažniau vaiko priežiūros atostogų iššūkį priima tėčiai. 

Visur besimėtantys žaislai, uogiene ištapytos sienos ir nesibaigiantis sauskelnių keitimo maratonas – taip stereotišpiškai piešiama vaikus auginačių tėvų kasdienybė. Tokio paveikslėlio centre paprastai sėdi ir šį „likimo egzaminą“ laikanti moteris, tačiau vis dažniau vaiko priežiūros atostogų iššūkį priima tėčiai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvystė paskatino imtis naujos veiklos 

„Vaiko priežiūros atostogos – tai puiki proga kitaip pažvelgti į supantį pasaulį. Paprastai kai išeini į lauką – pažiūri į dangų, ar reikia sugrįžti skėčio, o kai išeini į lauką su vaikais – žiūri, ar debesyse nėra dramblių“, – lygina Simonas Urbonas. 

REKLAMA

Vilnietis tinklaraštininkas, komunikacijos specialistas ir įvairių socialinių eksperimentų autorius tėvystės atostogų ėjo gimus visiems trims šeimoms vaikams. Tokių tėčių kaip Simonas Lietuvoje daugėja. 2009-ais m. vaiko priežiūros išmoką gavo 3,3 tūkst. tėvelių iš 45,9 tūkst. šių išmokų gavėjų. 2018 m.  jau buvo 10,1 tūkst. tėčių, gaunančių vaiko priežiūros išmokas iš 43,6 tūkst. šių išmokų gavėjų, o 2019 m. rugsėjo mėnesio duomenimis tėčių, pasinaudojusių vaiko priežiūros atostogomis, buvo 9,9 tūkst. iš 40,5 tūkst. vaiko priežiūros išmokų gavėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Anot S. Urbono, vaiko priežiūros atostogos – tai nėra tik laikas, kurį reikia išbūti namuose rūpinantis mažyliu, tai ir metas, kai galvoje gimsta netikėčiausi nauji sumanymai. 

„Jaučiuosi taip, kaip jaučiasi į darbo rinką grįžtančios mamos. Šį rugsėjį baigėsi trečios mano vaiko priežiūros atostogos ir tai man sukėlė šoką“, – juokauja pašnekovas ir priduria, kad į ankstesnį darbą reklamos srityje grįžti ne taip paprasta, tačiau ne todėl, kad prarasti kokie nors profesiniai įgūdžiai, o dėl to, kad augianant vaikus atsivėrė nauji veiklos horizontai. „Viskas susiklostė labai gerai, tiesiog pasikeitė mano paties veikla“, – sako tris kartus tėvystės atostogų ėjęs vyras, į kurio įvairiose konferencijose dabar skaitomas paskaitas apie vaikų auginimą ir su tuo susijusius iššūkius bilietai išgraibstomi akimirksniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išleido žmoną į darbą

Pirmą kartą vaiko priežiūros atostogų S. Urbonas išėjo prieš šešerius metus. „Turėjau tokį projektą, kurio metu be cento kišenėje šimtui dienų leidausi į kelionę po Europą. Savo nėščią žmoną palikau rūpintis buto remontu. Kai grįžau, jau buvo aštuntas nėštumo mėnuo, tad jaučiausi praleidęs svarbų nėštumo etapą. Kelionės pabaigoje mane po truputį ėmė graužti sąžinė, kad žmonai labai sunku, o iš manęs pagalbos nesulaukia, tad pasisiūliau vaikui gimus eiti jo priežiūros atostogų, – atvirauja trijų vaikų tėtis ir priduria: – Mano tėvai išsiskyrė labai anksti ir ryšio su tėčio neturėjau, bet visada tikėjau, kad šis ryšys labai svarbus ir reikia jį kurti“. 

REKLAMA

Tą kartą jo sutuoktinė Ieva vyrui atsakė, kad pirmojo vaikelio gimimas atneša nenuspėjamus pokyčius, tad geriau neskubėti planuoti, kuris liks su mažyliu namuose, tačiau vėliau gyvenimas pats suteikė jam galimybę. „Gimus dukrai, mano žmonai nesisekė ją maitinti krūtimi. Žinau, kad niekas negali pakeisti mamos pieno net ir to norėdamas iš visos širdies, bet kai aplinkybės taip susiklostė, abu turėjome vienodas galimybes pasirūpinti kūdikiu,“ – prisimena S.Urbonas. Kadangi tuo metu jo žmona buvo tik pradedanti karjerą,  vyras nusprendė, kad jam daug smagiau matyti savo antrąją pusę grįžtančią iš darbo degančiomis akimis, nei „sėdinčią depresijos chalate namie“ ir pakartojo savo pasiūlymą. 

REKLAMA

„Pasakiau žmonai – pabandom, o jei man nepavyks, galėsime pasikeisti vietomis. Ir ji sutiko“, – sako pašnekovas. Tad pora du mėnesius rūpinosi mažyle kartu, o paskui tėtis namuose liko vienas.

Pasak S. Urbono, kritikos dėl tokio savo sprendimo girdėjo labai mažai; kur kas daugiau buvo žmonių, kurie palaikė jo sprendimą likti namuose su kūdikiu. „Kur kas didesnį spaudimą patyrė mano žmona, kuriai teko atlaikyti komentarų laviną apie tai, kaip ji gali palikti tokį mažą kūdikį namuose ir pan. Jai buvo nelengva. Bet laikas įrodė, kad mūsų sprendimas buvo teisingas. Juk vaikui svarbiausia saugumas, jo poreikių patenkinimas ir meilė, o tai gali suteikti abu tėvai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus metams po dukros gimino Urbonų šeimą vėl aplankė gandrai. Kadangi tėtis jau buvo išėjęs vaiko priežiūros atostogų su pirmagime, daug nesvarstydami abu su žmona nusprendė šias jo atostogas pratęsti. O gimus trečiai atžalai, anot pašnekovo, jie su žmona rimtai svarstė, kuris pasiliks namuose su vaikais. Pusmetį abu tėvai rūpinosi trimis vaikais kartu, o paskui S.Urbonas pasiūlė žmonai grįžti į darbą.

Vaikams trūksta ryšio su tėvu

Pašnekovas teigia girdėjęs apie tėčius „atostogautojus“, kurie antraisiais vaiko metais išeina vaiko priežiūros atostogų, bet jų niekada nebūna namuose, mat iš tiesų jie kasdien vaikšto į darbą, o vaiku namuose ir toliau rūpinasi mama, kuriai tokiu atveju dažnai nepavyksta išsaugoti darbo vietos.

REKLAMA

„Tokių tėčių yra nemažai. Turime pripažinti, kad vyrai Lietuvoje uždirba daugiau ir žmonės bando ieškoti finansiškai naudingesnių variantų“, – sako S. Urbonas ir  priduria, kad tokie tėčiai praranda kur kas daugiau nei galima įkainoti pinigais.

Anot jo, tokie tėčiai praranda galimybę pabūti tikrais tėčiais ir progą susikurti ryšį su vaiku. „Dažnai manoma, kad tėtis turi šeimą aprūpinti, apsaugoti, o vaikais turi rūpintis mama. Daugelis taip užaugome – taip užaugino mus, mūsų senelius ir prosenelius. Bet dėl to, kad tėčio ir vaiko ryšys nebuvo kuriamas nuo ankstyvos vaikystės, daug suaugusių žmonių šių dienų visuomenėje jaučia tėčio meilės, ryšio su juo trūkumą. Psichonalitikai net pastebi, kad gyvename betėvystės amžiuje, kai tėčio vaidmuo visai sunykęs“, – mintimis dalijasi S. Urbonas. Jis priduria, kad daugeliui žmonių dar labai trūksta suvokimo apie vaiko ryšio su tėčiu svarbą, neretai „meškos paslaugą“ tėčiams padaro ir mamos, kurios siekia aprėpti visas su vaiko auginimu susijusias sritis, o tėčiui net neleidžia pabandyti. 

REKLAMA

Pavyzdys įkvėpė kitus tėčius

Pašnekovas sako, kad jo tėvystės patirtis buvo tokia įkvepianti, jog net keletas draugų taip pat nusprendė išeiti vaiko priežiūros atostogų. „Ne vienas dėkojo ir sakė, kad tai (išėjimas vaiko priežiūros atostogų – aut. past.) buvo geriausias dalykas jo gyvenime. Kartais net sunku suvokti, kaip tuomet sulėtėja gyvenimas ir ką tame lėtume galima atrasti. Smegenys ima veikti tinginystės režimu ir iš to atsiranda daug kūrybinių sprendimų“, – mintimis dalijasi trijų vaikų tėtis. 

S. Urbonas įsitikinęs, kad auginant vaikus galima ištaisyti savo tėvų padarytas klaidas, iš vaikų išmokti daugybės dalykų ir net pasisemti įkvėpimo naujai veiklai. Antai vienas jo pažįstamas po vaiko priežiūros atostogų metė darbą biure ir ėmėsi verslo. „Jis augina tarakonus, iš kurių gaminami itin daug baltymų turintys milteliai, nors anksčiau niekad apie tai nebuvo net pagalvojęs“, –  apie bičiulio priimtą sprendimą pasakoja pašnekovas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviška sistema dosni

Išmokų ir vaiko priežiūros atostogų trukmės vaikus auginantiems tėvams klausimas visuomenėje dažnai sukelia karštas diskusijas. Vieni sako, kad valstybė šeimas remia nepakankamai, o kiti atkerta, kad Lietuvoje puikios sąlygos auginti vaikus ir išmokų sistema veikia gerai. 

Šiai nuomonei pritaria ir S. Urbonas, pastebintis vis daugiau pozityvių pokyčių. „Lietuviška sistema labai dosni. Štai ir vaiko pinigai atsirado. Nesame vargšai, bet nesame ir labai pasiturintys – esame paprasta Lietuvos šeima, tad gautos išmokos tikrai pravertė. Džiugina ir tėvams suteikiamos gana ilgos vaiko priežiūros atostogos“, – sako jis. Pašnekovas prisipažįsta pasvarstantis, kad galbūt jų trukmę sumažinus iki metų, o per tuos metus šeimai būtų galima suteikti daugiau įvairios pagalbos, bet labai gerai vertina tai, kad antraisiais vaiko priežiūros atostogų metais tėvai gali dalį dienos dirbti. 

REKLAMA

Namuose vaiku galima rūpintis trejus metus

Gimus vaikui, darbuotojui suteikiamos nepertraukiamos 30-ties kalendorinių dienų trukmės apmokamos tėvystės atostogos. Jas tėvas gali išnaudoti bet kuriuo laikotarpiu nuo vaiko gimimo iki jam sukanka trys mėnesiai. Komplikuoto gimdymo atveju arba gimus dviem ir daugiau vaikų, terminas, kai galima pasinaudoti šiomis atostogomis, ilgėja iki vaikui (vaikams) sukanka šeši mėnesiai. Šių tėvystės atostogų suteikimas nepriklauso nuo to, ar tėvai susituokę; pakanka įrodyti biologinį ryšį – kad darbuotojas yra ką tik gimusio vaiko tėvas. 

REKLAMA

Norėdamas išeiti tėvystės atostogų, darbuotojas darbdaviui turi pateikti vaiko gimimą patvirtinantį dokumentą, t. y. gimimo liudijimą ar vaiko gimimą patvirtinantį sveikatos priežiūros įstaigos išduotą dokumentą. Dėl išmokos, kuri mokama tėvystės atostogų išeinantiems tėvams, galima kreiptis pildant prašymą internetu asmeninėje „Sodros“ paskyroje.

Abu tėvai turi lygias galimybes išeiti vaiko priežiūros atostogų, – šeimai tereikia apsispręsti, kuris iš jų liks namuose rūpintis mažuoju šeimos nariu. „Pagal šiuo metu galiojančią tvarką šeima gali pasirinkti, kam – motinai arba tėvui (įtėviams), seneliams, globėjams, kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, – gali būti suteikiamos vaiko priežiūros atostogos iki vaikui sueis 3 metai, – aiškina Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus patarėja Airinė Dobužinskienė. – Atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis. Darbuotojai, turintys teisę gauti šias atostogas, gali jas imti pakaitomis“. 

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė patikslina, kad teisę į mėnesio trukmės tėvystės atostogas ir dvejų metų (24 mėnesių) trukmės vaiko priežiūros atostogas turi ne tik biologinius vaikus auginatys tėvai, bet ir mažylius įsivaikinusios šeimos. 

„Trisdešimties kalendorinių dienų nepertraukiamos tėvystės atostogos įtėviams gali būti suteikiamos per tris mėnesius nuo teismo sprendimo įvaikinti vaiką įsiteisėjimo, įvaikinus du ir daugiau vaikų – per šešis mėnesius nuo teismo sprendimo įvaikinti įsiteisėjimo, o skubaus teismo sprendimo vykdymo atvejais – per tris arba atitinkamai per šešis mėnesius nuo sprendimo vykdymo pradžios dienos. Atostogos nesuteikiamos tuo atveju, kai įvaikintas sutuoktinio vaikas arba kai įtėviui tam pačiam vaikui prižiūrėti jau buvo suteiktos atostogos vaikui prižiūrėti“, –  sako A. Dobužinskienė. Ji priduria, kad Darbo kodeksas numato, jog 24 mėnesių trukmės atostogos vaikui prižiūrėti įmotei ar įtėviui (priklausomai nuo šeimos pasirinkimo) suteikiamos per mėnesį nuo teismo sprendimo įvaikinti įsiteisėjimo dienos. Jos nesuteikiamos, jei įvaikintas sutuoktinio vaikas arba kai įmotei (įtėviui) jau buvo suteiktos atostogos vaikui prižiūrėti iki jam sukaks 3-eji metai. Šias atostogas įtėviai, kaip ir tėvai, gali imti pakaitomis. Tiek mėnesio trukmės tėvystės atostogos, tiek dviejų metų vaiko priežiūros atostogos įtėviams apmokamos tokia pat tvarka kaip ir biologiniams tėvams.

REKLAMA

Primename, kad vaiko priežiūros išmoka gali būti mokama iki vaikui sukaks metai arba dveji. Teikdamas prašymą dėl vaiko priežiūros išmokos skyrimo, tėvas ar motina turi nurodyti,  kiek laiko norės ją gauti. 

Jei apsisprendžiama gauti išmoką iki vaikui sukaks dveji metai, antraisiais metais išmoką gaunantis tėtis ar mama turi galimybę dirbti (nutraukti vaiko priežiūros atostogas) ir gauti pajamų, tačiau dėl to „Sodros“ mokama išmoka nebus mažinama. 

Portale TV3.lt taip pat galite paskaityti, kokios garantijos dirbančioms ir vaikus auginančioms šeimoms numatytos Darbo kodekse bei kokios dar paramos gali tikėtis šios šeimos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų