REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasalą Alytaus rajone surengusiems Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspektoriams įkliuvo ne tik žuvis masiškai gaudantys brakonieriai, bet ir jų užsakovas. Savo valdose jis suko visą nelegalų versliuką – sugautas žuvis šaldė ir rūkė, o paruošęs galimai pardavinėjo. Jo namuose aptikta ir įvairių kontrabandinių prekių.

Pasalą Alytaus rajone surengusiems Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspektoriams įkliuvo ne tik žuvis masiškai gaudantys brakonieriai, bet ir jų užsakovas. Savo valdose jis suko visą nelegalų versliuką – sugautas žuvis šaldė ir rūkė, o paruošęs galimai pardavinėjo. Jo namuose aptikta ir įvairių kontrabandinių prekių.

REKLAMA

Juos aptiko Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai gavę žinių apie brakonierių darbelius ir ankstyvą rytmetį čia su policijos pareigūnais surengę pasalą. Ir kitų nelegalių radinių čia gausybė.

„Radom 20 ežerinių gaudyklių, 23 statomuosius tinklus, kurių bendras ilgis siekia beveik 1300 metrų. Taip pat pareigūnai rado kontrabandinių cigarečių, galimai neteisėtai įgyto kuro iš Baltarusijos“, – sako Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Darius Jurevičius.

Šiame kieme ne tik brakonieriavimo, nelegalios prekybos, bet ir žuvytės realizavimo schemos kurptos. Štai čia sklinda rūkytos žuvies kvapas. Viskas čia vyksta be jokių leidimų. Šviežiausia partija dūmu kvepiančio gardėsio kaip tik ruošta šiąnakt.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip veterinarai suskaičiavo, čia yra 30 kg rūkytos žuvies, žmogus ruošia produktus neturėdamas leidimo“, – pasakoja D. Jurevičius.

Vieta, kur žuvis dorojama, o vėliau pagardinama prieskoniais ir ruošiama rūkymui – sąlygos baisios, įranga ir indai aprūdiję ir  nešvarūs.

REKLAMA

Ir nors rūkyta, o dar ir pigiau dažnai parduodama tokia žuvis vilioja – specialistai griežtai perspėja ja nesusigundyti, mat ilgos dienos ligoninėj garantuotos – gresia apsinuodijimas.

„Šita veikla buvo vykdoma neturint tam leidimo, antisanitarinėmis sąlygomis, ten visas procesas vyko garaže ir tokiose patalpose pusiau atvirose. Mes galim konstatuot, kad tai nesaugus produktas ir rekomenduojame pirkti iš tokių pardavėjų, kurie neaišku kaip gamina, iš ko kokiom sąlygom, tai yra pavojus žmonėms“, – teigia Alytaus VMVT viršininkas Romas Černius.

REKLAMA
REKLAMA

O štai pats šio versliuko organizatorius dievagojasi, kad čia tik sau ir draugams rūkęs žuvį. Tikina, kad visa ji pirkta, tik tai patvirtinančių dokumentų pateikti negali.

„Tai čia mano karpiai pirkti iš Išlaužo. Ne dėl savęs. Tai jo, draugams išdalini ir viskas“, – pasakoja nelegalus verslininkas Vitas Andriuškevičius.

Inspektoriai išsiaiškino, kad vyras samdo tuos pačius brakonierius, kurie ne kartą šmėžavo ir TV3 žinių reportažuose, kai buvo pričiupti nelegaliai bežvejojantys- tik dabar jie nebe pakaunės, o Dzūkijos žuvelių siaubas. Anksčiau buvęs kalbus, vienas nusikaltėlis dabar slepia veidą. Kitas parodo ir vietas, kur tinklus stato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums gerai pažįstami asmenys, kurie anksčiau neteisėtai žvejodavo Kauno mariose, dabar yra persikėlę gyventi į Alytų ir čia jie dirbdavo pas vietinį prekeivį žuvimi. Jis veždavo asmenis neteisėtai žvejoti į Lazdijų rajoną. Paksutinį kartą žvejojo Lazdijų rajone palazdijo ežere“, – pasakoja gyvosios gamtos inspektorius Tomas Kantaravičius.

Čia rasta ir žvejybinė valtis. O štai ir lauko išvietė – joje kibiruose sukrauti tinklai, kad kaskart tampyti nereiktų.

Brakonieriai sako, kad čia nelegaliai žuvis gaudo neseniai. Pastaruoju metu esą buvęs prastas laimikis, tad  ir uždarbis menkas:

„Mėnesis laiko dirbam, tai du kartus tik buvom. Vieną kartą nieko nebuvo, kitą karta buvo. Tai po dvidešimt gavom.“

REKLAMA

Apžiūrėjus kiemo teritoriją rasta ir dar gyvos spurdančios žuvies, ji saugota į tvenkinį įleistose talpyklose.

Dar be rūkytų ir gyvų žuvų, rasta ir per šimtą kilogramų sūdytos silkės ir dukart tiek šaldytų, po kelis kilogramus fasuotų, jau realizacijai paruoštų įvairių žuvų, sukrautų į šaldiklius.

Veterinarijos tarnyba šį neteisėtą cechą uždarė, visa žuvis bus sunaikinta. O nelegaliam verslininkui gresia bauda.

Daugiau naujienų stebėkite TV3 žiniose:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų